Verilerinizi silmeden #Facebook’uSilin

Mart 29, 2019

Facebook ve bağlantılı şirketlerin kullanıcılar hakkında sahip oldukları büyük miktarda veriye bakıldığında, bir sürü insanın bu şirketlerin hizmetlerinden kurtulmak istemesi hiç şaşırtıcı değil. Ancak bir sosyal ağda 5 dakikadan daha uzun süre bulunduysanız, hesabınız büyük ihtimalle saklamak isteyeceğiniz birkaç arkadaşı, dosyayı ve anıyı bir araya getirmiştir.

Facebook hesabınızı nasıl dondurursunuz?

Öncelikle şunu aradan çıkaralım. Facebook gitmenizi istemez. Hesabınıza uzun bir süre girmediğinizde, hesabınız zaman aşımına uğramaz. Facebook’tan uzak durmak için yardıma ihtiyaç duyuyorsanız, gerçekten ayrılmadan hesabınızı devre dışı bırakabilirsiniz. Facebook, ayarlarının yerini zaman zaman değiştiriyor ancak biz bu yazıyı yazarken kullanılan ayarlara göre, Ayarlar → Facebook Bilgilerin seçeneğini belirleyerek hesabınızı dondurabilirsiniz. Hesabını ve Bilgilerini Sil ögesini seçin ve sonra Hesabı Dondur seçeneğine tıklayın. Onaylamak için talimatları izleyin.

Hesabınızı dondurmak ışıkları kapatmak gibidir; insanlar, çoğunlukla adınızı ve fotoğraflarınızı göremez ve aktif olmayan hesabınızı kullanamazsınız. Ancak hesabınıza tekrar giriş yaptığınızda, ışıklar otomatik olarak geri açılır. Döndüğünüzde ayarlarınız, arkadaşlarınız, mesajlarınız ve diğer her şey yerli yerinde olacaktır.

Facebook hesabınızı silmeye hala kararlı mısınız? Sizi suçlayamayız. Fakat dikkatli ve titiz davranmazsanız Facebook, tıpkı ayrılmak istemeyen bir eski sevgili gibi, sahip olduklarınızı geri vermeyecektir. Resimlerinizi, mesajlarınızı ve benzeri şeyleri indirerek, ayrılırken eşyalarınızı yanınıza alın.

Facebook hesabınızı Web arayüzünden nasıl silersiniz?

  1. Ayarlar → Facebook Bilgileriniz ögesini açın.
  2. İkinci seçeneği seçin: Bilgilerini İndir.
  3. Bir tarih aralığı (varsayılan ayar Tüm Verilerim olarak belirlenmiştir), evrensel erişim için HTML biçimini ve dosya kalitesini seçin; Facebook’u fotoğraflarınızı saklamak için kullanıyorsanız, Medya Kalitesi için varsayılan Orta ayarı yerine Yüksek ayarını tercih edebilirsiniz.
  4. Yedeklemek istediğiniz veri türleri için kutucukları işaretleyin veya işaretlerini kaldırın. Bu veri türleri arasında açık gönderilerden medya dosyalarına, Facebook bilgilerini kullanarak girdiğiniz uygulamalar ve web sitelerinden Dürtmeler ve Marketplace hareketlerine kadar her şey vardır. Tüm veri türleri açıkça tanımlanmıştır ve kullanmadığınız veya anlamadığınız bir şeyleri yedekleyerek hata yapmazsınız.
  5. Dosya Oluştur seçeneğine tıklayın. Bu biraz zaman alacaktır ve dosyanız indirmeye hazır olduğunda Facebook size bir e-posta ile haber verecektir.

Hepsi bu: Facebook geçmişinizi yedeklediniz. Artık hesabınızı silebilirsiniz. Hesabı Kalıcı Olarak Silme sayfasına gidin ve Hesabı Sil seçeneğini belirleyin.

Facebook hesabınızı mobil arayüzden nasıl silersiniz?

Eğer Facebook’a erişmek için iOS veya Android uygulaması kullanıyorsanız, uygulamayı silmekten daha fazlasını yapmanız gerekecek. Evet, uygulamayı silerken uygulama verilerinin silindiğine dair bir uyarı alırsınız ancak silinenler hesabınızla ilgili tüm verileriniz değil, yalnızca uygulamanın verileridir.

Daha önce belirttiğimiz gibi uygulamalar ve ayarların yerleri değişebilir. Ama muhtemelen köklü bir değişiklik olmayacaktır. iOS ve Android uygulamalarının mevcut sürümlerinde hesap silme işlemi şu şekilde yapılır:

  1. Ekranın sağ alt (iOS uygulaması) veya sağ üst (Android uygulaması) köşesinde bulunan Ayarlar simgesine (üç yatay çizgi) dokunun.
  2. Ayarlar & Gizlilik seçeneğine dokunun.
  3. Ayarlar seçeneğine dokunun.
  4. Bilgilerinizi İndirin ögesini seçin ve Facebook hesabınızın olası tüm özelliklerini indirmek için talimatları izleyin.
  5. Ana Ayarlar menüsüne dönün.
  6. Gizlilik Kısayolları seçeneğine tıklayın.
  7. Facebook Bilgileriniz ögesine gelene kadar aşağı kaydırın ve Hesabını ve bilgilerini sil seçeneğine dokunun.
  8. Hesabı Sil seçeneğini belirleyin ve Hesabı Silmeye Devam Et seçeneğine dokunun.
  9. Sayfayı aşağı kaydırın ve Hesabı Sil seçeneğine tıklayın.

Uygulamayı Android’den veya iOS’tan normal şekilde kaldırın: Android’de uygulamayı kaldırma işlemini, Ayarlar’ın altındaki uygulama yöneticisi aracılığıyla yapabilirsiniz; iOS’ta ise simgenin sol üst köşesinde X görünene kadar simgeye basılı tutun, X’e tıklayın, uygulama ve ilişkili verileri silmek istediğinizi onaylayın.

Gerçek dünyada veya henüz bırakmaya tam olarak hazır olmadığınız sosyal medya hesaplarınızda görüşmek üzere.