Telefonumdan çıplak resmimi göndermeli miyim?

Telefon üzerinden seksi mesajlar göndermek son zamanlarda haberlerde çokça karşılaşılan bir durum. İnsanların gizliliği saldırı altında; ünlüler telefonlarına izinsiz giriş yapıldığını ve telefonlarındaki çıplak fotoğrafların başkalarına gönderildiğini dile getiriyor. Bunu göz önünde bulundurarak, duyduğumuz bazı yaygın soruları cevaplamak ve garip veya zorlu bir durumla nasıl başa çıkabileceğinize ilişkin bazı tavsiyeler vermek istedik.

Telefon üzerinden seksi mesajlar göndermek son zamanlarda haberlerde çokça karşılaşılan bir durum. İnsanların gizliliği saldırı altında; ünlüler telefonlarına izinsiz giriş yapıldığını ve telefonlarındaki çıplak fotoğrafların başkalarına gönderildiğini dile getiriyor. Bunu göz önünde bulundurarak, duyduğumuz bazı yaygın soruları cevaplamak ve garip veya zorlu bir durumla nasıl başa çıkabileceğinize ilişkin bazı tavsiyeler vermek istedik.

Erkek/kız arkadaşım çıplak fotoğraflar göndermemi istiyor. Göndermeli miyim?

Kesinlikle hayır. Bu tür fotoğraflar çekmemeli veya bu tür fotoğrafları telefonunuzda saklamamalısınız. Böyle bir fotoğraf göndermeniz istendiğinde açık bir şekilde reddedin, şakayla geçiştirin veya aniden bağlantınız kopmuş gibi davranın. Bu seçeneklerden herhangi biri, bu isteğe boyun eğmekten iyidir. Partneriniz bu tür fotoğraflar göndermediğiniz takdirde sizi ilişkiyi bitirmekle tehdit ediyorsa böyle bir kişiyle ilişkide olup olmamanız gerektiğini düşünün. Güvenliğinizi ve saygınlığınızı önemsediğiniz için sizle ayrılmayı düşünen biriyle birlikte olmak doğru olmayabilir.

Kız/erkek arkadaşıma neden çıplak fotoğraflarımı gönderemiyorum? Biz birbirimize güveniyoruz.

Bazen ilişkiler kavgalı bir şekilde, aniden bitebilir. Kalbi kırılmış aşıkların “eski” kız veya erkek arkadaşlarının özel fotoğraflarını yayınladığı hikayeleri sıklıkla duyabilirsiniz. Başınıza böyle bir durumun gelmesini istemezsiniz. Ayrıca güvenlik açıkları yüzünden, fotoğrafların internette yayınlanma olasılığı da bulunmaktadır. Hatırlarsınız, internette Jennifer Lawrence’ın telefonundaki çıplak resimlerinin izinsiz olarak paylaşılması konuşuldu. Sizin veya partnerinizin de, içerisinde özel fotoğraflarınızın ve bilgilerinizin olduğu telefonunuzu kaybetmeniz mümkün. Bu yüzden ilişkiniz ne kadar saf ve güvene dayalı olursa olsun; bu durum, çıplak resim paylaşımını güvenli bir hale getirmiyor.

Özel fotoğraflarım internette yayınlandı. Ne yapmalıyım?

  1. Bu durum hakkında çok kötü hissediyorsanız utangaç olmayıp destek almak için durumu ailenizle, arkadaşlarınızla ve partnerinizle paylaşın.
  2. İnternete sızdırılan resimden kurtulmak için her şeyi yapın. Web sitesi yöneticisinden fotoğrafları silmesini isteyin. Ayrıca yardım almak için DMCA talebi de oluşturabilirsiniz.
  3. Bu biraz uğraş gerektirse de insanlara bu olayı unutturmaya çalışın. Bunun için çevrimiçi dünyada aktif olun, bir blog yazın ve pozitif içerikler üretin. Şunu unutmayın, sadece özel fotoğraflarınız paylaşıldığı için ünlüyseniz herkes yıllarca sizi böyle hatırlayacaktır. Sizinle alakalı daha ilginç ve pozitif şeyler oldukça insanlar unutmaya çalıştığınız bu olayı size hatırlatmaktan kaçınır.
  4. Çıplak fotoğraflar çekmekten vazgeçin. Bu sayede bu tür bir olayın bir daha gerçekleşmeyeceğinden emin olabilirsiniz. Ayrıca cihazınızda bulunan bu tür fotoğrafların tamamını silin.

Model ajansından bir adam çıplak fotoğraflarımı göndermemi istedi. Göndermeli miyim?

Kesinlikle hayır. Bu, çok kullanılan bir dolandırıcılık türü. Ortada bir ajans yok ve bu kişinin tek bir amacı var. O da, sizden çıplak fotoğraflar alabilmek. Bu fotoğraflar size şantaj yapmak için kullanılabilir veya para kazanmak için internette yayınlanabilir. Kurbanları daha fazla fotoğraf veya video göndermeye, belki de daha fazlasına zorlamak için suçluların, kurbanı bu fotoğrafları ailesine, ebeveynlerine veya sınıf arkadaşlarına göstermekle tehdit ettiği olay örnekleri de bulunmakta.

İnternette biri sizden böyle bir şey yapmanızı istiyorsa derhal ailenize haber verin. Böyle bir davranış hem sizin sorun yaşamanızı hem de diğer çocukların bu tuzağa düşmesini engeller.

Vücudum harika görünüyor, neden herkesle paylaşamıyorum? Umrumda değil.

Bunu yapmamanız için birkaç sebep var. Öncelikle bu fotoğrafların aileniz, dedeniz, komşularınız veya tanımadığınız başkaları tarafından görülmesini istiyor musunuz? Böyle bir fotoğrafın internette sizin saygınlığınızı arttıracağından, sizi şaka veya aşağılanma konusu yapmayacağından %100 emin misiniz?

Bunun yanı sıra internetteki fotoğraflarınız porno sitelerinde paylaşılabilir veya korkunç internet trollerinin fotoğraf arşivinde yer alabilir. Ayrıca gelecekte de bu fotoğrafları kimin göreceğini bilemezsiniz. Bir iş görüşmesinde olduğunuzu veya nişanlınızın ailesiyle ilk defa tanıştığınızı düşünün. Sonrasında sizi daha önce çıplak gördüklerini ve sizin hakkınızda sizinle alakası bile olmayan bir düşünceye sahibi olduklarını hayal edin. Hiçbir şekilde öngöremeyeceğiniz bu olayları da göz önüne aldığınızda, bütün vücudunuzu çevrimiçi ortamda sergilemek istediğinizden emin misiniz?

Kripto madenciler mesafe katediyor

Siber güvenlik kazalarının ve trendlerinin ne kadar önemli ve muhtemelen yıkıcı olduklarını bildiğimizden umarsız tahminlerde bulunmuyor veya haklı çıktığımız için zevk almıyoruz. Yine de, tahminimizin gerçekleştiğini söylesek yalan olmaz: 2018 yılı, kripto madencilerin fidye yazılımlarının yerini alarak kötülerin birinci sırasına oturmasına şahit oldu.

İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.