Güvenli Mobil Internet Paylaşımı

Diyelim ki açık alanda bir yerdesiniz ve dizüstü bilgisayarınızı kullanmak istiyorsunuz ancak kullanabileceğiniz WiFi bağlantısı yok. Eğer cep telefonunuzun desteği varsa dizüstü bilgisayarınızı onun bağlantısı üzerinden internete bağlayabilirsiniz. Bunun adına

Diyelim ki açık alanda bir yerdesiniz ve dizüstü bilgisayarınızı kullanmak istiyorsunuz ancak kullanabileceğiniz WiFi bağlantısı yok. Eğer cep telefonunuzun desteği varsa dizüstü bilgisayarınızı onun bağlantısı üzerinden internete bağlayabilirsiniz.

Bunun adına internet paylaşımı (tethering) denmektedir. Cep telefonunuzu USB kablo, Bluetooth bağlantısı veya WiFi bağlantısı üzerinden diz üstü bilgisayarınıza bağlayarak onu internete erişmek için modem olarak kullanabilirsiniz.

Internet paylaşımı sadece etrafta WiFi bağlantısı bulunmadığı zamanlar için gerekli bir işlem değildir. Korunmasız WiFi ağlardan internete erişmek yerine kullanabileceğiniz güvenli bir internet erişimi alternatifidir. Saldırganalr genellikle herkese açık WiFi ağlarının arkasına saklanarak veri alışverişine müdahele etmeye ve bilgilerinize erişmeye çalışırlar. Bu nedenle mobil cihazınız üzerinden yapacağınız internet paylaşımı çok daha güvenli olacaktır.

Mobil cihazınızı internet erişimi için kullanıp kullanamayacağınız – ve ne kadar ücret ödeyeceğiniz – mobil operatörünüze bağlıdır. Pek çok büyük mobil operatör bir defalaık ücretlendirmeler yapar veya kullanılan veri miktarına göre ücretlendirmeyi tercih eder. Internet paylaşımını tamamen engelleyen operatörler de vardır. Dünyada büyük mobil operatörlerin internet paylaşımı konusundaki isteksizlikleri geçtiğimiz süreç içinde çeşitli mahkeme kararları ile kırılmaktadır.

Ülkemizde ise internet paketi satın alarak veya kullandığınız kadar ödeyerek mobil cihazlarınız üzerinden internet paylaşımı yapabiliyorsunuz.

Mobil cihazlar üzerinden bağlantı yapmanın avantajları yanında bir takım dejavantajları da bulunmaktadır. Internet bağlantısının WiFi kadar hızlı olmaması, telefonunuzun pilinin daha hızlı bitmesi gibi.

Netice olarak mobil Internet paylaşımı yararlı bir araçtır. Özellikle sık seyahat eden ve güvenli bir Internet bağlantısı isteyen kullanıcılar için vaz geçilmezdir.

İpuçları