Nisan Ayının Öne Çıkan Siber Suç Adli Takipleri

Biraz da polis kuvvetleri ve güvenlik uzmanları tarafından gerçekleştirilen hacker ve siber suçluları yakalama çalışmalarındaki gelişmelerden bahsedelim. İşte Nisan ayının en çok öne çıkan adli takip dosyaları. Rus hacker ABD’ye

Biraz da polis kuvvetleri ve güvenlik uzmanları tarafından gerçekleştirilen hacker ve siber suçluları yakalama çalışmalarındaki gelişmelerden bahsedelim. İşte Nisan ayının en çok öne çıkan adli takip dosyaları.

Rus hacker ABD’ye iade ile karşı karşıya

Rus hacker Vladimir Drinkman bir çok siber suça karıştıktan sonra iki yıl önce Hollanda’da yakalandı. Rusya ve ABD güvenlik güçleri tarafından suçlunun kendilerine iade edilmesi konusunda resmi talepler var. Yerel Adalet Bakanı suçlu Drinkman’ın hangi ülkeye iade edileceğine karar verecek. Her şart altında suçlu yıllarca hapiste kalacak. Drinkman düzinelerce perakende satıcısının, ödeme sistemlerini ve finansal kurumun hack edilmesi ve 160 milyondan fazla kredi ve mağaza kartının çalınmasıyla suçlanıyor. Bu dava şimdiye kadar ABD’de meydana gelen en büyük finansal siber saldırı olarak gözüküyor. Dedektifler bu suçları gerçekleştiren çetenin 2007 yılından beri var olduğunu ve saldırı düzenledikleri kurumlarda 300 milyon doların üzerinde zarara neden olduklarını söylüyor. Drinkman’ın dışında dört kişi daha bilgisayar saldırısı ile suçlanıyor. Bunlardan üçü Rus biri ise Ukraynalı.

Truva atı kullanmak nedeniyle 8 yıl hapis

Bir Moskova mahkemesi Carberp Truva atı kullanarak banka hesaplarından para çalan iki genci yargıladı. Bu iki kişi zararlı yazılım bulaştırarak kullanıcıların bilgisayarlarına ve banka hesaplarına izinsiz giriş yapmışlar. Tam kontrol sağladıkları kurbanlarına ait bilgisayarlardan sahte hesaplara para aktarıp daha sonra bu paraları sıradan ATM kartları ile çekmişler. Yakalanmadan önce üç ayda en az 90 başarılı işlem gerçekleştirerek kurbanlarından yaklaşık 3.6 milyon dolar para çalmışlar. Ancak artık bu paraları harcayacak şansları olmayacağı kesin. Kardeşlerden birisi 5 yıl diğeri de 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İlginç olan konu ise bu iki genç kardeşin emlak sahtekarlığı nedeni ile uluslararası arama listelerinde bulunmaları ve büyük bir suç geçmişine sahip olmaları. Soruşturma Rusya’nın en büyük bankalarından birinin suç duyurusu ile Rus siber polisi, Hollandalı ve Kanadalı uzmanların ortak çalışması ile gerçekleştirildi.

Suçlular kötü mesleklerini sürdürüyor ve güvenlik güçleri onları başarılı bir şekilde yakalıyor. Bu döngü her ay gerçekleşiyor. İşe Nisan ayından en ilginç vakalar.

 

Carder.su koordinatörü mahkemeye gidiyor

En tanınmış suç şebekelerinden biri olan ve üyeleri yıllardır güvenlik güçleri tarafından aranan Carder.su, ana koordinatörlerinden birini kaybetti. Nisan ayının ilk yarısında (“kilobit” diye tanınan) Cameron Harrison çıktığı mahkemede suçlu bulundu. Savcıya göre Harrison, Carder.su çetesine altı yıl önce katıldı ve o zamandan bu yana örgütte önemli roller aldı. Suçları arasında kredi kartı numaralarının çalınması ve bu bilgilerin diğer suçlulara satılması gibi eylemler bulunuyor. Küresel bazda 50 milyon dolar kayba neden olan Carder.su gurubu 2012 yılında yetkiler tarafından çökertildi ve 55 üyesi hakkında sahte ve çalıntı kredi kartları üretmek ve satmaktan dava açıldı. Harrison bu suçlamalardan 20 yıl hapis cezasına çarptırılabilir. Ayrıca Visa ve MasterCard gibi ödeme sistemlerinin müşterilerine verdiği zararları da ödemesi gerekecek.

ZeuS kullanmak size kaybettirebilir

ZeuS olarak bilinen zararlı yazılımı kullanarak binlerce iş bilgisayarını haraca bağlayan dokuz çete üyesi Nebraska’daki Lincoln Bölge Mahkemesi tarafından suçlanarak haklarında dava açıldı. Bu kişilerden Ukraynalı olan ikisi Yuriy Konovalenko (31) ve Yevhen Kulibaba (36) kimlik hırsızlığı, ağırlaştırılmış kimlik hırsızlığı, çok sayıda banka dolandırıcılığı gibi suçlamalarla İngiltere’den ABD’ye iade edildi. Soruşturma Amerikan, İngiliz, Hollandalı ve Ukraynalı polis teşkilatları tarafından gerçekleştirildi. Bu iki kişinin “para katırı” denilen bir çember ile suçlandığı belirtildi. Kurbanların banka hesaplarından çalınan paraların daha sonra çekilmek amacıyla bu iki kişiye aktarıldığı öğrenildi. Konovalenko ve Kulibaba 40 yıl hapis cezası alabilir. Diğer yedi kişinin davası halen sürüyor ancak belli ki uzun sürmeyecek.

KVM cihazı kullanmaya 8 yıl

Bir suç çetesinin dokuz üyesi özel yapım bir KVM cihazı kullanarak Barclays bankasından 2.1 milyon dolar çaldıkları gerekçesi ile mahkum oldu. Bu donanım birden fazla bilgisayara sadece bir klavye, fare ve ekran kullanarak uzaktan bağlanmaya imkan sağlıyor. Savcılara göre KVM cihazı ve modem, bankanın sistemlerine bakmak için davet edilmiş bir sahte bilgisayar teknisyeni tarafından yerleştirilmiş. Bu sayede çete sadece bankada kullanılan bilgisayarlar değil aynı zamanda tüm yerel ağ ve burada tutulan bilgilere de erişim sağlamış. Tüm izinsiz işlemler yakındaki bir otelden gerçekleştirilmiş. Çete elde ettiği tüm parayı mücevherler, Rolex saatler ve diğer şeylere harcamış. Ancak şimdi hepsi hapse gidiyor ve her biri 6 aydan 8 yıla kadar içerde kalacak.

İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.