Kimlik doğrulama uygulamasına sahip telefonunuzu kaybederseniz yapmanız gerekenler

Kimlik doğrulama uygulamanız kaybettiğiniz telefonda kaldığı için hesabınızda oturum açamıyor musunuz? İşte yapmanız gerekenler.

Hesaplarınızı iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) ile korumak son derece önemlidir; parolanız sızdırılırsa (ki sızıntılar çok sık yaşanır), 2FA kullanmanız hesaplarınızın hacklenmesini önler. En pratik 2FA yöntemlerinden biri, Google Authenticator ve benzerleri gibi tek seferlik kodlar oluşturan bir uygulama kullanmaktır. Peki ya telefonunuz ve onunla birlikte kimlik doğrulama uygulaması kaybolur, bozulur veya çalınırsa? Bu durumda birkaç seçeneğiniz var.

Akıllı telefonunuza erişim olmadan kimlik doğrulayıcıyı kurtarmak

Kimlik doğrulama uygulamasının yüklü olduğu akıllı telefona artık erişiminiz olmadığında izleyeceğiniz adımlar, başka bir cihazda yeniden oturum açmanız gereken hesapta oturumunuzun hâlen açık olup olmadığına göre değişir.

Başka bir cihazla hesapta oturumunuz açıkken kimlik doğrulayıcıyı kurtarmak

Başka bir cihazla hesaba giriş yapabildiyseniz, şansınız var demektir. Hesap ayarlarınızı açın ve kimlik doğrulayıcıyı sıfırlayın — yani yeni telefondaki uygulamaya bağlayın. Bunu yapabileceğiniz ayar genellikle Güvenlik sekmesinde yer alır. Örneğin, bu seçenek Google hesaplarında, örneğin YouTube hesabında oturumunuz o sırada açıksa işe yarar.

Hepsi değilse de bazı hizmetler, ayarlar menüsünde kimlik doğrulayıcının gizli anahtarını veya QR kodunu bile görüntüler. Bu durumda yeni cihazdaki kimlik doğrulama uygulamasına gizli anahtarı girmeniz veya QR kodunu taramanız yeterlidir.

Ne yazık ki bu yöntem her zaman işe yaramaz. Buradaki sorun, tüm hizmetlerin Web sürümünde mobil uygulamadakiyle aynı ayarları kullanmamasıdır. Aradığınız seçenek, oturum açtığınız cihazda işlevsel olmayabilir.

Hesabınıza erişim olmadan kimlik doğrulayıcıyı kurtarmak

Başka bir yerde oturum açmadıysanız ve kimlik doğrulayıcının bulunduğu akıllı telefonunuz kaybettiyseniz, fabrika ayarlarına sıfırladıysanız veya çaldırdıysanız (kısaca, telefonunuza artık erişemiyorsanız) veya yukarıdaki yöntem işe yaramadıysa, kimlik doğrulayıcıyı kurtarmanız mümkün değildir.

Artık yapabileceğiniz tek şey, hesabınıza tekrar erişim sağlamaktır. Herkesin kullandığı büyük bir hizmete ait (örn. Google, Facebook, Instagram) bir hesapsa ve e-posta adresiniz veya telefon numaranız hesabınıza bağlıysa, alternatif bir kimlik doğrulama yöntemi kullanarak kolayca tekrar erişim sağlayabilirsiniz.

Bunu yapmak için kullanıcı adınızı ve parolanızı girerek hesap oturum açma işlemini başlatın ve kimlik doğrulama uygulamasından tek seferlik bir kod girmeniz gerektiğinde, “Başka bir yol deneyin” (veya benzeri) bağlantısını bulun.

Çoğu hizmet kodu metin, sesli arama veya e-posta ile gönderebilir, size en uygun seçeneği seçin ve kodun gelmesini bekleyin. Kodun gelmesi çok uzun sürmez ve kısa sürede hesabınızda oturum açabilirsiniz.

Kimlik doğrulayıcının kaybedilmesi hesabınıza erişmenize engel oluyorsa, örneğin tekrar erişim sağlamak için otomatik bir prosedürü olmayan kurumsal veya herkese açık daha küçük bir hizmete ait bir hesapsa, şirketin yerel yöneticilerinden birine veya destek hizmetiyle iletişime geçin ve durumu açıklayın. Büyük olasılıkla sizden hesabın gerçek sahibi olduğunuzu kanıtlamanız istenir.

Nihayet hesabınıza giriş yapabildikten sonra kimlik doğrulayıcıyı yeni akıllı telefonunuzdaki uygulamaya bağlayın — ve bir daha kimlik doğrulama uygulamasının olduğu akıllı telefonunuzu kaybettiğinizde her şeyi tekrar yapmak zorunda kalmamak için hemen bir yedek oluşturun.

İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.