Kuzey Amerika’dan bir şeffaflık adımı

Kuzey Amerika’daki ilk, toplamda beşinci Şeffaflık Merkezi’ni Fredericton, New Brunswick, Kanada’da açıyor.

2017’nin sonunda Eugene Kaspersky, dikkat çekici bir açıklama ile Global Şeffaflık Girişimi programını başlattığımızı duyurdu. Program, o zamandan beri potansiyel müşterilerimize, hükümetlere ve iş ortaklarımıza, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir şekilde kaynak kodumuzu inceleme imkanı sundu.

Güven, siber güvenlik konusunda hayati öneme sahip olduğundan şirket, şeffaflığın sadece bir kelimeden daha öte bir kavram olması gerektiğinin farkındaydı — ve herhangi bir şekilde kaynak kodumuzu açmak, güvenlik açısından ekstra önlemler almamız gerektiği anlamına geliyordu. İlk aşamayı gerçekleştirmek amacıyla tüm dünyada, yukarıda bahsettiğimiz kişilerin kodlarımızı güvenle ve güvenli bir ortamda inceleyebileceği Şeffaflık Merkezleri açmaya karar verdik. Bu merkezler, müşterilerimizin endişelerini gidermenin yanı sıra, arka kapılar veya diğer safsatalarla ilgili medyada yer alan çok sayıdaki efsaneyi de çürütebilmeyi sağlayacaktı. İsviçre’nin Zürih şehrinde açılan ilk merkezin ardından Avrupa’nın yanı sıra Latin Amerika ve Asya’nın başka yerlerinde de yeni merkezler açıldı.

Son olarak Fredericton, New Brunswick, Kanada’da yeni bir merkezin açılışı gerçekleşti. Bir ABD vatandaşı olarak, kısa bir uçak ve kara yolu yolcuğu uzakta olan bu tesisin açılışı konusunda oldukça heyecanlıyım. Diğer merkezleri gezmek için Atlantik’i aşmak gerekiyor! Merkezi gezme konusundaki genel ilgimin yanı sıra, yakın zamanda görüştüğüm Kaspersky Kuzey Amerika’nın genel müdürü Robert Cataldo ile açılan en yeni merkezimizin, şirketin faaliyetleri için olan önemi üzerine konuşmaktan büyük memnuniyet duydum.

Jeff Esposito: Rob, şeffaflığın Kaspersky için neden bu kadar önemli olduğundan bize biraz bahseder misin?

Robert Cataldo: Şeffaflık, her kuruluş için, özellikle de siber güvenlik alanındakiler için önemli bir ilke olmalıdır. Endüstri, akademi, hükümet ve tüketiciler, en değerli ve gizli bilgilerini koruma konusunda bize güveniyor. Bu güveni inşa etmek ve sürdürmek için aldığımız şeffaflık önlemlerini net bir şekilde ifade etmenin ve ilgili paydaşlara iş uygulamalarımızı ve geliştirme prosedürlerimizi tüm yönleriyle değerlendirme fırsatı vermenin bir zorunluluk olduğunu düşünüyoruz.

JE: Atlantik’in bu yakasındaki ilk Şeffaflık Merkezi; şirket açısından bu merkezin önemi nedir ve neden Kanada tercih edildi?

RC: Yaklaşık dört yıl önce resmi olarak kurulan şeffaflık girişimi için küresel vizyonumuz içinde, Kuzey Amerika’da ilgili tarafların gelip kod incelemeleri yapabileceği ve hatta bu tür incelemeler sırasında nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda eğitim alabilecekleri fiziksel bir şeffaflık merkezi kurulması da yer alıyordu. Dünya çapında faaliyet gösterdiğimiz tüm büyük bölgelerde erişilebilir şeffaflık merkezlerine sahip olmak için bu vizyonu gerçekleştirmenin önemli olduğunu hissettik. Kuzey Amerika’da açacağımız merkezin lokasyonunu belirlerken birçok faktörü göz önünde bulundurduk, ancak New Brunswick’i tercih etmemizin en büyük sebebi, yeni Siber Merkez’inde (Cyber Centre) tesisimize ev sahipliği yapan CyberNB ile iş ortaklığı imkanı sunmasıydı.

JE: Bu merkez, Amerika Kıtası’ndaki işletmeler açısından ne gibi bir anlam ifade ediyor?

RC: Merkez, Kuzey Amerika’da doğru örneği belirleme ve sektörümüzde yüksek bir açıklık standardı oluşturma konusunda atılmış büyük bir adımdır.

JE: Doğrulanmış bir müşteri veya iş ortağı Şeffaflık Merkezi’nde neleri deneyimleyebilecek?

RC: Müşterilerimiz ve iş ortaklarımız, kaynak kodumuzu, kurallarımızı ve kod tabanı güncellemelerimizi kapsamlı bir şekilde inceleyebilmenin yanı sıra, Siber Kapasite Geliştirme Programımızın (Cyber Capacity Building Program) bir parçası olarak aradıkları önemli unsurlar konusunda eğitim de alabilirler. Dahası, oradayken, ilgilenen herkes için ürün brifingleri ve/veya tanıtımlar düzenleyebilme imkanına da sahibiz.

JE: CyberNB ile olan iş ortaklığımızdan neler bekliyoruz? Bu iş ortaklığı Global Şeffaflık Girişimi’nin verdiği mesajı daha da ileriye taşımaya nasıl yardımcı olacak?

RC: CyberNB, kritik altyapı, endüstri, akademi ve hükümet arasında işbirliğini, paylaşımı ve gelişmiş siber önlemleri destekliyor ve sektörümüzde şeffaflığın önemi konusunda Kaspersky ile ortak bir vizyona sahip. Siber Merkez’de kendi şeffaflık merkezlerine sahipler, bu da bize bilgilerimizi karşılaştırma ve birbirimizi gelişimine katkıda bulunma fırsatı yaratıyor. CyberNB ayrıca Critical Infrastructure Protection Network’ün (Kritik Altyapı Koruma Ağı) kısaltması olan CIPNet adında bir üye programı da oluşturdu. Kaspersky olarak, CIPNet’in bir üyesi olmaktan gurur duyuyoruz. Bu üyelik sayesinde şimdiden şeffaflık ilkelerimizi artırmak ve iş ortaklarımız ve müşterilerimiz için daha güvenli bir dünya inşa etme misyonumuzu ilerletmek için diğer üyelerle sinerji yaratma fırsatlarını keşfetmeye başladık.

Fredericton, New Brunswick’deki Siber Merkez (Cyber Center)

 

JE: Biraz da Şeffaflık Merkezi’mizin içinde bulunduğu bina olan Siber Merkez hakkında konuşalım. Tesisi ziyaret ederek gezme fırsatı yakaladığınızı duydum. Doğru mu?

RC: New Brunswick, Fredericton’daki Siber Merkez tamamen yeni bir tesis ve Aralık ayı başında tesiste düzenlenen tura davetli olan şanlı kişilerden biriydim. Merkez, büyük brifingler, küçük işletmelerle olan işbirlikleri, şeffaflık incelemeleri, ürün sertifikaları, eğitimler ve her türlü iş etkinliği için iyi planlanmış bir yerleşim planına sahip modern, birinci sınıf bir bina. Ayrıca, Kaspersky’nin kendi tehdit veri akışları da dahil olmak üzere çok sayıda çeşitli tehdit istihbaratı biçimlerinin gösterimine ve CIPNet üyelerinin yararlanabileceği güvenlik araçlarını içeren CyberNB’nin kritik altyapı SOC’sine (Güvenlik Operasyonları Merkezi) ev sahipliği yapıyor.

Şeffaflık Merkezi’ne talep üzerine erişim imkanı veriliyor. Kaspersky’nin Global Şeffaflık Girişimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen internet sitesini ziyaret edin.

İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.