Apple cihazlardaki Uygulama Takibinde Şeffaflık

iOS, iPadOS ve tvOS 14.5’te uygulamaların takip isteklerine nasıl yanıt verilir — veya uygulamaların sizi takip etmesi nasıl tamamen devre dışı bırakır.

Farz edelim ki iPhone veya iPad’inizden uzaktayken son çıkan <em>Candy Ninja: Battle Royale</em> uygulamasını indirdiniz. Uygulamayı açtığınızda göreceğiniz ilk şey bir izin istemidir: “Candy Ninja, diğer şirketlerin uygulamalarındaki ve web sitelerindeki eylemlerinizi takip etsin mi?” Bu tam olarak ne anlama geliyor? Buradaki risk nedir? Faydaları nelerdir? Peki neden arkadaşınız iPhone’unda böyle bir bildirim almadı?

Uygulama Takibinde Şeffaflık (App Tracking Transparency) nedir?

Apple, her zaman kullanıcı ve veri gizliliğine ne kadar önem verdiğinden bahsediyor. Bu yaklaşım dahilinde, Ocak 2021’de iOS, iPadOS ve tvOS geliştiricileri, bu işletim sistemlerinin 14.5 ve sonraki sürümlerindeki Uygulama Takibinde Şeffaflık uygulamasını destekleyecekleri taahhüdünde bulundular.

Kullanıcılar için bu, Apple’ın sistem reklam tanıtıcısı (Identifiers for Advertisers – IDFA) olarak adlandırdığı, reklam amacıyla aygıtınızı tanımlayan bilgileri kullanan herhangi bir uygulamanın, bunu neden yaptığını açık bir şekilde belirtmesi ve kullanıcının iznini açıkça istemesi gerektiği anlamına geliyor. Bu izin isteği şöyle bir şeydir:

iOS 14.5’teki takip isteği: “Uygulama, diğer şirketlerin uygulamalarındaki ve web sitelerindeki eylemlerinizi takip etsin mi?”

 

Apple’a göre bu talep, uygulama geliştiricileri ile aygıt sahipleri arasındaki ilişkiyi netleştirmelidir. Eğer sanal bir el feneri uygulaması veya sosyal ağ istemcisi, eylemleriniz hakkında bilgi topluyor, bunları reklamverenlere aktarıyor ve bu bilgilerin sizinle ilişkilendirilmesine izin veriyorsa, bu konuda bilgilendirilmiş olmanız yetmez; aynı zamanda buna izin vermeme seçeneğine de sahip olmalısınız.

Bunu devre dışı bırakmak, uygulama performansını etkilemez, bu nedenle takip isteklerine izin vermemenin herhangi bir olumsuz etkisi bulunmaz. Öte yandan, eylem takibi devre dışı bırakılsa bile reklam görmeye devam edersiniz; sadece sizin için özelleştirilmemiş reklamlar gösterilir.

iOS, iPadOS ve tvOS’de uygulamaların takip izinlerine yanıt verme

Reklam platformlarının sizi iOS, iPadOS veya tvOS uygulamaları aracılığıyla takip etmesini önlemek için, istemi her gördüğünüzde Uygulama Beni Takip Etmesin  seçeneğini seçin.

Eğer bir nedenle kişiselleştirilmiş reklamlar görmek veya bu yolla geliştiricilere destek olmak istiyorsanız “İzin ver”i seçin.

Uygulama takip isteklerinden tamamen kurtulma

Takip istekleri ile rahatsız edilmek istemiyorsanız, bunları tamamen kapatabilirsiniz. Bu durumda, takip izni isteyen her uygulama için tek seferde izin verme seçeneği seçilmiş gibi işlem görür. Yapması oldukça kolay:

  • Ayarlar‘a gidin;
  • Aşağı kaydırarak Gizlilik bölümüne gidin.
  • Takip‘i açın;
  • “Uygulamaların Takip İzni İstemesine İzin Verin” seçeneğini devre dışı bırakın.

Apple aygıtlarımda neden takip istekleri görmüyorum?

IDFA daha önceden, hala iOS’un gizlilik ayarlarında yer alan Apple’ın Sunduğu Reklamlar > Kişiselleştirilmiş Reklamlar altında kontrol ediliyordu. Eğer bir şekilde Kişiselleştirilmiş Reklamlar’ı kapattıysanız, “Uygulamaların Takip İzni İstemesine İzin Verin” seçeneği de varsayılan olarak devre dışı bırakılmıştır. Takip istekleri görmüyorsanız, muhtemelen nedeni budur.

Apple ile hedef odaklı reklamlar karşı karşıya

Kullanıcıların takip isteklerini reddetmesinden duydukları endişe nedeniyle reklamverenlerin geceleri gözüne uyku girmiyor. Snapchat ekibi gibi bazı geliştiriciler halihazırda, Uygulama Takibinde Şeffaflık uygulamasını aşacak, teorik olarak aygıtların ve aygıt sahiplerinin profillerini oluşturmaya devam etmelerini sağlayacak yöntemler üzerinde çalışıyorlar.

Bu değişiklikler, diğer her şeyin yanında, kişisel bilgilerini kiminle paylaşıp paylaşmayacağını seçebilen kullanıcılar açısından oldukça iyidir. Tüketiciler için bir başka olumlu durum ise; verilerin korunması konusunda ne kadar çok platform endişelenirse, dijital parmak izlerimizin yanlış ellere düşme olasılığı da o kadar azalır (burada kelime oyunu yapmıyoruz).

Meraklı uygulamaları sevmeyen Apple kullanıcıları dışındaki kullanıcılar için çevrimiçi gizliliğinizi korumanız konusunda daha fazla seçenek sunuyoruz.

İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.