Haftanın İpucu: Anti Virüsün Kendini Koruması Ne Demektir?

Ortalıkta çok sayıda virüs çeşidi dolaşıyor. Bunlardan bazıları oldukça gelişmiş ve aldatıcı virüsler. Bu türdeki virüsler direk hedeflerine yönelmek yerine öncelikle bilgisayarınızın korumasını ortadan kaldırıp işletim sisteminde özgürce hareket edebilmek

Ortalıkta çok sayıda virüs çeşidi dolaşıyor. Bunlardan bazıları oldukça gelişmiş ve aldatıcı virüsler. Bu türdeki virüsler direk hedeflerine yönelmek yerine öncelikle bilgisayarınızın korumasını ortadan kaldırıp işletim sisteminde özgürce hareket edebilmek için anti virüs yazılımını engellemeye çalışıyor. Peki bu durum anti virüs yazılımınızın da korumaya ihtiyacı olduğu anlamına mı geliyor? Bu koruma sürekli mi olmalı? Bugünkü ipucumuzda bu soruları cevaplayacağız.

Kaspersky Internet Security 2014’ün Self-Defense (Kendini Koruma) bileşeni anti virüs dosyalarını, hafızadaki işlemleri ve kayıt dosyası girdilerini değiştirmekle ilgili her türlü girişimi engeller.

Self-Defense bileşeni Kaspersky Internet Security 2014 içinde otomatik etkinleştirilmiş olarak gelir. Ancak bu bileşeni devre dışı bırakmanızı gerektirecek durumlar da olabilir. Şimdi bu durumlardan en yaygın olarak karşılaşılanına bir göz atalım.

Bilgisayarınızda Kaspersky Internet Security 2014 kurulu ve sistemde boş disk alanının ciddi ölçüde azaldığını fark ettiniz. Bu durumda Kaspersky Lab dizinini kontrol etmelisiniz:

▪   ОС Windows XP:  C:Documents and SettingsAll UsersApplication DataKaspersky Lab

▪   ОС Windows Vista/7/8:  C:Program DataKaspersky Lab.

Eğer *.log uzantılı büyük dosyalar görüyorsanız uygulamanın izleme modunun açık (izlemenin açık olduğunu kontrol etmek ve izlemeyi kapatmak için ayrıntılı bilgiye bu yazıdan erişebilirsiniz) demektir. Eğer Self-Defense etkinleştirilmişken bu dosyaları silmeye çalışırsanız bileşen bu girişiminizi yetkisiz olarak kabul edecek ve bu işlemi yapmanıza izin vermeyecektir. İzleme dosyalarını silebilmek için Self-Defense bileşenini geçici olarak devre dışı bırakmalısınız. Anti virüs yazılımınızın sağlam ve güvenli olarak çalıştığından emin olmak için yapacağınız işlemler bittikten sonra Self-Defense bileşenini etkinleştirmeyi unutmayın.

Self-Defense bileşenini etkinleştirmek / devre dışı bırakmak için şu adımları izleyin:

1. Kaspersky Internet Security 2014’ü açın. Pencerenin sağ alt köşesindeki Ayarlar kısmına tıklayın.

2. Ayarlar penceresinde Ek Özellikler bölümünü seçip Self-Defense’e tıklayın.

3. Eğer uygulamayı şifre korumalı olarak kullanıyorsanız daha önce belirlediğiniz şifreyi girdikten sonra Devam kısmına tıklayın.

4. Self-Defense’i Etkinleştir kutucuğunu işaretleyin veya işareti kaldırın.self-defense2

İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.