Cüzdanlarınıza sahip çıkın — vergi (dolandırıcılık) dönemi yeniden başlıyor

Vergi dönemi çoğumuzun aklını karıştırıyor. Bir yanda karmaşık evrak kurallarının getirdiği kafa karışıklığı, bir yanda mümkün olan en yüksek meblağda iade alma telaşı ile vergi dönemi, siber suçlular için adeta bir cennet.

Vergi dönemi çoğumuzun aklını karıştırıyor. Bir yanda karmaşık evrak kurallarının getirdiği kafa karışıklığı, bir yanda mümkün olan en yüksek meblağda iade alma telaşı ile vergi dönemi, siber suçlular için adeta bir cennet.

İş dünyasına bakacak olursak, dönemin getirdiği fazladan iş yüküne boğulmuş muhasebeciler ve bordro departmanları, W2 dolandırıcılıkları için hedef haline geliyor. Sıradan vatandaş ise cazip bir iade oranı vaat eden seçenekler ya da bir “tahsilat acentesine” iletilen ve karşılığında mucizevi vergi iadesi fırsatları sunan Nijerya tarzı oyunlar gibi dolandırıcılıklara daha açık hale geliyor.

Tabii ki, vergi temalı kimlik avı saldırıları ve kötü amaçlı yazılımlar da modern, çevrimiçi hayatla birlikte önümüze sunulan yıllık dolandırıcılık pastamızın üzerine kondurulan bir çilek gibi. Vergi döneminde güvende kalabilmek için her zamanki klasik önlemleri alın; hatta normalden biraz daha temkinli olmakta fayda var.

  1. Bütün iletişim yollarına karşı dikkatli olun. Suçlular; kimlik avı e-postaları (bunlar genellikle Vergi Dairesi ya da diğer ulusal vergi kuruluşlarından gelen resmi bildiriler görünümündedir), kimlik avı amaçlı telefon aramaları ve uygulama güncellemesi görünümündeki dolandırıcılık yazılımları gibi çok çeşitli düzenbazlık yöntemlerinden faydalanırlar.
  2. Vergi iade işlemlerinizi erkenden tamamlayın. Bunu size vatandaşlık dersi vermek için söylemiyoruz; vergi iadelerinizi zamanında halletmek için aceleniz olmazsa önünüze çıkacak her türlü e-posta, telefon araması ya da yazılım güncellemesini dikkatlice inceleyecek vakit bulabilirsiniz.
  3. İade bilgilendirmesi için yalnızca güvenilir bulduğunuz kaynaklardan yararlanın. Bu kaynaklar, tanıdığınız mali müşavirler ya da devlet kurumları olabilir. Herhangi bir konuda şüpheye düşerseniz bunu telefonda ya da yüz yüze ikinci kez görüşerek emin olun; doğrulamaya çalıştığınız kaynağa ait telefon numarasını ya da e-posta adresini değil, halka açık olarak sunulan iletişim bilgilerini kullanın.
  4. Bütün banka işlemlerinizi VPN gibi güvenli bir bağlantı üzerinden gerçekleştirin. Evrak düzenlemesi için mobil uygulama kullanıyorsanız bu uygulamanın ve uygulamaya ait tüm güncellemelerin zararsız olduğundan emin olun.
  5. E-postalara temkinli şekilde yaklaşın, şüpheli görünen ya da anlam veremediğiniz eklere ve bağlantılara tıklamayın.
  6. Mali dolandırıcılığı önleyecek özellikleri bulunan bir güvenlik çözümü kullanın. Kaspersky Lab çözümlerinde bulunan Safe Money (Güvenli Para) özelliği buna iyi bir örnektir; bu özellik, mali işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz güvenli bir ortam yaratarak işlemlerinizi koruma altına alır.

    Vergi dönemi, siber suçlulara paranızı kaptırmadığınız haliyle bile yeterince zor bir dönem,üstelik dolandırıldığınız miktar ne yazık ki vergiden düşülmüyor.

Ödülleri toplama zamanı!

Geçen sonbaharda Küresel Şeffaflık Girişimimizden bahsetmiştik . Ayrıca bug bounty (ödül avcılığı) programımızı genişletme sözü vermiştik. İşte şimdi tam olarak bunu yapıyoruz. Bugünden itibaren ürünlerimizden herhangi birinde ciddi bir güvenlik açığı bulan herkese 100.000 dolarlık ödül veriyoruz.

İpuçları