Mobil Check-in

Yine yaz geldi. Senenin bu zamanında tatile gidip bolca fotoğraf çekiyoruz – ve tabi bu fotoları Facebook, Instagram ve Twitter üzerinde paylaşıyoruz. Bu nedenle insanların harika zaman geçiriken çektiğimiz bu

Yine yaz geldi. Senenin bu zamanında tatile gidip bolca fotoğraf çekiyoruz – ve tabi bu fotoları Facebook, Instagram ve Twitter üzerinde paylaşıyoruz. Bu nedenle insanların harika zaman geçiriken çektiğimiz bu güzel fotoğrafları nerede çektiğimizi  bilebilmeleri  için çeşitli lokasyonlarda “check-in” yapıyoruz, çektiğimiz fotoğrafları coğrafi lokasyonları ile etiketliyoruz ve hangi otel veya restoranda çekildiklerini yazıyoruz.

Ancak bir daha ki sefere böyle bir paylaşımda bulunurken bu konudaki riskleri göz önüne alarak dostlarınızı ve takipçilerinizi nerede olduğunuzdan ve ne yaptığınızdan haberdar etmeden önce biraz daha düşünün.

1.Coğrafi bilginizi paylaşmanın ilk riski tanıdığınız insanlar dışında birileri tarafından da erişilebilir olmasıdır. Eğer Instagram veya Foursquare  hesabınız Twitter hesabınıza bağlıysa Twitter kullanan herkes bu mesajları görebilir ve sizin nerede olduğunuzu bilebilir. Unutmayın ki Twitter herkese açık bir alandır ve herkese herhangi birinin tweetlerini görüp okuyabilir. Bu herkesin içinde hırsızlar da var.

2.Bu bizi ikinci noktaya getiriyor.  Eğer plajda iseniz evde değilsiniz demektir. Twitter hesabını kullanan hırsızlar olabilir ve eğer evinizin coğrafi kordinatlarını paylaşmışsanız veya Facebook üzerinde dikkatsizce ev adresinizi vermişseniz onlar için sizin nerede yaşadığınızı bulmak çok büyük bir adım olmayacaktır. Ayrıca “sarı sayfalar” (rehberler) henüz ölmedi. Hatta internet üzerine taşındılar ve aramak daha da kolaylaştı.

3.Eviniz ve değerli eşyalarınız riske attıklarınızın bir kısmını oluştururken çocuklarınız ise bu riskin çok daha büyük bir kısmını oluşturmaktadırlar. Çocuklar sürekli fotoğraflar çekerek ve coğrafi lokasyonlarını sürekli paylaşarak online saldırganlara nerede oldukları hakkında çok değerli bilgileri kendi elleriyle verirler.

Bunun anlamı çocuklarınızın ve sizin bu popüler yazılımları kullanmamanız anlamına gelmemektedir. Ancak ne yaptığınızın ve nasıl yaptığınızın bilincinde olmanız önemlidir. İlk olarak Sadece küçük ve kapalı bir arkadaş grubuna paylaşım yapan servisleri tercih edin. İkinci olarak, Instagram, Twitter ve Facebook gibi uygulamaların coğrafi lokasyon özelliklerini kullanmayın ve Foursquare hesabınızı Twitter hesabınıza otomatik mesaj atacak şekilde bağlamayın. Eğer bunu daha önce yapmışsanız iptal edin. Son olarak eğer çocuklarınız bu uygulamaları kullanıyorlarsa onlarla konuşarak karşı karşıya oldukları tehlikelerden bahsedin ve özellikle lokasyon gibi kişisel bilgilerini sosyal medya üzerinden paylaşmamaları konusunda onları uyarın.

İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.