Bazı verileri koruyarak hesabınızı VKontakte üzerinden silme

Haziran 26, 2019

VKontakte, Rusya’daki en popüler sosyal ağlardan biridir. Ülke dışında daha az tanınsa da denemek veya Rus arkadaşlarınızla sohbet etmek için kaydolmuş olabilirsiniz. Daha sonra Rus arkadaşlarınız Facebook’a katılmış ve VKontakte önemini yitirmiş olabilir. Bu makalede, bazı gönderileri anı olarak koruyarak artık kullanmadığınız profilinizi silme hakkında bilgi edinebilirsiniz.

VKontakte üzerindeki verileri indirme

Önce VKontakte hesabınızda biriken içerikleri koruyun. Bu işlem göründüğü kadar zor değildir. VKontakte’den uygun bir şekilde istediğiniz takdirde verilerinizin arşivi size gönderilir. Bunu yapmak için sayfanın altındaki düğmeye tıklayın.

Ancak VKontakte kullandığınız süre boyunca oluşturduğunuz (ses ve video içerikleri dahil) her şey size gönderilemeyebilir. Şirket, müziklerin ve videoların indirilmesine izin vermediğinden arşiv bu açıdan işinize yaramaz. Yine de çevrimiçi ortamda sosyal ağlardaki medya dosyalarını dışarı aktaran birçok uygulama ve uzantı bulabilirsiniz. Ancak bunların resmi yazılımlar olmadığını, bu nedenle güvenilir olmayabileceğini ve hatta kötü amaçlı olabileceğini unutmayın. Bu uygulamaları kullanmanızı önermeyiz.

Sevdiğiniz videoları ve şarkıları bir kenara bırakırsak, birçok değerli içeriğinizi kurtarabilirsiniz:

  • Kişisel yazışmalar. Daha yakın tarihlerde (arşivin oluşturulma tarihinden altı ay öncesine kadar) sildiğiniz sohbetler dahil olmak üzere, kullanıcılar ve topluluklarla yaptığınız sohbetlerin tümü size gönderilir.
  • Gönderileriniz. Daha doğrusu fotoğrafların, videoların ve gönderilerin kendilerine yönlendiren bağlantılarla birlikte gönderilerinizin metinlerinin yanı sıra gönderiye ekli bir ses olması durumunda bunu belirten bir anımsatıcı. Yani profilinizi sildiğinizde, gönderilerinizdeki medya dosyaları da silinir. Ancak yine de arşivdeki bağlantıyı kullanarak, diğer kişilere ait paylaştığınız mesajları açabilirsiniz.
  • Beğendiğiniz ve yer işaretlerine eklediğiniz gönderilerin, notların, fotoğrafların, videoların ve ürünlerin bağlantıları. Oluşturan kişiler bu gönderileri silmediği veya kayıtlı olmayan kullanıcılardan gizlemediği sürece, sosyal ağdan ayrılsanız bile tüm bu bağlantıları açabilirsiniz.
  • Fotoğraflarınız. Tüm albümlerinizi ve etiketlendiğiniz kayıtlı resimleri içeren bir HTML sayfası alırsınız. Resimler, bu sayfaya VKontakte sunucularından yüklendiğinden yalnızca bu sunucularda bulunduğu sürece açılabilir. Hesabınız devre dışı bırakıldığında resimler en az 210 gün daha bu konumda kalır ve bunları geri yüklemek için yeterli zamanınız olur. İçerikler bu süre sonunda silinebileceğinden, en sevdiğiniz memleri tek tek kaydetmenizi öneririz.
  • Hediyeler. Tüm hediyeler, ilgili yorumlar ve gönderenlerin sayfalarının bağlantıları size gönderilir.
  • Profil bilgileri. İletişim bilgileriniz, küçük avatarınız, ilgi alanlarınız, sevdiğiniz alıntılar ve kendiniz hakkında sağladığınız diğer bilgiler bir HTML sayfası olarak kaydedilir.
  • Arkadaş listeleri ve takip ettiğiniz kişiler/topluluklar. Söz konusu profiller kayıtlı olmayan kullanıcıların erişimine kapalı değilse hesabınızı sildikten sonra bile bu kişilerin gönderilerini okuyabilirsiniz.
  • VKontakte üzerindeki işlemler (ödemeler, transferler, oturum açmalar, engellemeler vb.) hakkındaki bilgiler ve sosyal ağın hedefli reklam mekanizmasının sizi görüntüleme biçimi. Bu veriler, yedekleme açısından işinize yaramayabilir ancak veri toplama ölçeğini değerlendirmenize yardımcı olabilir.

Arşivi oluşturma işlemi birkaç gün sürebileceğinden verileri indirip hesabınızı silme işleminin hızlıca tamamlanamayacağını unutmayın. Ayrıca VKontakte yönetimi size yedekleme bağlantısı içeren bir mesaj gönderdiğinde, arşiv yalnızca bir hafta boyunca indirilebilir olacağından bunu hemen kaydetmenizi öneririz.

Hesabınızı VKontakte üzerinden silme

Artık her şeyi kaydettiğinize göre asıl işleme geçebiliriz. VKontakte ağından kolayca çıkabilirsiniz:

  • Sayfanın sağ üst kısmındaki avatar simgesine tıklayın.
  • Ayarlarım‘a gidin.
  • Sayfanızı buradan silebilirsiniz seçeneğini bulun ve bağlantıya tıklayın.
  • İsterseniz ayrılma nedeninizi arkadaşlarınıza bildirebilirsiniz. Ancak bu zorunlu değildir, hesabınızı doğrudan silebilirsiniz.
  • Profil Sil‘e tıklayın. Hepsi bu kadar!

Verilerinizin sosyal ağdan anında silinmeyeceğini unutmayın. Öncelikle verilerin en az altı ay boyunca depolanması yasal bir zorunluluktur. Ayrıca daha önce de bahsettiğimiz gibi fikrinizi 210 gün içinde değiştirebilir ve yeniden katılabilirsiniz. Daha sonra yeniden VKontakte ağına katılmak isterseniz:

  • Önceden yaptığınız şekilde hesabınızda oturum açın (evet, bunu yapabilirsiniz)
  • Geri Yükle‘ye tıklayın.

Adınız, topluluk üyeleri listelerinde ve diğer kullanıcıların arkadaş listelerinde görünmeye devam eder. Aynı şekilde yorumlarınız ve beğenileriniz de silinmez. Hiçbir şekilde görünmek istemiyorsanız tüm içerikleri el ile silmeniz veya profilinizi silmeden önce yeniden adlandırmanız gerekir.

Bilgisayar olmadan VKontakte hesabını silme

Masaüstü veya dizüstü bilgisayara erişiminiz olmadığı durumlarda da hesabınızı silmek isteyebilirsiniz. Ne yazık ki VKontakte mobil uygulamasında bu seçenek bulunmaz. Akıllı telefon kullanarak sosyal ağdan ayrılmak için tarayıcı üzerinden oturum açmanız gerekir. Sitenin mobil sürümünde bu süreç biraz daha farklıdır:

  1. Ekranın sağ alt kısmındaki üç çubuğa dokunun.
  2. Sağ üst kısımda dişli simgesiyle gösterilen Ayarlarım‘a dokunun.
  3. Oturum‘u seçin.
  4. Sayfanın alt kısmındaki Sayfanızı buradan silebilirsiniz bağlantısına bulup buna dokunun.
  5. Ayrılma nedenini belirtin. (Gerekli değildir.)
  6. Profil Sil‘e tıklayın.

Erişim sağlayamadığınız profili silme

Gördüğünüz gibi VKontakte profilini silmek hiç zor değil. Ancak hesabınız ele geçirildiğinde ve şifresi değiştirildiğinde ne olur? Çok uzun süredir kullanmadığınız profili, telefon numaranız ve e-posta adresiniz değiştikten sonra silmek istediğinizde ne yapmanız gerekir?

Öncelikle yeniden erişim sağlamayı deneyin:

· Oturum açma sayfasında Şifreni mi unuttun? seçeneğine tıklayın.
· Telefonunuz veya e-posta adresiniz değiştiyse kurtarma formunun altında yer alan Eğer Siz verileri hatırlamıyorsanız ya da telefonunuza ulaşamıyorsanız buraya tıklayın bağlantısına tıklayın.
· İlgili sayfanın bağlantısını belirtin.

Sosyal ağ, geçerli bir telefon numarası girmenizi ve kimliğinizi doğrulamanızı ister. Bunu yapmak için sayfaya bağladığınız telefon numaranızı (mevcut numaradan farklı olan bir numarayı) veya eski şifrelerinizden birini, daha da iyisi her ikisini de hatırlamanız gerekir. Hiçbirini hatırlamıyorsanız arka planda uygulamanın açık olduğu bir resminizi çekerek fotoğrafı uygulamaya yüklemeniz istenir.

Son çözüm olarak başka bir hesaptan (kendinize veya bir arkadaşınıza ait) destek ekibiyle iletişim kurabilirsiniz. Resminiz dışında avatarlar veya gerçek olmayan isimler kullandıysanız büyük olasılıkla yardım alamazsınız. Ancak silmek istediğiniz profil gerçek adınızı ve fotoğrafınızı içeriyorsa:

  • Yeni hesabınızda (veya arkadaşınızın hesabında) oturum açın, ekranın sağ üst kısmındaki avatar simgesine tıklayın ve açılan menüde Yardım‘ı seçin. SSS listesi açılır.
  • How do I delete my profile without having access to? sorusunun yanıtını genişletin ve altında yer alan Block profile düğmesine tıklayın. Sorunu açıklamanız, sayfanın bağlantısını girmeniz, kimlik belgenizin resmi ile arka planda engelleme isteğinin görüntülendiği kendi resminizi eklemeniz istenir.
  • Gerekli bilgileri belirtin, resimleri yükleyin ve isteği gönderin.
  • Destek ekibinden gelecek yanıtı bekleyin ve talimatları uygulayın.

Diğer sosyal ağlardan ayrılma

Diğer sosyal ağlardan da mı ayrılmak istiyorsunuz? Öyleyse Facebook, Twitter, Snapchat ve Instagram‘dan ayrılmayla ilgili gönderilerimize göz atın.