Twitch yayıncıları için koruma ve gizlilik

Detailed tips for those who want to make money from streaming without feeding the trolls.

Bazıları için Twitch yayını şöhret ve yüksek miktarda gelir demektir. Platformdaki tür çeşitliliği uzun süredir video oyunlarıyla sınırlı olmaktan çıkmış durumda. Sanatçılar, sporcular ve hatta bisikletli kuryeler bile kendilerini takdirle takip eden izleyici kitleleri topluyor. Profesyonel gamer’lardan gitaristlere kadar herkes, hayranlarıyla zorbalara, çirkin şakalar yapan kişilere veya spam göndericilerine kurban gitmeden bağlantı kurma ve para kazanma hedefinde birleşmiş durumda. Biz de bu yazımızda, tüm Twitch yayıncılarının alması gereken güvenlik önlemlerini anlatıyoruz.

Hassas bilgiler nasıl korunur?

  1. Arama sonuçlarında, sosyal medyada veya forumlarda gerçek kimlik bilgilerinizin verilmesini istemiyorsanız Twitch için ayrı hesaplar oluşturun.
  2. Twitch’de kullanacağınız isim gerçek adınız olmamalı, hatta gerçek adınıza benzememelidir. İşte gönderimiz boyunca yineleyeceğimiz bir tavsiye: Hayranlarınızın, adınızı veya nerede yaşadığınızı bilmesine kesinlikle gerek yok. Sosyal ağlarınızdakilerden tamamen farklı profil resimleri kullanın – çünkü birbirine benzer fotoğrafları bulmak daha kolaydır.
  3. Twitch ile ilgili hesaplar (Discord, sosyal ağlar vb. üzerindeki profiller) Twitch kullanıcı adınıza kaydedilmeli ve gerçek adınızı ele vermemelidir. Twitter, YouTube ve benzeri platformlarda zaten kişisel hesaplarınız varsa, bunları Twitch ile birlikte kullanmayın, yeni hesaplar oluşturun.
  4. Aktif yayıncıların, yalnızca yayın için kullanılan hesaplara (Twitch, Discord, YouTube vb.) bağlı ayrı bir e-posta ve telefon numarası kullanmalarını öneririz.
  5. Fiziki gönderiler (hayran mektupları/hediyeleri vb.) kabul ediyorsanız, bir Posta Kutusu kurun. Ve kutuyu başka bir amaç için kullanmayın. Bazı ülkelerde, herhangi bir isim altında bir Posta Kutusu kurulabilir, bu durumda Twitch’de kullandığınız adı kullanın. Böyle bir seçenek bulunduğunuz yerde mevcut değilse ve kişisel bilgilerinizi vermeniz gerekiyorsa, postaneye gerçek adınızı açıklamaktan kaçınmanın bir yolu olup olmadığını sorun.
  6. Twitch sizin için düzenli bir gelir kaynağı haline gelirse, bir tüzel kişilik oluşturmayı ve alan adlarınızı, posta kutularınızı ve diğer varlıklarınızı bu tüzel kişilik ile kaydetmeyi düşünün.
  7. Twitch güvenlik ve gizlilik ayarlarıyla ilgili ayrıntılı kılavuzumuza göz atın.
  8. Güçlü ve özgün bir parola ve iki faktörlü kimlik doğrulama kullanın ve oyuncular için kapsamlı bir güvenlik çözümü yükleyin. Seçeceğiniz çözümün bilgisayarlarınızdaki yayın akışını etkilemeyeceğinden ve kimlik avına karşı koruma sağlayacağından emin olun.

Twitch sohbetleri nasıl yönetilir?

  1. Sohbet kuralları listesi oluşturun ve hayranlarınızla paylaşın. Hayatı kendiniz ve moderatörleriniz için kolaylaştırmış olacaksınız. “Bağlantı göndermek yasaktır”, “Sohbette isimlerin, iletişim bilgilerinin veya diğer kişisel bilgilerin ifşa edilmesi yasaktır” gibi kurallar oluşturmanızı öneririz – bu hem sizi hem de sohbet katılımcılarını koruyacaktır.
  2. Hayranların size özel hayatınızın belirli yönleri hakkında soru sormasını istemiyorsanız, kurallarda konuşulması açıkça yasaklanmış konular belirleyebilirsiniz.
  3. Bağlantı gönderme, yalnızca spam tehdidi nedeniyle yasaklanmamalıdır; kötü niyetli kişiler, bağlantıya dokunan veya tıklayanların IP adreslerini ve diğer verilerini gözetlemek için özel URL kısaltma hizmetleri de kullanıyor olabilir.
  4. Otomatik sohbet denetleme ayarlarını gözden geçirin ve size ve moderatörlerinize yardımcı olacağını düşünüyorsanız Otomatik Modu etkinleştirin. Sohbet yönetme düzeyi hassas konular için özelleştirilebilir. Ayrıca, Twitch’de Otomatik Mod tarafından filtrelenebilen ve manüel olarak güncellenebilen bir kötü kelime listesi bulunur. Terimler ve konular üzerine çok fazla yasaklama getirmekten kaçının – yanlış pozitifler sohbet etmeyi seven kullanıcıları rahatsız eder.
  5. Kişisel olarak tanıdığınız sohbet kullanıcıları varsa (özellikle çevrimdışı), uygunsuz olduğunu düşündüğünüz konuları Twitch’de tartışmamalarını onlardan ayrı olarak isteyin. Uygunsuz konularla ilgili takipçilerinizle hemfikir olduğunuzdan emin olun.
  6. Bir sohbet kullanıcısı hakkınızda herhangi bir kişisel bilgi (isim, adres veya başka herhangi bir şey) ifşa ederse, söz konusu mesajı silin ve hiçbir şekilde yanıt vermeyin. Bilgilerin doğruluğu hakkında yorum yapmayın. Ve herhangi bir katılımcının açıkça uydurduğu kişisel bilgileri de, yine herhangi bir yanıt vermeden silin.

Twitch videolarında kişisel bilgiler nasıl gizlenir?

  1. Yayın akışına başlamadan önce kadrajınızda dahil olmaması gereken hiçbir şey bulunmadığından emin olun. Dikkatli izleyicilere kişisel bilgilerinizi ele verebilecek bazı unsurlar şunlardır:
    • Zarflar, belgeler, faturalar, imzalı fotoğraflar, çerçeveli sertifikalar.
    • Kişiye özel veya hatıralık giysiler. Kendi adınızın yanı sıra, örneğin bir tişörtün üzerindeki okul, üniversite veya şirket adı da sizi tanımlamak için kullanılabilir.
    • Kişiselleştirilmiş sırt çantaları, kupalar, tabaklar vb.
    • Belirgin mobilya ve mücevher parçaları.
    • Pencerenizden görünen tam veya kısmi dış manzara.
    • İç çamaşırları veya çok kişisel eşyalar.
    • Ev arkadaşları, aile üyeleri, evcil hayvanlar.
  2. Sabit bir arka plan (fiziksel veya sanal) oluşturun ve bunu tüm yayınlarınızda kullanın.
  3. Potansiyel aksaklıklara ve olaylara tepki vermeniz için size zaman kazandıracak kısa bir yayın gecikmesi (on saniyeden bir dakikaya kadar) ayarlamanızı öneririz. Bu, yayın akışınıza saldıracak kişiler için işleri çok daha zorlaştıracak.
  4. Akıllı hoparlörlerinizi ve sesle etkinleştirilen diğer cihazlarınızı kapatın veya başka bir odaya taşıyın. Sesli asistanların yayın akışları sırasında bilgi sızdırdığı durumlar olmuştur.
  5. Dışarıda IRL yayın akışı yapıyorsanız, sokağınızın adını veya yaşadığınız yere ait görüntüleri göstermemek için kameranızı her zaman evden yeterince uzakta iken açın. İzinizi kolayca belli edebilecek binaları göstermek de kötü bir fikirdir: okul, iş yeri, yakınlardaki otobüs durakları, mağazalar vb.
  6. Halka açık bir yerden yayın yapıyorsanız, IRL yayın keskin nişancıları dahil araya girenlerin kadrajınıza girebileceğini unutmayın. Hazırlıklı olun: gerektiğinde acil durum sesini kısmak ve duvar kağıdı uygulamak veya daha da önemlisi davetsiz misafirlerden kurtulmak için bir eylem planınız olsun.

Twitch ekran kayıtlarında kişisel bilgiler nasıl gizlenir?

  1. Birçok yayıncı ekranlarını gösterir. Bu özellikle oyun yayınları için geçerlidir, ancak bazen tarayıcınızda, Discord’da veya başka bir uygulamada da bir şeyler göstermeniz gerekebilir. Ekranda uygunsuz bilgi olmadığından emin olmak için bu tür tüm uygulamaları önceden test edin.
  2. Yayın akışı sırasında yalnızca ihtiyacınız olan uygulamaların çalıştığından emin olun. Gereksiz her şey kapatılmalı veya yayında olmayan başka bir monitöre taşınmalıdır.
  3. Dock/Görev Çubuğunun içeriğine, ekranın alt kısmındaki simgelere (saat dahil) ve masaüstündeki dosyalara çok dikkat edin.
  4. Pop-up’ların ve bildirimlerin devre dışı bırakıldığından veya yayın akışı olmayan bir monitörde görüntülendiğinden emin olun.
  5. Web içeriğini özel olarak bu amaç için kullanılan özel bir tarayıcıda, tercihen gizli modda göstermenizi öneririz. E-posta ve diğer hizmetler gibi yayın akışıyla ilgili olmayan herhangi bir kişisel hesapta oturum açmadığınızdan emin olun.
  6. Akış tarayıcınızın reklamları ve izlemeyi engelleyecek şekilde yapılandırıldığından emin olun. İçeriğe dayalı reklamcılığın ilgi alanlarınızı ve yaklaşık konumunuzu ortaya çıkarabileceğini unutmayın, bu nedenle yayın akışı sırasında kapatın. Reklamları ve gizlilik risklerini en aza indirmek için Kaspersky Premium ayarlarını kullanın.
  7. Öngörülemeyen durumlarla sakin bir şekilde başa çıkmak ve yayın akışını hedef alan keskin nişancıların işini zorlaştırmak için kendinize zaman tanımak amacıyla yayın akışında küçük bir gecikme ayarlayın (on saniyeden bir dakikaya kadar).
  8. Kurulum sırasında veya teknik sorunlarla uğraşırken hedef kitlenizin ilgisini canlı tutmak için “Birkaç dakika içinde başlıyor”, “Teşekkürler”, “Hemen döneceğim” vb. animasyonlu arka plan resimleri hazırlayın. Bunlar OBS Studio’da kolayca eklenir.
  9. Belirli oyunlar ve oyun konsolları, yayıncıların gizliliğini korumak için özel araçlar sunar. Takma adınızı ve avatarınızı, PSN kullanıcı adını, lokasyon bilgilerini ve oyun sunucularına yapılan ping’leri gizlemenizi sağlayan özellikleri arayın.

Bağışlarda ve istek listelerinde kişisel bilgiler nasıl korunur?

  1. Twitch sizin için düzenli bir gelir kaynağıysa, kazandığınız parayı tahsil etmek ve gerçek kimliğinizi korumaya yardımcı olmak için bir tüzel kişilik oluşturmayı düşünün.
  2. Twitch bağışları genellikle PayPal aracılığıyla yapılır. Herhangi bir kullanıcı ödeme geçmişine gidebilir ve gönderenlerin ve alıcıların gerçek adlarını görebilir. Bu tür bir ifşadan kaçınmak için bir PayPal işletme hesabı kullanın.
  3. Ülkeniz PayPal’a izin vermiyorsa veya PayPal işletme hesabına geçemiyorsanız, banka kartı aracılığıyla bağışları kabul eden ve alıcının gerçek adını göstermeyen bir hizmet seçin.
  4. Posta Kutunuzda hediyeler veya salyangoz gönderiler alırsanız, bu tür öğeleri izleyicilerinize göstermeden önce tüm ad ve adres etiketlerini, posta pullarını ve bu tür diğer bilgileri kaldırdığınızdan emin olun. Twitch için kullandığınız Posta Kutusu başka hiçbir şey için kullanılmamalıdır.
  5. Amazon gibi pazar yerlerinde istek listeleri oluşturmak yaygın bir uygulama haline geliyor. Twitch istek listeniz için ayrı bir hesap oluşturun – günlük satın alımlar için kullandığınız bir hesabın altında açmayın. Mümkünse, istek listesi hesabını Twitch hesabınızı kullanarak kaydedin.

Twitch yayıncıları için genel gizlilik tavsiyeleri

Süper yayıncı olmayı beklemeden gizliliği ilk günden itibaren düşünmeye başlamak gerekir – verilerinizi daha sonra internetten silmeye çalışmaktansa hemen şimdi bir güvenlik ağı oluşturmak daha iyidir. Kurumsal güvenlikte uygulandığı gibi kendi kişisel tehdit ortamınızı tasarlamak için kılavuzumuzu kullanın.

Ve maksimum gizlilik koruması için hepsi bir arada bir güvenlik çözümü kullanın.Kaspersky Premium:

  1. Virüsler ve diğer kötü amaçlı yazılımlara karşı korur.
  2. Uzaktan erişim araçları dahil izinsiz giriş girişimlerini önler.
  3. Reklamları engeller.
  4. Etkinliğinize ait izleri ortadan kaldırır.
  5. Kişisel verilerin çevrimiçi olarak toplanmasını engeller.
  6. E-posta adreslerini ve telefon numaralarını içeren kişisel veri sızıntılarını tespit eder.
  7. Veri ve belgelerin şifreli olarak saklanmasını sağlar.
  8. Üstün öncelikli teknik destek sunar.
  9. İki faktörlü kimlik doğrulama kodları oluşturabilen bir şifre yöneticisi içerir.

Kullanmaya başlayacağınız andan itibaren Kaspersky Premium aboneliği tüm cihazlarınızı kapsar. Özellikler ve yetkinlikler hakkında daha fazla bilgi için lütfen bilgisayarlar, Android/iOS ve akıllı telefonlardaki koruma ile ilgili ayrıca hazırladığımız yazılarımıza bakınız.

İpuçları