“Pop’lamak ya da pop’lamamak, işte bütün mesele bu!”

Poparazzi sosyal ağında gizlilik açısından durum ne?

Halihazırda sosyal ağlarla dolup taşan bir dünyada yeni servisler kullanıcıların ilgisini çekmek için birbiriyle mücadele etmek ve orijinal bir fikir bulmak zorunda. Yeni platformların yaratıcıları bunu yaparken bazen gizlilik ve güvenlik gibi temel özellikleri gözardı edebiliyor. 2021’in ilkbaharında büyük ses getiren Clubhouse sosyal ağının güvenlik fiyaskosu buna çarpıcı bir örnek.

Bu yazının konusu olan Poparazzi sosyal ağı, Clubhouse’dan birkaç ay sonra çıktı ve hala kullanıcı çekmeye devam ediyor. Poparazzi ilk açıldığı gün ABD’deki App Store listesinin başına yerleşti ve geçtiğimiz yıl boyunca beş milyondan fazla kez indirildi. Bu yazıda sosyal ağın gizlilik sorunlarını açıklıyoruz.

Poparazzi nasıl çalışıyor

Poparazzi’nin temel özelliği, kendi fotoğraflarınızı ya da videolarınızı yayınlamanıza izin vermemesi. Kullanıcılar başka kişilerin görüntülerini yayınlıyor, bunlara “pops” deniyor.

Bir Poparazzi kullanıcı hesabının iki kısmı var: Birincisi, sayfanızda yayınladığınız başkalarına ait fotoğraf ve videolar; ikincisi, diğer kullanıcıların profillerine yüklediğiniz görüntüler (bu kısmı yalnızca siz görebiliyorsunuz). Pop’ların gerçek fotoğraflar ya da videolar olması gerekmiyor; internette görüp beğendiğiniz kedi meme’leri de olabilirler.

Bu yeni sosyal ağı diğerlerinden ayıran bir başka özellik de hiçbir kullanıcının abone olduğunuz ve size abone olan sayfaların gerçek sayısını görememesi. Bunun yerine toplam poparazzi sayısı, yani sizin pop’unuzu paylaşan kişi sayısı ve pop sayısı görüntüleniyor.

Sadece takip ettiğiniz kullanıcılar profilinize pop yükleyebiliyor. Öte yandan kendilerinin sizi takip etmesine gerek yok.

Poparazzi hangi izinlere ihtiyaç duyuyor?

Poparazzi, sözde iddialı olmaktan uzak, dost canlısı bir sosyal ağ için çok talepkar. Uygulama kayıt sırasında kameraya, kişilere, bildirimlere ve cihazınızdaki tüm fotoğraflara erişim gibi bir sürü izin istiyor. Üstelik hepsi zorunlu! Diyelim ki yalnızca bazı fotoğraflara erişim verdiniz ya da bazı izinleri sonradan geri çektiniz, bu durumda arkadaş ekleyip pop paylaşamıyorsunuz.

Poparazzi kameranıza, kişilerinize, bildirimlerinize ve her bir fotoğrafınıza erişim istiyor

 

Poparazzi profilinin engeli nasıl kaldırılır

Servise istediği tüm erişimleri verdikten sonra “Profil engelli” mesajı olan bir sayfaya gidiyorsunuz. Geliştiriciler, profilin engelini kaldırmak için birinin sayfanızda bir pop paylaşması gerektiğini söylüyor. Bu olmadan uygulamayı tam olarak kullanamıyorsunuz; bu aşamada profilinizi görüntülemek, pop paylaşmak, diğer hesapları görüntülemek vb. mümkün değil.

İçlerinden birinin sizinle pop paylaşarak profilinizi etkinleştirebilmesi için hemen rerinizden üç kişiyi arkadaş olarak eklemeniz isteniyor. Henüz hiçbir arkadaşınız Poparazzi kullanmıyorsa arkadaşlarınıza davet bağlantısı gönderebiliyorsunuz.

Poparazzi’ye kaydolduktan sonra çıkan “Profil engelli” mesajı

 

Gerçekte ise, deneyimizin gösterdiği gibi, profilinizi etkinleştirmek için tek bir takipçi yeterli. Bir kişiyle arkadaş olarak diğer insanların sayfalarını görüntüleme, yorum yazma, pop paylaşma gibi tüm hesap seçeneklerinizi açmış oluyorsunuz. Yani, profilinizin engelini kaldırmak için birinin sizinle pop paylaşmasına gerek olmadığı ortaya çıkıyor.

Hoşunuza gitmeyen bir pop olursa ne yapabilirsiniz

Başkalarının içinde olduğunuz fotoğrafları ve videoları görmesini engellemek için yapabileceğiniz pek bir şey yok. Profil içerikleri varsayılan olarak sosyal ağın tüm kullanıcılarına açık. Hesabınızı rastgele ziyaretçilerden saklayamıyorsunuz, gizlilik ayarlarında böyle bir seçenek yok. Yapabileceğiniz tek şey, istemediğiniz pop’ları profilinizden manuel olarak silmek, belirli kişilerin sizin pop’larınızı paylaşmasını engellemek veya kullanıcıları reddetme listesine eklemek. Profilinizde fotoğraf paylaşmasını engellediğiniz bir kullanıcı, takipçileriniz arasında kalmaya devam ediyor ve akışınızı görüntüleyebiliyor. Ancak reddetme listesine eklediğiniz bir kullanıcı, takipçi listenizden kaldırılıyor, sizinle pop paylaşamıyor ve sizin pop’larınızı görüntüleyemiyor.

Arkadaşlarınızın fotoğraflarınızı yayınlamasını nasıl engelleyebilirsiniz

Varsayılan olarak takip ettiğiniz herkes sizin pop’larınızı yayınlayabiliyor. Bunun için sizin izninize ihtiyaçları yok. Ne yayınlandığını sadece profilinize girdiğinizde görebiliyorsunuz. Yani bir pop’u yüklendikten bir saat, hatta bir hafta sonra görmeniz mümkün. Belirli bir pop’un sayfanızda görünmesini istemiyorsanız silebilirsiniz. Bunu yapmak için önce pop’a, sonra sağ üst köşedeki üç noktaya tıklayın ve Sil’i seçin.

Bir arkadaşınızın profilinizde pop paylaşmasını engellemenin iki yolu var: Engellemek ya da hesabınıza erişimlerini kısıtlamak. Unutmayın, bunu yapsanız bile takipçileriniz (ve reddetme listenizdekiler hariç tüm Poparazzi kullanıcıları) akışınızı görüntüleyebilmeye devam edecek.

Bir kullanıcıyı takip etmeyi bırakmak için profiline girip Takip Ediliyor‘a tıklayın. Tek seferde birden fazla kişiyi takip etmeyi bırakmak istiyorsanız ekranın sağ üst köşesindeki dişli ikonuna tıklayın, Gizlilik Ayarları‘na girin ve kullanıcı adlarının yanındaki çarpılara tıklayın. İnanır mısınız, bu bölüm takipçi listenizden başka hiçbir şey içermiyor.

Poparazzi hesabınızda pop yayınlanması hakkında kısıtlamalar

 

Bir kullanıcıyı takip etmeye devam etmek ama profilinize pop yüklemesini engellemek istiyorsanız bu kullanıcının hesabına girin, ekranın sağ üst köşesindeki üç noktaya tıklayın ve Poparazzi’yi Kaldır‘ı seçin.

Takip etmediğim kişiler pop’umu paylaşabilir mi?

Poparazzi geliştiricileri takip etmediğiniz bir kişinin sizin onayınız olmadan akışınızda pop paylaşamayacağını iddia ediyor. Böyle biri bir pop paylaşmaya çalıştığında pop yayınlanmıyor.

Yayınlanmamış popların sahibini arkadaş olarak eklemeniz durumunda ise paylaşmaya çalıştıkları tüm fotoğraflar anında profilinizde beliriyor. Aynı sonucu elde etmenin bir başka yolu da bu kişinin profilinde sağ üst köşedeki üç noktaya tıklayarak Poparazzi’yi Onayla‘yı seçmek. Bu buton, temel olarak takip etme özelliğiyle aynı şeyi yapıyor.

Poparazzi’de kullanıcı onayı

 

Deneyimiz sırasında yeni bir poparazzi tarafından yüklenen pop’ları bu kiiyi arkadaş olarak eklemeden göremediğinizi keşfettik; bu pop’ları yalnızca oluşturan kişi görebiliyor. Şu anki haliyle tanımadığınız hesapların pop’ları hakkında bildirim de almıyorsunuz. Dolayısıyla yeni bir takipçi eklemek körü körüne yapılan bir iş; sonucunda profilinizde nelerin belirebileceğini asla bilemiyorsunuz.

Poparazzi’de kullanıcılar nasıl engellenir

Bir kullanıcının sayfanıza erişimini tamamen kısıtlamanın tek yolu bu kişiyi engellemek. Bunu yapmak için kullanıcının profiline girip sağ üst köşedeki üç noktaya tıklayın ve Engelle‘yi seçin.

Poparazzi’de kullanıcı engelleme

 

Bir kullanıcının, örneğin pornografik içerik paylaşarak ya da başka insanların kişisel verilerini ifşa ederek (geliştiriciler neleri kişisel veri kabul ettiklerini açıklamasa da) servis kurallarını ihlal ettiğini düşünüyorsanız yine aynı bölümden kullanıcıyı geliştiricilere bildirebiliyorsunuz. Bunu yapmak için Bildir‘e tıklayın ve sorunu açıklayın. Geliştiriciler kuralları ihlal edenlere karşı harekete geçeceklerini beyan ediyor.

Poparazzi hesabı nasıl silinir

Bu sorunun yanıtını Poparazzi web sitesindeki Sık Sorulan Sorular bölümünde bulduk. Burada sade bir sayfaya yönlendiren bir bağlantı veriliyor. Bu sayfada, geliştiricilerin mesajının altındaki alana Poparazzi’ye kayıt olmak için kullandığınız telefon numarasını giriyorsunuz. Ardından, Çektiğim Fotoğraflar ve Benim Fotoğraflarım da Dahil Olmak Üzere Hesabımı Sil‘e tıklıyorsunuz.

Poparazzi hesabınızı silmek

 

Bu başvuruyu yapmadan önce hesabınızdan çıkış yapıp yapmadığınızın bir önemi yok, her iki durumda da profiliniz siliniyor. Ancak talebiniz hala işleniyorken akışınızı açarsanız talep iptal ediliyor. Geliştiriciler bu tür taleplerin ne kadar sürede işlendiği hakkında bir şey söylemiyor, fakat bizim test hesabımız birkaç dakikada silindi.

Kullanıcı riskleri

Poparazzi’de gizlilikle ilgili ana sorun, arkadaşlarınızın, ailenizin ve iş çevrenizin size ait hangi fotoğrafları ve videoları görebileceğini tam olarak kontrol edememeniz. Kullanıcılar kendi sayfalarında kimin pop paylaşabileceğini kontrol edebilecekleri çok kısıtlı araçlara sahip.

Ayrıca, sosyal ağın kullanıcı tabanın büyük bir bölümünü reşit olmamış gençlerin oluşturduğunu da unutmamak gerek. Bu gençler bir partiden paylaşılan yanlış bir pop’un yıllar sonra kariyerlerine mal olabileceğinin farkına varamayabilir.

Poparazzi kullanıcıları için bir diğer potansiyel sorun da doxing, yani kötü amaçla kişisel verilere ulaşma. Fotoğraflar, özellikle de kontrolünüz dışında paylaşılanlar, yalnızca yüzünüzü göstermekle kalmaz, kimlerle vakit geçirdiğiniz, nerelere gittiğiniz, ne yapmaktan hoşlandığınız gibi daha başka bir sürü bilgiyi de içerir. Bunların hepsi, becerikli bir doxer’ın elinde birer silaha dönüşebilir.

Poparazzi’de güvende kalmanın yolları

Poparazzi’de gizlilik, istenen seviyeden çok uzakta, bu yüzden kayıt olmadan önce iyi düşünün. Yine de hesap açmaya karar verirseniz riski en aza indirmek için ipuçlarımızı dikkate alın:

  • Kayıt olurken takma ad kullanın, gerçek adınızı kullanmayın. Bu, yabancıların profilinizle diğer kişisel verileriniz arasında bağlantı kurmasını zorlaştıracaktır.
  • Yalnızca güvendiğiniz kullanıcıları takip edin. Ne de olsa bu kişiler sizin sayfanızda fotoğraf ve video yayınlayabilecek. Unutmayın, bazı anıların yeri internet değildir.
  • Profilinizi düzenli olarak gözden geçirin ve istenmeyen pop’ları silin.
  • Ergen çocuğunuz hakkında endişelenen bir ebeveynseniz Kaspersky Safe Kids yükleyin. Çözümümüz, çocuğunuzun Poparazzi de dahil olmak üzere uygun olmayan uygulamalara ve sitelere erişimini kontrol eder.
İpuçları