YouTube’da şişirilmiş sahte kripto para borsaları

Dolandırıcılar, YouTube kullanıcılarını, sözde bir hata ile dört dörtlük bir oranda Bitcoin alış satışı yapmalarını sağlayan sahte bir internet sitesine nasıl çekiyor.

Kripto yatırımcıları değerli bitcoinlerinden ayırmak söz konusu olduğunda, çevrimiçi dolandırıcılar için her yol mubah. Sahte haber siteleri kurup helikopter para vaat ediyorlar. Hatta Lightshot’ta “kripto cüzdan oturum açma kimlik bilgileri”nin olduğu ekran görüntüleri paylaşıyorlar. Diğer insanların sırlarına ve beleşe zaafı olan insanlar için mükemmel bir tuzak. Kısa bir süre önce, dolandırıcıların uyguladığı yeni bir yöntemi ortaya çıkardık. YouTube kullanıcılarının, alış satış fiyatları arasındaki büyük farklılıktan yararlanmalarını sağlayan sözde bir “hata” hakkında oluşturulan videolar aracılığıyla, kullanıcılar sahte bir kripto borsasına çekiliyor.

Kripto para borsası alış satış fiyatları hatası

Aynı geleneksel para birimlerinde olduğu gibi, kripto para borsalarında da alış satış fiyatları piyasa tarafından belirleniyor: Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle, bir bitcoin ortalama 18 Ethereum değerinde. Ancak bu para birimlerinin işlem gördüğü farklı platformlarda, alış satış fiyatları değişkenlik gösterebilir. Aradaki farklar genelde ufak, ancak ya platformlardan birinde alıcılara fayda sağlayan teknik bir hata varsa? İşte bu, alıcıların şanslı günü olduğu anlamına gelebilir ve alış satış fiyatlarındaki farklılıktan faydalanarak zengin olabilirler. Bunun gibi bir hata bulmak, bedavacıların rüyalarını süslüyor. Dolandırıcılar da YouTube videolarında tam olarak bunu vaat ediyor.

Güven kazanmak için YouTube yorumlarını kullanma

Dolandırıcıların yaptığı ilk şey, bir YouTube kanalı oluşturmak. Amaçları, Kripto topluluğuyla zengin olmanın “akıllıca” yollarını anlatan videolar paylaşmak.

Bu hileyi kullanan dolandırıcı kanallardan biri, kanalında sadece bir video yayınladı

 

Kanaldaki bu tek videoda, dolandırıcılar otomatik borsalardan birinde bir hata bulduklarını iddia ediyor. Sevindirici olan şu ki, borsada bir bitcoin ile 184 Ethereum satın alınırken, Binance’de bu alış fiyatı 18.4. Bu durum, sırra kadem basan bir ondalık işareti sayesinde, bu internet sitesinde 10 kat daha fazla para kazanabileceğiniz anlamına geliyor.

Dolandırıcılar, videolarında BTC-ETH alış satış fiyatlarında buldukları sözde bir hatayı gösteriyor

 

Dolandırıcılar, kullanıcıları heyecanlandırmak ve onların olayın gerçek yüzünü öğrenmelerini engellemek için, yorumlar bölümünü, üyelerinin inanılmaz memnuniyetini gösteren bot gönderileriyle dolduruyor.

Hiç beklenmedik bir anda zengin olan “kullanıcıların” bir videonun altındaki sahte yorumları

 

Dolandırıcılar, kanallarını tanıtmak için diğer insanların popüler videolarını kullanıyor. Bu videolar, genelde yorum bölümünün en aktif olduğu henüz yayınlanmış videolar oluyor. Videonun altına bir kripto borsasındaki hatadan bahseden ve bu konuyla ilgili bir video önerdikleri yorumlar yazıyorlar. Botlar, yorumların diğerleri arasında kaybolmaması için yorumları sürekli beğenip üstte tutuyor.

Başka bir kanalın popüler videosunda defalarca beğenilen dolandırıcı yorumları

 

Kullanıcıları internet sitesine yönlendirme

Sözde, meraklılarının çıkarına olan alış satış fiyatlarının bulunduğu internet sitesine bağlantı veriliyor. Tam da tahmin ettiğiniz gibi: Bu internet sitesi de dolandırıcıların kontrolünde.

Sahte bir kripto para borsasının internet sitesi

 

Kurbanlar bu internet sitesinde kriptolarını satmaya çalıştıklarında, oranın sadece 180 dakika için geçerli olduğunu söyleyen bir mesajla karşılaşıyor. O sırada, kurbanlardan Ethereum karşılığında satmak istedikleri bitcoinleri özel bir kripto cüzdan adresine aktarmaları istenir. Kurban istenen aktarımı gerçekleştirirse, bitcoin artık suçlularındır. Bahsi geçen suçlular da, elbette, karşılığında Ethereum göndermezler.

Sahte bir kripto para borsası sayfası

 

Örnek verilen internet sitesi, türünün tek örneği değil. Dolandırıcılar, diğer kripto para birimleri için de düzinelerce sahte kripto borsası ve YouTube kanalı oluşturuyor. Siber suçlular, muhtemelen kullanıcıların ilgilerini çeken tokenlar hakkında araştırma yapacak olmalarına güveniyor. İnternet siteleri ve adresleri farklılık gösterebilir. Ancak, tüm bu dolandırıcılığın altında “alış satış fiyatlarında bir hata” senaryosu yatıyor.

Bir YouTube aramasında karşımıza çıkan birçok benzer dolandırıcılık videosu

 

Kendinizi nasıl koruyabilirsiniz

Her zamanki gibi, siber suçlularla mücadelede en güçlü silahınız tetikte olmak.

  • Ücretsiz bir şey sunulduğunda veya gerçek olamayacak kadar iyi bir anlaşmayla karşılaşırsanız her zaman dikkat edin. Bir başkasının o altın çanağını neden sizinle paylaşmak istediğini kendinize sorun.
  • Sizden bir yere para göndermeniz istenirse, ödevinizi yapıp paranın nereye gideceğini öğrenin. Alıcının gerçekliğine dair şüpheleriniz varsa, anlaşma ne kadar muazzam görünürse görünsün risk almamak en iyisi.
  • Ayrıca, kripto para birimi için kullandığınız tüm cihazlarda, kötü amaçlı yazılımları engelleyecek ve şüpheli bir internet sitesine yapacağınız ziyaretten önce sizi uyaracak güvenilir bir antivirüsünüz olduğundan emin olun.
İpuçları