USB Hafıza Çubuklarına Dikkat!!!

Autorun(Otomatik başlama) Windows ile beraber gelen ve bazı durumlarda zararı faydasından fazla olabilen özelliklerden biridir. Autorun esasen kullanımı kolaylaştırmak için, autorun-etkinleştirilmiş sürücüler (USB hafıza çubuğu/CD-DVD gibi) bilgisayara takıldığı an kullanıcının

Autorun(Otomatik başlama) Windows ile beraber gelen ve bazı durumlarda zararı faydasından fazla olabilen özelliklerden biridir. Autorun esasen kullanımı kolaylaştırmak için, autorun-etkinleştirilmiş sürücüler (USB hafıza çubuğu/CD-DVD gibi) bilgisayara takıldığı an kullanıcının ekstra birşey yapmasına gerek kalmadan otomatik olarak çalıştırılması için dizayn edilmiştir. Ancak bu özellik de hackerlar tarafından kötü niyetlerle kullanılarak bilgisayarlara zararlı yazılımlar bulaştırmak için kullanılabilmektedir. Autorun neden zararlı olabilir sorusunun cevaplarını yazıda bulabilirsiniz.

Autorun nedir?

Autorun çalışıtırılabilir dosyaların sürücüye erişim sağlandığında otomatik olarak çalışmasını sağlayan sistemdir.

Autorun kurtçukları(worms) nasıl yayılır?

Autorun kurtçuğu kendisini sürücünün kök dizinine kopyalar ve autorun.inf dosyasını değiştirerek her seferinde kendisini de çalıştırmasını sağlar. Kurtçuk her çalıştırıldığında benzer sürücüler arar ve bulduğu her sürücüde aynı işlemi tekrar eder.

Autorun kurtçukları sadece USB sürücüleri mi etkiler?

Hayır. Autorun kurtçukları kullandıkları yöntem ile ağ sürücüleri veya sabit sürücüler gibi ulaşabildiği her sürücüye bulaşabilir.

Autorun kurtçukları yayılmak dışında birşey yapar mı?

Evet. Bu kurtçuklar genellikle içlerinde barındırdıkları veya internetten indirdikleri zararlı yazılımları kopyalayarak şifre/değerli bilgi çalmak için

arka kapılar oluşturur. Autorun kurtçuklarının yaptıkları arasında antivirüs veya güvenlik yazılımlarını durdurmak ve sistemi savunmasız bırakmak gibi özelliklerde bulunmaktadır.

Antivirüs yazılımları autorun kurtçuklarını tespit edebiliyor mu?

Kaspersky Antivirüs ve Internet güvenliği yazılımları binlerce kurtçuğu tespit ederek temizlemektedir. Ancak hackerlar eskileri tespit edildikçe sürekli yeni zararlı yazılımlar üretmektedirler. Sürekli güvende olmak için güvenlik yazılımlarınızı güncel tutmanızı öneriyoruz.

 

İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.