2023’ün güvenli geçmesi için Yeni Yıl kararları

2023’te kişisel dijital güvenlik için altı basit adım

2023’te kişisel dijital güvenlik için altı basit adım

2022’de yaşanan birçok olayın arasında, yıl içinde çok sayıda istenmeyen bilgi sızıntısı, ciddi bilgisayar güvenliği olayı ve dijital dünyaya ilişkin başka sorunlar yaşandığını fark etmemiş olabilirsiniz. Kaspersky olarak 2023’ün daha sakin ve daha iyi geçmesini tüm kalbimizle diliyor, bu konuda üstümüze düşeni yapmak istiyoruz. Siz de yapabilirsiniz! Çevrimiçi ortamdaki kişisel güvenliğinizi ciddi düzeyde artırmak ve web’i daha az korkutucu bir yer haline getirmek için aşağıda anlatacağımız altı basit kararı uygulamanız yeterli.

1. Parolalara güle güle deyin

Geçtiğimiz yıl ağ güvenliğinde büyük bir iyileştirme yaşandı: Apple, Google ve Microsoft, parolasız oturum açma imkanını aynı anda sundu. Parola yerine cihazınız, her site için ayrı bir kriptografik anahtar kaydediyor. Bu anahtarı yazmanıza gerek kalmıyor, üstelik çalınması da inanılmaz derecede zor. Bu ilgi çekici teknoloji hakkında daha fazla bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz fakat burada, oturum açma işlemini gösteren yakın zamanlı bir GIF ile yetiniyoruz:

Şu anda parolasız kimlik doğrulamayı destekleyen sitelerin sayısı çok fazla değil fakat bu seçenek yaygınlaştığında bunu mutlaka denemelisiniz. Ne de olsa hesabınızın ele geçirilmesi riskini ortadan kaldırıyor! Ayrıca kullanım kolaylığı da sunuyor; parola bulmak, ezberlemek (veya asla yapmamanız gerekse de bir yere yazmak!) ve sonrasında parolayı girmek zorunda değilsiniz.

Chrome, Edge ve Safari bu özelliği masaüstü ve mobil platformlarda destekliyor.

2. Tek kullanımlık tercih edin

Bilgi sızıntıları, hepimiz için en büyük dijital risklerden birisi olmaya devam ediyor. ISP’lerden, sigorta şirketlerinden, kargo hizmetlerinden, sosyal ağlardan, hatta okul veri tabanlarından bile kullanıcı verileri çalınıyor. Çalınan bu veriler daha sonra çeşitli dolandırıcılık faaliyetleri için kullanılıyor.

Ne yazık ki, sızıntıları önlemek için biz kullanıcıların yapabileceği çok az şey var. Ancak, hakkımızda daha az bilgi olmasını sağlayabilir ve bu bilgilerin eşleştirilmesini zorlaştırabiliriz. Bunu biraz daha açmak gerekirse, dolandırıcının çalınan iki veri tabanındaki isimleri ve telefon numaraları karşılaştırdığında bizimle ilgili daha fazla bilgi edememesini sağlayabiliriz. Bunu yapmak için kritik olmayan hizmetlere (özellikle çevrimiçi mağazalar ve dijital ticari hizmetler) soyadınızı ve sosyal medya hesaplarınızı vermeyerek hakkınızdaki bilgileri minimumda tutmanızı, ayrıca isteğe bağlı alanları çoğunlukla atlamanızı öneririz. Ayrıca, iletişim bilginiz olarak da tek kullanımlık e-posta adresi ve telefon numarası kullanmanızı tavsiye ederiz. Onay mesajlarının gönderileceği geçici telefon numaraları ve tek kullanımlık e-posta adresleri sağlayan birçok hizmet bulunuyor. Bunun için Google’da “tek kullanımlık telefon numarası/e-posta adresi” araması yapabilirsiniz. Bu tür ücretli hizmetlerden bazıları tek kullanımlık kredi kartı numaraları bile temin ediyor, bu sayede çevrimiçi alışveriş daha da güvenli hale geliyor.

3. Toksik sosyal medyadan uzaklaşın

Geçtiğimiz yıl çok fazla negatif olay yaşadık, üstüne üstlük sosyal medyadaki nefret dalgası da bambaşka bir boyuta ulaştı. Twitter gibi bazı sosyal ağlarda teknik sebeplerle kargaşa yaşandı. Sosyal medya 2022 yılında sizi de gerdiyse bu yıl kendi iyiliğiniz için biraz ayrı kalmanız güzel olur. Değerli verilerinizi kaybetmeden nasıl uzaklaşabileceğinize dair ipuçlarından oluşan bir liste hazırladık.

Bazı kişiler de bu platformları tamamen bırakmaktansa Telegram veya Mastodon gibi uygulamalara geçiş yapmayı tercih ediyor.

4. Kötü haberleri okumaktan vazgeçin

Sosyal ağlar ve haber siteleri çok uzun zaman ve enerji alıyor. Haber ve gönderileri durmadan kontrol etme alışkanlığınızı bırakmak için sosyal ağ ve haber uygulamaları için telefonunuzda bir zaman sınırı ayarlayın. Günde bir saatle başlayıp buna bağlı kalın. Birçok sağlayıcı bu özelliği sunuyor: Apple’da bunun adı Ekran Süresi, Google’da Dijital Sağlık, Huawei’de ise Dijital Denge. Çocuklarınız sosyal ağlarda çok fazla zaman harcıyorsa da Kaspersky Safe Kids bu konuda size yardımcı olabilir.


 
Cihazlarında kaybettikleri zamanı yakalamaya çalışarak kendilerini kandırmaya meyilli kişiler, sosyal medya hesaplarında da ayarlar kısmından öz denetim araçlarını etkinleştirmelidir. YouTube’da da Take a Break adında böyle bir özellik bulunuyor.

5. İş ve özel hayatınızı ayrı tutun

İş ile özel hayatı birbirinden ayırmak birçok sebeple iyi bir şeydir. Bu sayede iş hayatınız, ailenize ve arkadaşlarınıza ayıracağınız zamana karışmaz; evdeki konular da sizi mesai saatlerinde rahatsız etmez. Bu da hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınız için iyidir. Ayrıca, şahsınıza ve işinize ait bilgileri, uygulamaları vb. karıştırmayacağınız için işvereninizin de siber güvenliği iyileşmiş olur. İdeal olarak bu ayrım fiziksel olmalıdır. Bu da iş hayatı ve özel hayat için ayrı telefon ve bilgisayarlar kullanmak anlamına gelir. Sonrasında yapmanız gereken tek şey kişisel sitelerinizi, e-posta hesabınızı ve sosyal ağlarınızı iş yerinde, iş yerine ait olanları da kişisel hayatınızda kullanmamaktır.

6. Dijital hijyeninize dikkat edin

Tüm telefon ve bilgisayarlarınızda güvenlik yazılımları kullanın. Hâlâ parola gereken sitelerde ise benzersiz parolalar kullanın. Tüm uygulamaları ve işletim sisteminizi düzenli aralıklarla güncelleyin. Bu ipuçları yeni olmasa da birçok insan bunları göz ardı etmeye devam ediyor; bazıları cehaletten, bazıları ise tembellikten. Rutininizin tamamını Kaspersky'nin sunduğu kapsamlı bir çözüme emanet ederek tüm bu karmaşadan kurtulabilirsiniz. Bu çözümün birçok özelliği arasında tarihi geçmiş uygulamalar için otomatik güncellemeler, güvensiz Windows ayarları için düzeltmeler, tüm platformlar için bir parola yöneticisi ve elbette iş hayatında kullanıma yönelik bir istenmeyen posta, kimlik avı ve kötü amaçlı yazılım önleme özelliği bulunuyor. Bunların tamamı, kullanımı oldukça zevkli olan şık bir arayüzde yer alıyor. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

İpuçları