Apple App Store’da Dolandırıcı Uygulamalar

Muhtemelen iOS Güvenliği ve Apple’ın App Store kontrolleri hakkında daha önce de çok şey duymuşsunuzdur. Doğrusu, iOS çıktığından beri çok sıra dışı bir iş yaparak, potansiyel zararlı programları engelliyor ve

Muhtemelen iOS Güvenliği ve Apple’ın App Store kontrolleri hakkında daha önce de çok şey duymuşsunuzdur. Doğrusu, iOS çıktığından beri çok sıra dışı bir iş yaparak, potansiyel zararlı programları engelliyor ve filtreliyor. Ancak appstore üzerinden dağılan bir kaç zararlı uygulama olayı da yaşandı. Apple tarafından yapılan kontrollerin tamamı mükemmel değil ve kötü niyetli uygulama geliştiricilerin dolandırıcılık amaçlı uygulamalarının tamamen engelleyemiyor. Bu uygulama geliştiricilerin amacı mobil zararlı yazılım üreticileri ile tamamen aynıdır: paranızı çalmak ve size işe yaramaz programlar satmak.

Bu dolandırıcı uygulamalar iOS üzerinde var olmayan (istenmeyen çağrıları engelleme veya kilit ekranını değiştirme gibi) özellikler ile sizin dikkatinizi çekmeye çalışırlar. Peki bu yazılımcılar nasıl oluyorda Apple’ın sıkı kontrolünü geçerek bu dolandırıcı uygulamalarını yayınlayabiliyro? Bunu bilemiyoruz.

iTunes Store’da yapılan “block calls” araması sonuçları bize 2 dolandırıcı uygulama getirdi. 4.99$ ve 1.99$ olarak fiyatlandırılmışlar:

fake-ios-app1b

Bu uygulamalar dolandırma amaçlıdır, çünkü mevcut iOS 6 mimarisinde üçüncü parti bir uygulamanın çağrıları engellemesi mümkün değildir. Bu uygulamaların ABD, Meksika ve Brezilya iTunes Store’larında satışa çıkarıldığını gördük. Ayrıca pek çok kullanıcının dolandırıcılık kurbanı olarak paralarını geri istediklerini gördük.

fake-ios-app1

Meksika iTunes Store’da yayınlanmış yayınlanmış bir başka dolandırıcı uygulama daha var. Bu uygulamada da henüz iPhone’lar üzerinde bulunmayan parmak izi tarama özelliği ile cihaz erişimin kontrol edildiği iddia edilmektedir.

fake-ios-app2

iPhone kullanıcıları için sevindirici haber, Apple bu istenen özelliklerden bir kısımını (örneğin istenmeyen telefonların engellenmesi gibi) iOS 7’de kullanıma sunuyor. Yani eğer bu özelliği istiyorsanız, yeni sürümün gelmesini beklemelisiniz.

ios7-blocking

Bu tür uygulamalarla bağlantılı dolandırıcılığın kurbanı olmamaları için, tüm iOS kullanıcılarına tavsiyemiz bir uygulamayı satın almadan önce değerlendirmeleri ve kullanıcı puanlamalarını mutlaka okumaları. Normalde telefonunuzda bulunmayan sihirli özellikleri sunabileceklerine inanmayın. Apple tarafından izin verilmeyen özellikleri hiç bir uygulama sunamaz.

fake-ios-app4

Eğer bu tür uygualamaların kurbanı olmuşsanız Apple’dan aşağıdaki adımları izleyerek para iadesi isteyebilirsiniz:

iTunes’u açtıktan sonra sol taraftan iTunes Store linkini seçin;

Ekranın sağ üst köşesinin yanında, kullanıcı adınızdan (eposta adresi) sonraki oka tıklayın ve sonra Hesap kısımını seçin;

Ekranın ortasındaki Satınalma Geçmişi tuşuna basın;

Ekranın alt bölümümde App Store satınalma geçmişinize göreceksiniz. Burada Problem Raport Et tuşuna basın;

İade istediğiniz uygulamanın faturasını bulup yanındaki Problem Rapor Et linkine basın

Gelen formu doldurup durumu mümkün olduğunca detaylı olarak anlatın. Bitirince Sonraki kısmına tıklayın

Eğer para iade talebiniz uygun ise Apple size bir kaç gün içinde cevap verecek ve bir hafta içinde para iadesini gerçekleştirecektir.

Dolandırma amaçlı uygulamalara kanmayın ve güvende kalın!

İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.