iPhone’unuzdaki Safari’yi her zaman güncelleyin

Bir iPhone kullanıyorsanız, tercih ettiğiniz tarayıcı Chrome, Firefox veya başka biri olsun, Safari ve WebKit’i her zaman güncellemeniz oldukça önemlidir. Nedenini yazımızda açıklıyoruz.

Pek çok iPhone kullanıcısı, iOS’ta yerleşik tarayıcı olan Safari’yi çok da beğenmiyor ve Google Chrome, Mozilla Firefox ya da DuckDuckGo, Brave, Microsoft Edge (evet, iOS için de Edge var!) gibi daha ilgi çekici, başka bir alternatif kullanmayı tercih ediyor.

Alternatif tarayıcıları tercih eden iPhone kullanıcıları, Safari’deki ve WebKit motorundaki güvenlik açıklarının kendileri için doğrudan bir tehlike oluşturmadığını düşünerek rehavete kapılabilirler. Ne yazık ki durum böyle değil. Bu yazımızda, gerçekte ne olduğunu ve neden iPhone’unuzdaki Safari ve WebKit’in daima zamanında güncellendiğinden emin olmanız gerektiğini açıklıyoruz.

iOS’taki her tarayıcı Safari’dir

Her tarayıcının temelinde “motor” denen bir şey bulunur. Motor, internetten alınan kodu işler ve tarayıcının nihai olarak kullanıcıya gösterdiği web sayfalarına dönüştürür. Elbette, tarayıcının motoru yönlendiren ve ek özelliklerin çalışmasını sağlayan bir dizi başka gerekli ve kullanışlı parçası da vardır. Tarayıcı motorunu bir arabanın motoru gibi düşünün: Tarayıcının en önemli parçasıdır ve o olmadan hiçbir yere gidemezsiniz.

Dünyada üç büyük tarayıcı motoru vardır. Google, Chrome ve Chromium tarayıcılarında kendi V8 motorunu kullanırken, Microsoft Edge ve onlarca başka tarayıcı da Chromium’a temel alır. Bunun dışında Mozilla’nın Firefox ve diğer birkaç tarayıcı için geliştirdiği ve desteklediği, modern versiyonuna Quantum adını verdiği Gecko motoru vardır. Son olarak da günümüz internetinin üçüncü devi Apple’ın motoru, Safari tarayıcısında kullanılan Webkit.

Ancak şöyle bir şey söz konusu. Masaüstü bilgisayarlar ve Android için olan Chrome ve Firefox sürümleri, sırasıyla Google’ın V8 motoru ve Mozilla’nın Gecko/Quantum motoru üzerine inşa edilmiştir. Buna karşın iPhone’larda durum farklıdır. Apple’ın politikalarına uygun olarak, iOS’ta izin verilen tek bir motor vardır — Tahmin ettiğiniz gibi bu motor WebKit’tir. Bu, iOS için olan tüm tarayıcıların aslında farklı kullanıcı arayüzlerine sahip Safari olduğu anlamına gelir.

iOS uygulama geliştirici kurallarından alıntı: “Web’de gezinmeyi sağlayan uygulamalar, uygun WebKit framework’ünü ve WebKit JavaScript’i kullanmalıdır.”

 

Bu, WebKit’te bulunan tüm güvenlik açıklarının, iOS için olan herhangi bir tarayıcının kullanıcıları için de tehlike oluşturduğu anlamına gelir. iPhone’lar hackerlar için oldukça cazip bir hedef olduğundan, güvenlik uzmanları WebKit motorunu daha yakından inceler ve sonuç olarak, daha sık güvenlik açıkları bulurlar. Bunlar içinde, saldırganların halihazırda kullanmakta olduğu güvenlik açıkları da yer alır.

Bir tarayıcı motorundaki en tehlikeli güvenlik açıklarından biri, kötü niyetli kişilerin, kullanıcının herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmadan iPhone’a kötü amaçlı yazılım bulaştırmalarına izin veren, sıfır tıklama (zero-click) güvenlik açığı olarak adlandırılan güvenlik açığıdır. Bu tür bir güvenlik açığı istismar edildiğinde, kullanıcıyı herhangi bir şey indirmeye veya yüklemeye ikna etmeye gerek yoktur. Saldırganın tek yapması gereken, kurbanı kötü amaçlı kod içeren özel olarak oluşturulmuş bir internet sitesine çekmek veya popüler bir siteyi hacklemek ve kötü amaçlı kodu bu siteye yerleştirmektir. Kullanıcının, güvenlik açığı bulunan bir tarayıcı ile böyle bir siteyi ziyaret etmesinin ardından saldırganlar iPhone’un kontrolünü ele geçirebilirler.

Safari ve WebKit nasıl güncellenir?

WebKit motorunun ve Safari tarayıcısının güncellenmesinin, kullandığınız tarayıcı uygulamalarının güncellenmesiyle ilgili olmadığını unutmamak gerekir. Google Chrome, App Store’dan otomatik olarak güncellenir — bu seçeneği devre dışı bırakmadıysanız, ki bunu yapmanızı önermiyoruz — ancak özünde bu güncelleme, tarayıcı motorunun değil, kabuk programa ait bir güncellemedir. Dolayısıyla yapılan güncelleme, WebKit’teki güvenlik açıklarına ilişkin sorunları çözmez.

Hem WebKit motorundaki hem de Safari tarayıcısındaki güvenlik açıklarından kaçınmak için uygun iOS güncellemelerini yüklemeniz gerekir. Bu konuda yapılacak en iyi şey, en son işletim sistemi güncellemelerinin tümünü yüklediğinizden emin olmaktır — sonuçta, yalnızca tarayıcı motorunda değil, aynı zamanda iOS’un diğer önemli bileşenlerinde de güvenlik açıkları bulunur.

iPhone’unuzu güncellemek için AyarlarGenelYazılım Güncelleme seçeneğine gidin. Ekranda İndir ve Yükle yazan bir buton görüyorsanız, butona dokunun ve talimatları takip edin.

iPhone’unuzun ayarlarında nereden iOS güncellemesine ulaşabilirsiniz?

 

iOS güncellemelerinden korkmayın

Birçok kullanıcı işletim sistemini güncelleme konusunda isteksiz davranır: Bazıları arayüzdeki yeni özelliklere uyum sağlamaktan hoşlanmaz, bazıları daha az depolama alanına sahip olacağı için endişelenir, bazıları da güncellemeden sonra iPhone’un yavaşlamaya başlayacağından veya yeni sürümde artık desteklenmeyen bazı eski uygulamaların çalışmayacağından korkar.

Aslına bakılırsa bu korkular tamamen yersiz de değil. Apple’ın bazen arayüzü daha az kullanıcı dostu hale getirdiği doğrudur. Sistemin her yeni sürümünün bir öncekinden biraz daha fazla depolama alanı kapladığı ve dosyalarınız için daha az alan bıraktığı da doğrudur. Ve bir güncellemeden sonra iPhone’ların yavaşladığı bir efsane değildir — bu kanıtlanmış bir durum.

Tüm bunlara rağmen yine de iPhone’unuzu her zaman güncel tutmanızı öneriyoruz: Bunu yapmak, verilerinizi güvende tutmak ve yanlış ellere geçmemesini sağlamak için çok önemlidir. Ne yazık ki, iOS için tam kapsamlı bir antivirüs bulunmuyor. Bu, iPhone’un güvenliğinin yalnızca Apple’ın koruma mekanizmalarıyla sağlandığı aldığı anlamına gelir, dolayısıyla herhangi bir açık, sistem güncellemesi yoksa hackerlar için açık bir kapı olarak kalır.

İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.