Casus kameraları bulmanın dört yolu

Bir otel odasında veya kiraladığınız bir dairede gizli kamera olup olmadığı nasıl kontrol edersiniz?

Sıradan bir insan için yönlü mikrofonlar, gizli kameralar ve diğer gözetleme ekipmanları casus filmlerinde kullanılan ekipmanlardır. Yine de bu tür cihazlar her yerde bulunabilir: Küçük kiralık dairelerden pahalı otel odalarına, ofisten spor salonuna, hatta kendi evinizde bile. Bugün, bu cihazları nasıl tespit edebileceğinizi anlatıyoruz.

Büyük Birader’in küçük kardeşleri

Mini kameralar ucuzdur (bu yazının yazıldığı sırada fiyatları yaklaşık 4 dolardan başlıyordu) ve veri aktarımı için normal Wi-Fi’ye bağlanırlar — örneğin buluta. Bu da hemen hemen herkesin gerçek hayatta casusluk oynayabileceği anlamına gelir. Peki neden böyle bir şey yaparlar?

Bazı durumlarda kiralık daire sahipleri, hırsızlık veya mülke verilen zararı görebilmek için kamera koyarlar. Şüphelenen eşlerin ve acımasız rakiplerin ise başka sebepleri vardır. Aynı şekilde şakacıların da. Bir de para sızdıran profesyoneller var. Basitçe söylemek gerekirse, birçok insan, farklı farklı bir sürü bahaneye sahip.

Peki günlük, özel hayatınızda gözetlenme olasılığınız nedir? Airbnb kullanıcıları arasında yapılan bir anket, katılımcıların %11’inin konaklamak için kiraladığı yerlerde gizli bir kamerayla karşılaştığını ortaya koydu. Ve bunlar sadece bir şey bulanlar; her konuk mobilyaları dikkatlice incelemez. Dahası, bu tür kameraları bulmak her zaman kolay da değildir. Kameralardaki lenslerin çapı 2 milimetre kadar küçük boyutta olabilir ve kameranın gövdesi genellikle gizlenir veya kamufle edilir. Peki gözetlenip gözetlenmediğinizi nasıl bilebilirsiniz?

1. Yöntem: Bir uzman tutun

Gizli casusluk ekipmanlarını bulmanın en güvenilir yolu, arama konusunu profesyonel ekipmanlara sahip nitelikli bir teknisyene bırakmaktır. Bugün, hemen hemen her şehirde bu tür uzmanlara ulaşabilirsiniz; örneğin, hizmet sektörü ilanlarının yer aldığı sitelerde veya bu türden reklamların yer aldığı başka bir internet sitesinde.

Artıları:

  • Verimlilik
  • Güvenilir sonuçlar
  • Minimum düzeyde bireysel çaba

Eksileri: 

  • Maliyet
  • Olası bekleme süresi
  • Otel ve dairelerde arama yapılmasına dair kısıtlamalar

Özet

Bir süre bir yerde kalmayı planlıyor veya taşınıyorsanız ve bazı endişeleriniz varsa, bir uzman tutmak harcanacak zaman ve paraya değecektir.

2. Yöntem: Özel ekipman kullanın

Her odayı kendiniz kontrol etmek ve gizli kameraları tespit etmek için elektromanyetik ışıma dedektörleri, optik dedektörler ve diğer ekipmanları satın alabilir ve kullanabilirsiniz. Algılama yarıçapı yalnızca birkaç metre olan en ucuz ekipmanlar 3 dolardan başlar; profesyonel ve daha güçlü olanlar ise tabi ki daha pahalıdır.

Bu arada, en basitinden bir optik dedektörü kendiniz de yapabilirsiniz; tek ihtiyacınız olan birkaç kırmızı LED ve bir kırmızı ışık filtresi. Işığı gizli kamera bulunduğundan şüphelendiğiniz yere tutun ve filtreden bakın; herhangi bir kamera varsa merceği parlak bir nokta olarak görünecektir. Böyle bir cihazın menzilinin 10 metre ile sınırlı olduğunu unutmayın.

Kendiniz kontrol etmeye karar verirseniz, tehlikeli görüntülerin çekilebileceği banyo ve yatak odasının yanı sıra duman dedektörleri ve ev aletleri ile sıklıkla kullanılan saklama noktalarına özellikle dikkat edin. Ayrıca tabloları, saatleri, saksıları ve hatta oyuncakları da kontrol edin.

Artıları:

  • Kimseye bağlı olmama
  • Düzenli olarak kontrol edebilme imkanı
  • Kendi kendinize yapabilmeniz

Eksileri:

  • Etkili menzilin kısa olması
  • Maliyet
  • Zaman ve beceri gereksinimi

Özet

Kendinizden başka kimseye güvenmiyorsanız ve özellikle birkaç LED lehimi yapmaktan korkmuyorsanız bu yöntem tam size göre.

3. Yöntem: Akıllı telefon kullanın

Bazen aramayı özel bir ekipman olmadan, sadece akıllı telefonunuzun kamerasını ve bir el feneri kullanarak da yapabilirsiniz. Işıkları kapatın ve perdeleri çekin (odanın karanlık olması gerekiyor), hem el fenerini hem de telefon kamerasını açın ve gizli bir cihazın saklandığını düşündüğünüz yere tutun. Şüpheleriniz doğruysa, akıllı telefon ekranında bir parıltı görürsünüz. Telefonun kamerasını ve el fenerini aynı anda kullanamıyorsanız, ayrı bir el feneri kullanın.

Bazı durumlarda el feneri bile olmadan arama yapabilirsiniz. Birçok casus kamera karanlıkta çekim yapabilmek için kızılötesi aydınlatma kullanır. Bu ışık, insan gözü tarafından görülemez ancak akıllı telefon kamerası bunu görebilir. Karanlıkta çekim yaparken, kızılötesi ışık kaynağı ekranda yanıp sönen bir nokta olarak görünür. Akıllı telefonunuzun ana kamerası muhtemelen bir kızılötesi ışık filtresine sahip olduğundan, bu yöntemin işe yaramayabileceğini unutmayın, bu nedenle ön kamerayı kullanmak daha iyi bir seçim olur. Akıllı telefonunuzun bu konuda işe yarayıp yaramayacağını öğrenmek için bir TV uzaktan kumandası ile deney yapabilirsiniz.

Artıları:

  • Ücretsizdir
  • Özel beceri gerektirmez
  • Özel ekipman gerektirmez

Eksileri:

  • Her telefon modeli bu iş için uygun değildir
  • Zaman alıcıdır
  • Verimsizdir — hatalı pozitif sonuçlar elde etmek mümkündür ve kızılötesi ışıması olmayan kameralarda görünmez

Özet

Bu yöntem yalnızca yüzeysel bir inceleme için uygundur; herhangi bir şeyi gözden kaçırmanız muhtemeldir. Yine de hiç yoktan iyidir.

4. Yöntem: Bu iş için bir uygulamaya güvenin

Casus kameraları ve diğer gizli cihazları bulmaya yönelik mobil uygulamalar iki kategoriye ayrılır. Birinci gruptakiler, yukarıda açıklanan yöntemde olduğu gibi, mercek parlaması ile cihazları bulur. Bu uygulamalara örnek olarak, bir el fenerinin ışığı bir merceğe çarptığında oluşan parlamayı (veya ışıldamayı) algılayan Glint Finder’ı verebiliriz. Böyle bir parlama ile karşılaştığınızda, gizli bir cihazın olup olmadığını bulmak için parlamanın geldiği yeri kontrol etmeniz yeterlidir.

İkinci gruptaki uygulamalar ise kablosuz casus cihazları aramak üzere tasarlanmıştır. Bu uygulamaların işe yaraması için yerel Wi-Fi ağına bağlanmanız gerekir. Yönlendiriciyi (router) taradıktan sonra uygulama, bağlı cihazların bir listesini görüntüler. Akıllı telefonunuz ve dizüstü bilgisayarınız gibi ne olduğundan tam olarak emin olmadığınız her şeyi kontrol edin. Özel bir araç, tanımlayıcı tarafından zararsız ekipmanı izleme cihazlarından ayırt etmenize yardımcı olabilir.

Artıları:

  • Makul düzeyde verimlidir
  • Maliyet açısından en düşük düzeydedir
  • Uyumlu bir akıllı telefon dışında başka bir ekipman gerekmez

Eksileri:

  • Özel cihazlara kıyasla daha düşük kalitededir
  • Birçok bağlı cihazın bulunduğu akıllı evler için uygun değildir
  • Birçok bağlı cihaza sahip otel Wi-Fi ağı ve diğer herkesin erişimine açık yönlendiriciler için uygun değildir

Özet

Bu konuda uzmanlaşmış bir yazılım, profesyonel ekipman ve doğaçlama araçlar arasındaki orta yoldur. Güvenilir bir uygulama kullanmaları koşuluyla, temkinli gezginler için muhtemelen en iyi seçenektir.

Bir casusluk cihazı tespit ederseniz ne yapmalısınız?

Kameraya veya başka bir izleme cihazına benzeyen bir şey bulursanız, fotoğrafını çekin ve ne olabileceğini bulmak için görsellerde arama yapın. Zararsız bir şey olabilir.

Ancak korktuğunuz şey doğru çıkarsa polisle, otel yönetimiyle veya kullandığınız rezervasyon hizmeti ile iletişime geçmelisiniz. Örneğin AirBnB kuralları, gizli kamera kullanımını açık bir şekilde yasaklar, bu nedenle durumdan etkilenen bazı konuklara en azından para iadesi veya farklı konaklama seçenekleri sunulur.

Sonradan üzülmek yerine önceden tedbir alın

Hiçbir şantajcının, TikTok şakacısının veya ev sahibinin izinsiz olarak görüntünüzü kaydetmemesi için uygulayabileceğiniz birkaç yöntemden bahsettik. Ancak seyahat ederken karşılaşacağınız tehlikeler gizli kameralarla sınırlı değildir. İşte bilmediğiniz ortamlarda güvende kalmanıza yardımcı olacak bazı genel ipuçları:

  • Bağlantınızın sürekli açık kalması için yanınıza harici bir batarya alın,
  • Haritalar, sözlükler ve çevirmenler gibi seyahatinizin daha sorunsuz geçmesine yardımcı olacak uygulamaları indirin,
  • Değerli eşyalarınızı gözetimsiz bırakmayın,
  • Özel mesajlaşmalar, hesaplarınızda oturum açmak veya çevrimiçi alışveriş yapmak için asla ortak kullanılan bilgisayarları veya terminalleri kullanmayın,
  • Verilerinizi hackerlardan korumak ve ziyaret ettiğiniz ülkede mevcut olmayan içeriğe erişmek için bir VPN uygulaması kullanın.

İpuçları