Facebook Partilerinin Yanlış Gitmesini Engelleyin

Eskiden liseli gençler ailesi evde olmayan birinin evindeki partinin yerini duyurmak için bu bilgiyi dilden dile aktarırdı. Mobil telefonlar ile gençler aileleri telefona müdahele etmeden birbileri ile rahatça iletişim kurabiliyor.

Eskiden liseli gençler ailesi evde olmayan birinin evindeki partinin yerini duyurmak için bu bilgiyi dilden dile aktarırdı. Mobil telefonlar ile gençler aileleri telefona müdahele etmeden birbileri ile rahatça iletişim kurabiliyor. Ancak hiç birşey Facebook üzerinde söylenen bir cümleden daha hızlı yayılamaz. Gençler düzenleyecekleri parti hakkında bir etkinlik sayfası açıp bunu kolayca tüm arkadaşları ile paylaşabiliyor.

Bu tür düzenlemeler genellikle parti düzenleyeni tanımayan, evinin yerini bilmeyen hatta kendisi partiye davetli bile olmayan ancak güzel vakit geçirmek için oraya gitmeyi düşünen partici gençleri buraya toplamaya yarar. Ancak Facebook birşeyleri yaymak için kontrol dışı olmaya çok müsaittir. Partiyi düzenleyen genç eğer parti davetinde sadece arkadaşlarına özel bir etkinlik yaptığını belirtmemiş ise bu davet kolayca pek çok istenmeyen parti bozucu kişiye gidip partinin tadının kaçmasına da sebep olabilir. Bu biraz abartılı bir öngörü gibi gözükebilir ancak Yale Tıp Okulu ve Temple Universitesinin araştırmaları gösteriyor ki, gençler riskli şeyler yapmak konusunda yaşlılara göre çok daha rahat davranıyorlar ve yaptıklarının sonuçlarını pek düşünmüyorlar. Bu sadece filmlerde olan bir durum değil daha çok kısa zaman önce Haziran ayında İngiltere’de benzer bir durum yaşandı. Bu tür durumlar hemen her ay dünyanın bir yerlerinde yaşanmaya devam ediyor.

Ebeveynler için en sorunlu haber ise en az sorun çıkarmasını bekledikleri sessiz çocuklarının daha çok sorun çıkarmalarıdır. Çünkü bu çocuklar sosyal kabullenme bekliyorlardır. Bu nedenle sosyal kabullenme için tüm dünyayı evlerine partiye davet etmek gibi çok daha büyük riskleri almayı bile göze alırlar.

Bu tür gerçeklikler yetişmekte olan çocuklara özgü sıkıntılardır ve ebeveynler bu sorunları minimum hasarla atlatmak için bilinçli olmak durumundadır.

Çocuğunuzun arkadaşı olun. Bundan hoşlanmayabilirler ve herşeyin ilacı olmayabilir (halen sms ve diğer sohbet uygulamaları ile yüreklerinin ateşini dünyaya duyuyabilirler) ancak çocuğunuz ile Facebook üzerinde arkadaş olmak hem onun arkadaşlarını tanımak hem de neler yaptığı ve konuştuğu konusunda bilgi sahibi olmanıza olanak sağlar.

Ortak risk analizi yapın. Şehirden uzaklaşırken genç çocuğunuzu arkanızda tek başına bırakıyormuş gibi evinizdeki çeşitli cihazların ve mobilyaların değerlerinden – değersiz olanları bile- ona bahsederek durumun farkında olmasını sağlayın.

Son olarak ve belkide en önemlisi, Kaspersky Internet Security gibi çocuklarınızın online aktivitelerini izleyebildiğiniz, sınırlayabildiğiniz, engelleyebildiğiniz yazılımlar kullanmanızı tavsiye dedir. Bu tür yazılımlar ile sosyal medya aktivitelerini kontrol edebilir önemli kişisel bilgilerin izinsiz paylaşılmasının önüne geçebilirsiniz.

Gizliliğin Bedeli

Sık sık Internet aktivitelerimizin izlerini silmemiz gerektiğinden bahsediyoruz. Bazı kişiler bizi biraz paranoyak bulabilir ancak ya daha önce girmiş olduğunuz bir site sizi tanıyarak başka bir siteye yönlendirirse. Gelin size

İpuçları