Ayın En Önemli Siber Suç Adli Takipleri: Ocak 2014

Bu yıl daha yeni başladı fakat dünya çapında çeşitli güvenlik birimleri şimdiden bir kaç büyük siber suçluyu yakaladı. Eskiden olduğu gibi güvenlik güçlerinin siber suçluları yakalamasını yakından izlemeye devam edeceğiz.

Bu yıl daha yeni başladı fakat dünya çapında çeşitli güvenlik birimleri şimdiden bir kaç büyük siber suçluyu yakaladı.

Eskiden olduğu gibi güvenlik güçlerinin siber suçluları yakalamasını yakından izlemeye devam edeceğiz. Son bir kaç aya ait kötülüğü ile ün salmış vakaları aşağıda bulabilirsiniz.

Internet’te En Çok Nefret Edilen Adam

busted_moore

Federal birimler ‘Internet’te en çok nefret edilen adam’ takma adıyla bilinen Hunter Moore’u Ocak ayında yakaladı. isanyoneup.com isimli sitesi “intikam pornosu” adıyla da tanınıyordu ve buradaki fotoğraflar genellik kızgın ve reddedilmiş eski eşler tarafından gönderiliyordu. Elbette burada fotoğrafları yayınlananların büyük bir kısmının bu fotoğraflarının burada yayınlanması konusunda izni yoktu.

Moore, bir süre boyunca cezalandırılmaktan kurtulmayı başarsa da bu senenin başında ortağı Charles Evens ile birlikte korumalı bir bilgisayara bilgi çalmak için izinsiz erişmek de dahil çok sayıda suçlamayla karışı karşıya kaldı.

Eğer ceza alırlarsa Moore ve Evens en az on seneyi hapiste geçirecekler.

“G” Harfiyle Lucifer

busted_GucciferABD’li yetkililer Moore ve Evens’ı yakalarken Romanya polisi de Marcel Lazar Lehel’i  Guccifer takma adıyla hacking yapmak suçundan tutukladı. Guccifer geçtiğimiz sene George H.W. Bush’un kişisel eposta adresini ve başka tanınmış politikacıların adreslerini hack etmesiyle üne kavuşmuştu. Bu sızıntı ile birlikte Colin Powell’ın da adının karıştığı, bir B.M. genel müsteşarı ve onun Romanyalı diplomat Corina Cretu’ya attığı aşk mektuplarından oluşan bir skandal ortaya çıkmıştı. Ancak Guccifer sadece politika ile ilgilenmiyordu; Ocak ayının başında ‘Downtown Abbey’ dizisinin yaratıcısını hack etti ve dizi finalinin senaryosunu çaldı.

Romanyalı hacker serbest bırakılması için başvuruda bulundu ancak bu ihtimal çok zayıf gözüküyor.

Altı Romanyalı ve İki Faslı

Bir ay önce Aralık sonunda sekiz kişi dünya çapında bankalardan 60 milyon dolar çalınmasına yardım etme suçundan tutuklandı.

Polis altı Romanyalı ve iki Faslının bu suça karıştığını tespit ettiklerini söyledi. Şüphelilere gerçekleştirilen ilk aramalarda 34.400$ nakit, mücevherler ve 1.000 boş kredi kartı ele geçirildi.

Rusya’dan genç hacker

busted_Panin

Ocak ayının sonlarına doğru 24 yaşındaki Alexander Panin, ABD federal yetkilileri tarafından yöneltilen banka hesaplarından para çalan bir program yazdığı suçlamasını kabul etti. Savcılar, “Gribodemon” ve “Harderman” adıyla tanınan bu Rus hacker’ın 1.4 milyon bilgisayarı ve 250’den fazla finansal kurumu etkileyen SpyEye zararlı yazılımının ana yazarı olduğunu belirttiler.

Genç hacker 8 ay önce FBI tarafından yakalandığında ‘dünyanın en iyi zararlı yazılım geliştiricilerinden biri’ olarak adlandırılmıştı. Şimdi, federal hapishanede 10 yıldan aşağı olmamak üzere hapis yatmak üzere.

Bitcoin satıcısı

busted_ShremBitcoin kriptolupara hakkında bir negatif hikaye daha ortaya çıktı. BitInstant CEO’su Charlie Shrem, dijital kara borsa olarak bilinen Silk Road kullanıcıları için para aklamakla suçlandı. 24 yaşındaki adam aynı zamanda Bitcoin Vakfı isimli kar gözetmeyen grubun başkan yardımcısı. Ancak yasadışı Bitcoin ticaretine destek vermekten suçlanınca bu pozisyondan istifa etti.

Savcılara göre Shrem bu yasadışı etkinlikten haberdardı. Bu nedenle para aklamak, lisansız para transferi işi yapmak ve şüpheli aktivite raporlarını kasıtlı olarak gizlemek suçlarından 30 yıl ceza alabilir.

Bankaları soyan Stalin

Ukrayna polisi Stalin ve 4×4 adıyla tanınan ve bankalardan 9 milyon dolar çalan hacker’ı yakaladığını açıkladı. Kepçe yapımı, satışı ve kullanımı gibi çeşitli suçlardan suçlanan 38 yaşındaki adam Kiev’de yakalandı. Bu çeşit donanımlar ATM’lerden kredi kartı bilgilerini gizlice kopyalamak ve daha sonra bu hesaplardan para çalmak için kullanılıyor.

Bu kişi banka bilgisayarlarına izinsiz erişmek ve sahtekarlıktan 12 yıl parmaklıklar arkasında kalabilir.

Dinle, Chrome…

Görülen o ki, bilgisayarlar sizin hakkınızda sadece kameralar yoluyla casusluk yapmıyor. Ayrıca sizi gayet gizli bir şekilde dinleyebiliyorlar da! Gerekli olan tek şey ise bilgisayarınızda mikrofon ve Google Chrome kurulu

İpuçları