VPN’nizi hızlandırın

Ciddi anlamda bağlantıyı hızlandırmak ve yeni içeriklere güvenle erişmek için modern VPN hizmetlerini nasıl kurmak gerekir?

VPN’ler giderek daha çok popülerlik kazanıyor: Bugünlerde sadece yolcular değil oyuncular, yayıncılar, kripto yatırımcıları ve hatta yabancı TV dizisi hayranları bile güvenli ve şifreli bir bağlantıya ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle, VPN sektörü hızla gelişiyor. Peki sadece VPN uygulamasını güncelleyip bir miktar yapılandırarak bağlantınızın hızını, rahatlığını ve güvenliğini ciddi oranda artırabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu paylaşımı okuduktan sonra kesinlikle öğrenmiş olacaksınız!

Yeniş protokoller

Bir VPN bağlantısı açtıktan sonra bir VPN sağlayıcı sunucusu ile şifreli bağlantı kurarsınız. Bu işlem, herkese açık IP adresinizi değiştirmek ve bağlantınızı yerel ağdaki meraklı gözlerden korumak için yapılır. Uzun seneler boyunca, tüm VPN hizmetleri eski ve çok da güvenli olmayan PPTP ve L2TP iletişim protokolleri ile daha yeni ama daha yavaş OpenVPN protokolü -şifreleme açısından daha güvenli- arasında bir tercih önerdi.

Ancak yakın zamanda birtakım yeni VPN protokolleri ortaya çıktı. Örneğin, Kaspersky VPN Secure Connection için kullanılan Catapult Hydra var. Bu hizmet hız rekorunun sahibi konumunda ve bu protokol sayesinde Kaspersky VPN yakın zamanda önde gelen VPN çözümleri arasındaki karşılaştırmalı bir sınavı kazandı. Catapult Hydra protokolünün tescilli doğası sebebiyle güvenlik araştırmacıları bu hizmetin güvenliği ve gizliliği hakkında sorular sordular. Ancak, yakın tarihli bağımsız bir Catapult Hydra kaynak kodu araştırmasında kritik bir güvenlik açığı bulunamadı.

İncelemeye değer bir diğer popüler protokol ise WireGuard adını taşıyor. Bu hizmet de veri transferi konusunda daha hızlı (OpenVPN’den daha hızlı), minimum gecikme sunuyor ve anlık bağlantı sağlıyor. Aynı zamanda, kaynak kodları açık olduğu için Kaspersky VPN Secure Connection gibi pek çok VPN hizmetinde bulmak mümkün.

Ne yapmalı: Her cihazdaki VPN istemci ayarlarında doğru protokolü seçin. En hızlıda yavaşa doğru şöyle bir sıralama yapabiliriz: Catapult Hydra, WireGuard, OpenVPN. Protokollerimiz özellikle finansal işlemler konusunda yeterli güvenlik sağlamıyor.

En iyi sunucular

Bir VPN hizmeti seçerken bakılması gereken başlıca özellik sahip olduğu sunucu sayısı ve konumlarıdır. Ne kadar çok sunucu varsa iyi bir bağlantı kurma olasılığı o kadar yükselir.

İhtiyaçlarınıza göre bir sunucu seçmeniz mantıklıdır: Gerçek coğrafi konumunuza olabildiğince yakın ya da ziyaret etmeyi planladığınız web sitelerinin bulunduğu bölgede olabilir.

Dolayısıyla, güvenli oyun için bir VPN kullanıyorsanız oyun sunucularının bulunduğu ülkeden bir VPN sunucusu seçmeniz gerekir. Bu daha hızlı ve daha istikrarlı bir bağlantı sağlayacaktır.

Yabancı medya içeriği izlerken içeriğin yayınlandığı ülkede bulunan sunucular da daha istikrarlı bir bağlantı sağlayacaktır.

Bazen çeşitli sebeplerle yerel ve ulusal resmi hizmetlere yurt dışından erişilemez. Bu durumda, doğru VPN sunucusu şehir sakinlerinin ya da ülke vatandaşlarının memleketten uzakta iken ihtiyaç duydukları bilgileri almalarını sağlar.

Bunun sonucunda, en yakındaki sunucu aşırı yüklenebilir ve bağlantı hızı düşebilir. Böyle bir durumda, aynı bölgedeki diğer sunucuları denemeye değer. Bu arada, Kaspersky VPN pek çok rakibini sadece hız anlamında değil kullanılabilir sunucu sayısı olarak da geride bırakmaktadır: 80 ülkede 99 konumda kullanılan 2000’den fazla sunucuyla.

Ne yapmalı: Uygulamayı düzenli olarak güncelleyin ve güncel bir sunucu listesi olup olmadığını kontrol edin. Gerekli çevrimiçi hizmetlerin coğrafi yakınlığını dikkate alarak işleriniz için en iyi VPN sunucusunu seçin.

[fastest-vpn-wireguard-hydra-servers-01.jpg]

ALT|TITLE|Caption: Tam güncel haliyle Kaspersky VPN Secure Connection’da dünya çapında yüzden biraz az sayıda sunucu konumu ve kullanışlı bir karanlık tema bulunmaktadır.

Tüm cihazları ve bütün ağı korur

Her VPN hizmetinin Windows, iOS ve Android için istemcileri vardır ancak yazılım üreticileri bazen Mac bilgisayarları göz ardı ederler. Sadece Mac’ler için değil aynı zamanda bizzat VPN’leri desteklemeyen Akıllı TV’ler, oyun konsolları ve akıllı ev cihazları için de etkili bir çözüm mevcuttur. Bu, VPN yoluyla ev ağınızdaki tüm cihazlardan giden tüm trafiği yönlendirmenize olanak tanıyan, yönlendiriciniz üzerindeki bir VPN güvenlik ayarıdır.

Elbette, VPN hizmetimiz yönlendiricilerde çalışabilir ve kendi “dahili” Mac sürümü de mevcuttur.

Ne yapmalı: Tüm cihazlarınızın özellikle de finansal işlemleri yürütmek için kullandığınız cihazların bir VPN üzerinden çalıştırıldığından emin olun.

Gelişmiş ayarlar

Öncelikle, hemen hemen tüm VPN uygulamaları basit bir anahtar prensibiyle çalışır: aç/kapa. Ancak, gerçek hayatta bu her zaman kullanışlı değildir. Örneğin, bir akıllı telefon sahibi bir kripto cüzdan uygulamasını her zaman VPN ile korumak ister ve şifresiz bağlantı üzerinden finansal işler yapmak istemez. Bu arada, bazı çevrimiçi mağazalar da VPN’nin kapatılmasını şart koşmaktadır. Bazı kişiler tek bir baytın bile ağa şifresiz gitmemesini sağlamak da isteyebilir.

Bundan dolayı, modern VPN uygulamaları Bölünmüş Tünelleme ve bir Kill Switch gibi ayarlar önerir.

Bölünmüş Tünelleme her zaman VPN üzerinden ya da tam tersine VPN olmadan çalışan uygulamalar seçmenize olanak tanır. Örneğin, iki farklı tarayıcı kullanmak faydalıdır: Bunlardan biri sitelere VPN ile erişim sağlarken diğeri doğrudan erişim sağlar.

Kill Switch ise VPN bağlantısının örneğin cihaz başka bir ağa bağlandığında beklenmedik şekilde kesintiye uğraması halinde verilerin gönderilmesini önler. Bu durum, mesela akıllı telefonunuz otomatik olarak hücresel veriden bilinen Wi-Fi ağlarına geçiş yaparken oluşabilir. Kaspersky VPN Secure Connection her iki özelliği de destekler.

[fastest-vpn-wireguard-hydra-servers-02.jpg]

ALT|TITLE|Caption: Kaspersky VPN Secure Connection Android ayarları.

Ne yapmalı: VPN’yi şart koşan uygulamaları tek tek yapılandırın ya da tam tersine belli uygulamalar için VPN’yi devre dışı bırakın. Sitelere VPN ile ya da VPN olmadan eş zamanlı bağlanmak için farklı tarayıcılar kullanın. Trafiğinizi kesinlikle korumanız gerekiyorsa Kill Switch’i etkinleştirin.

İpuçları