Mobil Takibin Yükselişi

20. yüzyılda pek çok dedektiflik hikayesi, ana karakterin şüpheli birilerinin kendisini takip ettiğini fark etmesi ile başlar. The Yale Law Journal’ın en son sayısında yayınlanan (ve kurgu olmayan) yazıda yetenekli

20. yüzyılda pek çok dedektiflik hikayesi, ana karakterin şüpheli birilerinin kendisini takip ettiğini fark etmesi ile başlar. The Yale Law Journal’ın en son sayısında yayınlanan (ve kurgu olmayan) yazıda yetenekli dedektifler tarafından yapılan gizli takibin yaklaşık saate 275 dolara mal olduğundan bahsediliyor.

Takip en üst seviyede gerçekleştirilmek istendiğinde beş yetkin ajan ve beş araba gerektiriyor. Bu şartlarda FBI’da kurumlarda bulunan 14.000 özel ajan etkin olarak 2.800 şüpheliden fazla kişiyi takip edemez. Ancak bu kısıtlama artık anlamlı değil. Modern teknolojinin sağladığı etkin izleme olanakları sayesinde ajanların fiziksel olarak şüphelilerin yakınında olması gerekmiyor. Araştırmacılar GPS takip sistemlerinin izleme maliyetinin saatte 10 dolar seviyelerine kadar düşürdüğünü söylüyor. Yasal yetkiler ile GSM telefon konumlarının mobil operatörlerden istenmesi durumda ise bu rakam saatte 5.21 dolara kadar iniyor.mobile_surv_2

Bu olanaklar sayesinde FBI kolayca geçen yüzyıla göre 50 kat daha fazla şüpheliyi aynı anda izleyebilir.

Tüm hareketlerinizi izlemek sadece saate 5 dolara mal oluyor. Şüphe yok ki ilgi duyan herkes için bu kabul edilebilir bir maliyet.

Ancak bu izleme işini gerçekleştirebilenler sadece FBI, NSA veya diğer kamu kurumları değil. Akıllı telefonunuz da benzer zaman-konum bilgilerini çeşitli üçüncü partilere sağlıyor. Bunlar içinde Apple, Google, Microsoft gibi ekosistem sahipleri, AdMob vs. gibi mobil reklam ağları ve uygulama geliştiriciler bulunuyor. Moves gibi popüler “fitness” uygulamalar fiziksel aktivitelerinizi ve seyahat mesafenizi hesaplamak için konum verilerini topluyor ve analiz ediyor. Ancak kıskanç bir eş, işveren veya rakipler gibi ilgilenen kişilerin uzaktan izleme yapabilmesine imkan sağlayan casus uygulamalar da var.

Böylesi ucuz ve etkin bir izlemeden kurtulabilmek için ya radikal bir şekilde telefon kullanmayı bırakmalı veya önemli ve gizli bir işiniz olduğunda telefonu evde/ofiste bırakmalısınız.

Eğer bu konuda hafif bir endişe duyuyorsanız, konum verilerinizi kullanan uygulamaları analiz ederek izlenirliğinizi kısıtlayabilirsiniz. iOS üzerinde bir ayarlar ekranını, Android üzerinde ise gizlilik araçlarını kullanarak bu verilerin kullanımını kontrol edebilirsiniz.mobile_surv_3mobile_surv_4

Ek olarak, casus mobil zararlı yazılımları ile mücadele etmek için tam korumaya sahip bir mobil güvenli çözümü kullanmalısınız. Bu sayede cihazınızı çalınma, oltalama ve spam SMS gibi konularda da korumaya almış olursunuz.

İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.