Kendinden Açılan Pencerelerden (Pop-up) Korunma

Kendiliğinden açılan reklamlar hiç bir zaman çok büyük bir problem olmadı ancak ciddi bir sıkıntı kaynağı olduğu da göz ardı edilemez. Saygın siteler bunları sistemlerinden kaldırıyor çünkü pek çok kendiliğinden

Kendiliğinden açılan reklamlar hiç bir zaman çok büyük bir problem olmadı ancak ciddi bir sıkıntı kaynağı olduğu da göz ardı edilemez. Saygın siteler bunları sistemlerinden kaldırıyor çünkü pek çok kendiliğinden açılan reklam sayfası potansiyel zararlı yazılım bulundurma riskini taşıyor.

Kendiliğinden açılan reklamlardan kurtulmanın en sağlıklı yolu tarayıcı ayarlarında yapılacak bir değişiklikle bunlardan kurtulmaktır. Yaygın tarayıcılar için yapılacak işlem aşağı yukarı hepsinde benzerdir. Firefox için, Seçenekler kısmından ‘İçerik’ bölümüne tıklayıp ‘Kendiliğinden açılan pencereleri engelle’ kutusunu işaretleyin. Ayrıca ‘İstisnalar’ tuşuna basarak kendiliğinden açılan reklamları göstermesinde sakınca görmediğiniz sitleri ekleyebilirsiniz. Safari’de ise ‘Seçenekler’ altındaki ‘Güvenlik’ sekmesinde ‘Kendiliğinden açılan pencereleri engelle’ ayarını bulabilirsiniz. Internet Explorer için, ayarlar bölümündeki ‘Internet Seçenekleri’ne tıklayıp daha sonra ‘Gizlilik’ sekmesini seçin ve ‘Kendiliğinden açılan pencereleri engelleyici çalıştır’ bölümünü seçin. Eğer Google Chrome kulanıyorsanız tarayıcı ayarlarına girmek için aynı adımları izleyin. Dahas onra ‘Gizlilik’ bölümüne gelip burada ‘İçerik Ayarları’na tıklayın. Aşağıya doğru indiğinizde ‘Kendiliğinden açılan reklamlar’ ayarlarını göreceksiniz. Buradan kendiliğinden açılan pencereleri kapatıp açabilir ve istisnaları ayarlayabilirsiniz.

Eğer zaralı olma potansiyeli olan bir sayfa kendiliğinden açılırsa bu sayfa üzerine kapatmak için bile tıklamayın. Onun yerine farenize sağ tıklayara açılacak menüden kapat seçeneğine basın.

Elbette kendiliğinden açılan reklamlara karşı güvenliği sağlamanın en kolay ve etkili yolu güvenli web gezinmesi tutumuna sahip olmaktır. Bilmediğiniz ve güvenilir olmayan siteleri ziyaret etmeyin ve spam gibi gözüken ilanlara tıklamayın. Benzer şekilde, tanımadığınız kullanıcılardan gelen epostaları ve bunların eklentilerini açmayın. Özellikle güvenlir kaynaklar adına gönderilmiş (banka, finans kuruluşu vs.) ancak tanımadığınız kişilerden gelen mesajları açmadan silin. Pek çok virüs bu yolla aktarılmaktadır.

Eğer bu tür kendinden açılan pencereler ile karşılaştıysanız ve yukarıdaki saydığımız adımları uygulamadıysanız sisteminize virüs bulaşmış olabilir. Bu nedenle güvenilir bir anti virüs yazılımı kullanmak, düzenli olarak güncellemek ve sisteminizi virüslere karşı rutin olarak taratmak önemlidir. Elbette sisteminiz her zaman koruma altında tutmak için tarayıcılarınızı ve diğer sistem yazılımlarınızı düzenli olarak güncellemeyi unutmayın.

İpuçları