Ne çiçek ne de hediye: Kadınlar nasıl dolandırılır?

Dolandırıcılar için bir kutlama zamanı daha. Siber suçlular 8 Mart ile kadınları nasıl dolandırıyor?

Dolandırıcılar için bir kutlama zamanı daha. Siber suçlular 8 Mart ile kadınları nasıl dolandırıyor?

Dünya Kadınlar Günü kutlamaları dünyanın farklı yerlerinde değişiklik göstermektedir. Ancak bu gün herkesin gözünün her kesimden kadının üzerinde olduğu bir gün… herkesin ve tabii dolandırıcıların da. Bu özel gün öncesi telaşı siber suçlulara para kazanmak için mükemmel bir fırsat sunuyor, bu nedenle sahte sitelere bağlantılar göndermeye, sayısız sahte promosyon kodu oluşturmaya ve her satın alma işlemi için değerli hediyeler vaat etmeye üç kat daha fazla odaklanıyorlar.

Bu makalede, kadınların kendilerini bu dolandırıcılıkların kurbanı olmaktan nasıl koruyabileceklerini tartışacağız.

Sahte pazar yeri hediyeleri

İstatistikler, kadınların çevrimiçi pazar yerlerinden alışveriş yapma olasılığının erkeklerden çok daha yüksek olduğunu söylüyor: yüzde 43’e karşı yüzde 32. Bu nedenle, her resmi tatil öncesinde göz kamaştırıcı sayılarda ortaya çıkan promosyonların hedefinde kadınların olması daha muhtemel görünüyor. Ne yazık ki, bu kampanyalar her zaman yasal değildir ve daha önce görülmemiş derecede cazip teklifler göndermek için ismi bilinen markalar kullanılıyor.

Birkaç yıl üst üste, 8 Mart’tan kısa bir süre önce, genç kadınlar Amazon’dan geldiği iddia edilen ve değerli bir hediye sunan WhatsApp mesajları aldı: “Amazon Dünya Kadınlar Günü Çekilişine Hoş Geldiniz! 10.000’den fazla ücretsiz hediyemiz var!” Katılım için alıcıdan bir bağlantıya tıklayıp küçük bir anket doldurması, ardından mesajı birkaç düzine arkadaşıyla paylaşması ve e-posta yoluyla kimliğini doğrulaması isteniyor. Katılımcıların havalı akıllı telefonlar, saç kurutma makineleri veya dizüstü bilgisayarlar almadığını söylemeye gerek yok. Güvenlik araştırmacılarına göre, kurbanların cihazları ele geçirilmiş olabilir ve dolandırıcılar kameraya, mikrofona, bankacılık uygulamalarına, kişilere ve galeriye erişim sağlamış olabilir.

Aslında, bazı markalar promosyon tekliflerini yaymak için anlık mesajlaşma hizmetlerini ve e-postaları kullanıyor ve Amazon da bu konuda bir istisna değil. Dolayısıyla, böyle bir mesaj alırsanız, dikkatlice inceleyerek başlayın: şüpheli bir üslup, dilbilgisi hataları, garip bir gönderen adresi ve “tükenmeden” eyleme geçmeniz için acil bir çağrı, bunun bir aldatmaca olduğunun işareti olabilir. Güvenli çevrimiçi alışveriş kurallarını unutmayın ve sahte değil resmi bir web sitesine giden bir bağlantıyı takip ettiğinizden emin olmak için güvenilir güvenlik kullanın.

“Düzenli müşterilerimiz için çiçekler!”

Kadınlara 8 Mart’ta çiçek verme geleneği, İtalyan kadın hakları aktivistlerinin sarı mimozayı dayanıklılık, sürekli gelişim ve dayanışmanın sembolü olarak seçtikleri 1946 yılına kadar uzanmaktadır. Genç kadınlar günümüzde de her 8 Mart’ta arkadaşlarından ve ailelerinden çiçek almaya devam ediyor. Dolandırıcılar da bu tatlı iltifatı istismar ediyor.

Dünya Kadınlar Günü arifesinde, dolandırıcılar çiçek göndermeyi vaat ediyor ve alıcının sadece teslimat için ödeme yapması gerektiğini söylüyorlar. Kurban kabul ederse, bir anlık mesajlaşma uygulamasında ödeme için bir bağlantı alıyor. Kimseyi şaşırtmayacak şekilde, tüm talimatları yerine getirdikten sonra kurban çiçek almıyor ve çiçekçi dükkanının telefon numarasına da bir türlü erişilemiyor.

Tüm hikaye, daha önce yazdığımız düzenli teslimat dolandırıcılığına bir örnektir. Bu durumda kayıplar hem “teslimat maliyetini” hem de daha sonra çok daha büyük miktarları çalmak için kullanılabilecek banka kartı bilgilerini kapsar. Dolandırılmaktan kaçınmak istiyorsanız işte size altın bir kural: asla bir hediye için ödeme yapmayın. Sonuçta, bir hediye ücretsiz olmalı. Bir çiçekçi dükkanı, manikür salonu veya spa birdenbire size çiçek göndererek sizi mutlu etmeye karar verirse, bunun için sizden ücret istemediklerinden emin olun.

“Söyleyeceğiniz her şey aleyhinize kullanılabilir”

Meşhur “Söyleyeceğiniz her şey aleyhinize kullanılabilir” uyarısını mutlaka duymuşsunuzdur. Bu gerçek hayat için olduğu kadar dijital hayat için de geçerlidir. Potansiyel kurbanları hakkında elde edebilecekleri her türlü bilgiyi – kurbanın kendisinin yayınladığı bilgileri – toplayan ve bunları kamuya açıklamakla tehdit eden doxer’lardan bahsediyoruz. Bu tür tehditlere doxing adı verilir.

Özellikle genç kadınlar, doxer’lar karşısında savunmasızdır. Kötü niyetli bir kişi, kurban hakkındaki verileri catfishing için kullanabilir: sosyal ağlarda ve flört hizmetlerinde daha fazla dolandırıcılık yapmak için kurbanın adı, yüzü ve diğer kişisel bilgileriyle sahte bir çevrimiçi kimlik oluşturmak. En azından kısa mesajlar, telefon aramaları, sahte teslimatlar ve hatta swatting ile sizi taciz edebilirler. Twitch’te 6,3 milyondan fazla takipçisi olan popüler yayıncı Amouranth, ayda birkaç kez saldırıya uğradığını söylüyor.

Yayıncı Wolfabelle farklı bir tür doxing yaşadı: bir takipçi adresini öğrendi ve kendisiyle cinsel birlikteliği kabul etmediği takdirde bunu yayınlamakla tehdit etti. Hatta doxer, blöf yapmadığını kanıtlamak için evinin bir fotoğrafını bile gönderdi.

İşin olumlu yanı, bu önleyemeyeceğiniz bir şey değildir. Özetle, yapmanız gerekenler şunlardır: coğrafi konumunuzu paylaşmaktan kaçının, yalnızca çevrimiçi aramalarda görünebilecek minimum düzeyde bilgi yayınlayın veya sosyal profillerinizi gizli hale getirin. Eğer zaten bir doxing mağduru olduysanız, lütfen diğer yazımıza bakın.

8 Mart’ı güvenle kutluyoruz

  • Promosyon tekliflerini kabul ederken gözlerinizi açık tutun. Hediyeler ve eşantiyonlar güzeldir, ancak sizden ödeme yapmanızı veya bağlantıyı arkadaşlarınızla paylaşmanızı istedikleri anda dolandırıcılarla karşı karşıya olduğunuzu anlayabilirsiniz.
  • Anlık mesajlardaki şüpheli bağlantılara tıklamaktan kaçının. Lütfen ayrıntılı kimlik avı önleme ipuçlarımızı okuyun ve kötü niyetli kişilerin özel günler öncesinde daha aktif hale geldiğini unutmayın.
  • Kişisel bilgilerinizi yalnızca özel sosyal profillerde yayınlayın. Bu taktik, doxing karşısında koruma sağlamak adına en azından bir adım atmanızı sağlayacaktır. Profil bilgilerinizi görüntüleyebilecek takipçilerinizi ve arkadaşlarınızı dikkatlice seçmeyi unutmayın.
  • Kimlik avı ve dolandırıcılık sitelerini ziyaret etmenizi engelleyen, ödeme ve kişisel bilgilerinizi koruyan ve kimlik hırsızlığını önleyen kapsamlı güvenliği kullanın.
İpuçları