Global Şeffaflık Girişimi durum güncellemesi

Ekim 2017’de, gizleyecek hiçbir şeyimizin olmadığını, müşterilerimizin sadece söylediklerimiz sebebiyle değil yaptıklarımız sebebiyle de bize güvenebileceğini kanıtlamak üzere Global Şeffaflık Girişimi’ni duyurduk.

Ekim 2017’de, gizleyecek hiçbir şeyimizin olmadığını, müşterilerimizin sadece söylediklerimiz sebebiyle değil yaptıklarımız sebebiyle de bize güvenebileceğini kanıtlamak üzere Global Şeffaflık Girişimi‘ni duyurduk.

Farklı kaynakların suç işlediğimize dair ortaya attığı birçok asılsız iddiayla karşılaşıyoruz. Bu iddiaları destekleyecek tek bir kanıt bile olmamasına rağmen, Kaspersky Lab’e güvenilebileceğini ve güvenilmesi gerektiğini kanıtlamaktan sorumlu olduğumuza inanıyoruz. Bize güvenmeniz için çok önemli gerekçelerimiz var. Global Şeffaflık Girişimi’nin asıl amacı da bu ve işte biz de tam buradayız.

Global Şeffaflık Girişimi şu an hangi aşamada?

29 Ağustos 2018 itibarıyla büyük ilerleme kaydettik. Yazılım hatası bulan kişilere verilen ödülü 100.000 ABD dolarına yükselterek zaten önemli bir değişimi uygulamaya koymuştuk. Bu değişimle, ürünlerimizin daha güvenli ve güvenilir olmasını sağlamayı umuyoruz. Bugün de yolumuza devam ettiğimizi ve Global Şeffaflık Girişimi projesinin yeni bir bölümünü daha uygulamaya koyduğumuzu memnuniyetle duyuruyoruz: Kullanıcı verilerini işleyen sistemi Avrupa’ya taşımak için gereken ekipmanın kurulumuna başladık.

Sunucularımızın güvenli bir şekilde tutulması için gereken imkanların sağlanması için Avrupa’da Interxion ve NTS adlı iki hizmet sağlayıcı ile sözleşme imzaladık. Kamu sektöründeki ve özel sektördeki paydaşların müşteri verilerine izinsiz erişilmesi ile ilgili kaygılarını gidermek üzere, bu veri merkezleri 2018 sonuna kadar müşteri verilerinin İsviçre’nin Zürih şehrinde toplanması, işlenmesi ve saklanması için gereken yeni altyapıyı sağlayacak. Avrupalı müşterilere ait veri işleme ve depolama sisteminin taşınmasına bu yılın sonlarına doğru başlanacak ve diğer ülkeler de bu uygulamayı takip edecek. Avrupa ülkelerinin tamamen taşınmasının 2019 yılının son çeyreğinde bitmesi planlanıyor.

Bu konumun tercih edilme sebebi oldukça açık: İsviçre’nin, Avrupa’nın kalbinde yer alan, AB’ye dahil olmadığı için kendi kararlarını verebilen bağımsız bir ülke olması. Global Şeffaflık Girişimi’nin ana ilkelerinden biri de bağımsızlığımızı kanıtlamak ve başlangıç için İsviçre’den daha iyi bir yer düşünülemez.

İsviçre ayrıca oldukça yenilikçi ve gelişmiş IT manzarası ve yetkili makamlardan gelen veri taleplerinin işlenmesine dair katı yönetmelikleriyle de ünlüdür. Uzun lafın kısası, müşterilerimizin verileri dünyanın en güvenli yerlerinden birinde saklanacak ve işlenecek.

Global Şeffaflık Girişimi’nde sırada ne var?

Global Şeffaflık Girişimimiz’in diğer unsurları da geliştiriliyor.

İlk Şeffaflık Merkezimiz’i İsviçre’de açmayı planlıyoruz. Bu merkez şu an hazırlık aşamasında ve Zürih’teki veri merkezlerinde veri işlemeye başlamak için hazır olduğumuzda da açılışı yapılacak (bu yılın sonlarında açılması planlanıyor).

Bu kapsamdaki bir diğer adım da yazılım ve tehdit algılama kuralları veri tabanı derleme sürecini İsviçre’ye taşımak. Ancak, kullanıcı verilerine izinsiz erişimle ilgili kaygıların ortadan kaldırılması daha yüksek bir önceliğe sahip olduğu için bu taşıma işlemi, verilerin taşınması süreci başlatıldıktan sonra yapılacak.

Diğer ülkelere ait müşteri verilerini işlemekle görevli donanımı da taşımaya karar verdik. Bu oldukça karmaşık bir süreç olduğu için müşterilerimizin korunması konusunda meydana gelebilecek olası aksaklıkları en aza indirmek adına kademeli bir yöntem izleyeceğiz. Avrupa’daki vatandaşlara ait veri işleme donanımının İsviçre’ye taşınma işlemi tamamlandıktan sonra bu konuya geri döneceğiz.

Üçüncü şahıslara ait kural ve süreçlerin gözden geçirilmesi de taşınma işleminden sonraki dönem için planlandı çünkü şu an uygun bir ortak arayışı içerisindeyiz.

Global Şeffaflık Girişimi’nin uygulanması bizim için oldukça önemli bir süreç. Kaspersky Lab’in tamamen şeffaf, bağımsız ve her yönüyle güvenilir olduğunu kanıtlamak amacıyla bu ayrıntılı proje için zaman ve çaba harcamanın kesinlikle gerekli olduğuna inanıyoruz. Global Şeffaflık Girişimi’nin devam eden süreçleri hakkında yeni haberler oldukça hem bu blogu hem de Şeffaflık Merkezi internet sitemizi güncellemeye devam ederek şeffaflıkla ilgili faaliyetlerimize dair bilgileri herkesin tek bir kaynaktan edinebilmesini sağlayacağız.

Olmayan bir bisikleti alma hikayem

Bazı ülkelerde yıl boyunca bisiklete binilebiliyor, bazı ülkeler içinse bu dönem sadece yaz mevsimini, yani insanların tam da yeni bir bisiklet almayı düşündükleri zamanı kapsıyor. Ben de bu insanlardan biriydim ve az daha asla elime geçmeyecek bir bisiklet için ödeme yapıyordum. Nasıl mı?

İpuçları