Özel ve güvenli çevrimiçi flörtleşme rehberiniz

Partner bulma uygulamaları nasıl özel ve güvenli bir şekilde kurulur ve kullanılır?

Dünyamız onlarca yıldır dijital düzleme doğru ilerliyor. 2020’de ise bu ilerlemenin hızı daha da arttı. Büyük olasılıkla 2021 de farklı olmayacak. Dolayısıyla flörtleşmenin çevrimiçi dünyadaki güçlü varlığı şaşırtıcı değil. Tinder, Bumble, OKCupid, Zoosk ve benzeri çevrimiçi flört uygulamalarının kullanıcı kitleleri büyümeye devam ediyor.

Bir yandan, ilişki kurma söz konusu olduğunda, insanların paylaşacakları çok fazla bilgi var ve çoğu kişi Tinder ve diğer uygulamalarda kendisi hakkında çoğu zaman doğru olan pek çok bilgi yayınlıyor. Öte yandan, botlar ve dolandırıcılar partner bulma platformlarında avlanıyor; dolayısıyla ne kadar çok veri verirseniz ve platformların faaliyetlerine ne kadar hevesle katılırsanız, bu kötü amaçlı unsurların hedeflerine ulaşması o kadar kolaylaşıyor.

Bugün, bulmayı umduğunuz partneri bulma şansınızı düşürmeden bu flörtleşme uygulamalarını nasıl özel ve güvenli bir şekilde  kullanacağınız hakkında konuşacağız.

Nasıl özel ve güvenli bir Tinder profili oluşturabilirsiniz?

Tinder profiliniz yalnızca üç öğe içermelidir. (Burada Tinder örneği üzerinden konuşsam da aşağıdakiler diğer uygulamalar için de geçerli.)

  • Fotoğraflarınız. Gerçek fotoğraflarınızı kullanın; ancak adresiniz, işvereniniz gibi gereksiz bilgileri içermeyen fotoğraflarınızı seçin. Gezileriniz sırasında veya ünlü yerlerin önünde çekilmiş, kişisel verilerinizi ve başka insanları içermeyen fotoğraflar seçin. Birinin yüklediğiniz fotoğrafları kullanarak sosyal medya profillerinizi bulabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle başka yerlerde görünmeyen fotoğraflar seçin ve sosyal medya hesaplarınızı doğru bir şekilde ayarlamayı unutmayın.
  • Adınız. Gerçek adınızı da kullansanız, takma ad da kullansanız adınızın tamamını vermeyin. Ayrıca takma ad kullanmanın kafa karışıklığına neden olabileceğini de unutmayın.
  • İlgi alanlarınız. Bir ilişki arıyorsanız hobilerin ve ilgi alanlarının potansiyel partnerler için önemli kriterler olabileceğini akılda bulundurarak en az birkaçını doldurun.

Yapılmaması gerekenler

Partner bulma uygulamalarını kullanırken karşınıza bazı tuzaklar da çıkabilir. İşte kaçınmanız gereken şeylerden birkaçı:

  • Instagram’ınızı (veya diğer sosyal medya hesaplarınızı) flört uygulaması profilinize bağlamayın. Bu, hakkınızda kullanılabilme potansiyeli olan çok fazla bilgiyi ortaya döker. Instagram’ın gizlilik ve güvenlik ayarlarını doğru şekilde yapılandırmış olsanız bile, hesapları birbirine bağlamanın zararı faydasından fazladır.
  • Telefon numaranızı veya mesajlaşma uygulaması tanıtıcınızı paylaşmayın. Partner bulma uygulamaları, yerleşik mesaj platformlarının dışına çıkmamanızı şiddetle tavsiye eder. Sohbet ettiğiniz kişiye güvenebileceğinizden emin olana kadar bu şekilde devam etmeniz akıllıca olacaktır. Telegram’a veya başka bir mesajlaşma uygulamasına geçmeye hazır olduğunuzda ise mesajlaşma uygulamasını özel bilgilerinizi güvende tutacak şekilde ayarlayın.

Tinder’da nasıl güvenli bir şekilde iletişim kurulur

Biriyle eşleştiğinizde muhtemelen bu kişiyle konuşmaya başlayacaksınız. Ancak tüm hayat hikayenizi anlatmak için acele etmeyin (hayır, sadece garip kaçacağı için değil). Temel olarak, bir şeyi eşleştiğiniz kişiye söylemeden önce, bu bilgi tamamen halka açık olsa nasıl hissedeceğinizi düşünün. Rahat hissetmiyorsanız şimdilik kendinize saklayın.

Bir yabancıyla konuştuğunuzu unutmayın. Bu kişi ileride hayatınızın aşkı bile olsa şimdilik herhangi biri. Bu yüzden maalesef, hakkınızda olumsuz yönde kullanabileceği bilgiler bulmaya çalışan veya sizi takıntılı biçimde takip eden biri de olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Bu tür saldırılar, kişisel bilgilerin yanlış kişiye verilmesiyle başlayabilir; dolayısıyla özel ayrıntıları paylaşmak için acele etmeyin.

Konuştuğunuz kişi göründüğü gibi nazik ve anlayışlı da olabilir, başka bir kişiliğe bürünmüş bir dolandırıcı da… Hırsızlar genellikle (acil olarak) para veya bilgi istemeden önce güven oluşturmaya çalışırlar. Bir flört uygulamasında para veya hediye istenmesi, muhtemelen en belirgin tehlike işaretidir. Bu yüzden, nedeni ne olursa olsun (ister evinize gelmek için az miktarda para, ister eşleştiğiniz kişinin hayatı karşılığında ödemeniz istenen fidye için daha büyük bir miktar) para isterlerse iletişimi kesin. Böyle bir durumun doğru olma ihtimali yok denecek kadar azdır.

Hırsızlar bazı özel verilerinizi de çalmaya çalışabilir. Bu yüzden, eşleştiğiniz kişi sizden telefonunuza bir uygulama yüklemenizi veya bir internet sitesini ziyaret etmenizi isterse, ya da en sevdiğiniz öğretmeniniz veya ilk evcil hayvanınız (yaygın internet sitesi güvenlik soruları) hakkında sorular sormaya başlarsa dikkatli olun. Kaybedecek neyiniz var? Uygulama kötü amaçlı olabilir; internet sitesi bir kimlik avı sayfası olabilir; verdiğiniz bilgiler birisinin paranızı veya kimliğinizi çalmasına yardımcı olabilir.

Çevrimiçi olarak temkinli olmak güvende kalmanıza yardımcı olsa da internet sayfalarını ve yeni uygulamaları otomatik olarak tarayarak arkanızı kollayan iyi bir güvenlik çözümüne sahip olmak da bir o kadar önemlidir.

Partner bulma hizmetlerinde karşılaşabileceğiniz başka bir hesap türü ise bot hesaplar. Aynı nedenlerle buradalar: Sizi para veya verilerinizi vermeye ikna etmeye çalışmak. Dolandırıcıların aksine, bu hesaplar otomatiktir. Sohbet size tuhaf gelirse ve karşınızdaki kişinin cevapları sorularınızla tam olarak uyuşmuyorsa yapabileceğiniz en güvenli şey, bir botla konuştuğunuzu varsayıp cevap vermeyi tamamen bırakmaktır.

Gözlerden uzak kalma

Tinder ve diğer partner bulma uygulamalarını kullanırken (ya da gelecek vadeden biriyle çıkmaya başladıktan sonra kullanmayı bırakınca) işinize yarayabilecek birkaç ipucumuz daha var. Bu tür hizmetlerin çoğu, belirli bir hareketsizlik süresinden sonra profilinizi otomatik olarak gizler. Ancak hiç değilse yeni partnerinizin uygulamayı hala kullandığınızı düşünmemesi için bunu bizzat yapmanız daha iyidir. Elbette, profilinizi gizlemenin tek nedeni bu değildir; profiliniz, sizinle ilgili artık halka açık olması gerekmeyen bir bilgi kaynağıdır.

Başka bir seçenek ise, herhangi bir aşamada (tekliflere açıkken, yeni biriyle tanışırken veya biriyle çıktığınız sırada) profilinizi yalnızca beğendiğiniz kişiler için açık hale getirmektir. Bu şekilde verileriniz tüm dünyaya açık olmaz. Görünürlüğünüzü sınırlı sayıda insana daraltmak, profil bilgilerinizin yanlış ellere geçme olasılığını düşürür.

Artık flört uygulaması gizliliğinin temellerini bildiğinize göre, flört hizmetleriyle ilgili yaygın dolandırıcılıklar hakkındaki bu yazıyı da okumanızı tavsiye ederim. İyi flörtler diliyorum, eğlenmenize bakın!

İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.