Akıllı telefonunuzu koronavirüsten nasıl uzak tutarsınız

Akıllı telefonların üzerinde her zaman bakteriler bulunur, ancak COVID-19 dahil olmak üzere virüsler de telefonunuzun üzerinde yaşayabilir. Akıllı telefonunuzu nasıl doğru şekilde dezenfekte edeceğinizi anlatacağız.

Koronavirüs salgını ile birlikte insanlar, halka açık yerleri ziyaret ettikten sonra ellerini iyice yıkamayı ve yüzlerine daha az dokunmayı kesinlikle öğrenmiş gibi görünüyor. Bununla birlikte birçok kişi, gün içinde sıklıkla yüzümüze dokunan ve yüzlerce kez elimizde tuttuğumuz cihazları dezenfekte etmek konusunu gözden kaçırdı. Akıllı telefonunuzu temizlemenin neden önemli olduğunu ve bu işlemin doğru şekilde nasıl yapılacağını sizlere anlatacağız.

Akıllı telefonunuzu neden dezenfekte etmelisiniz

Aklınızda bulunması gereken ilk şey, koronavirüsün oda sıcaklığındaki metal, cam, seramik ve plastik yüzeyler birkaç gün boyunca hayatta kalabildiği ve bulaşıcı olabileceği gerçeğidir. Virüs bir telefonun üzerine iki farklı şekilde geçebiliyor: Enfekte olan bir kişi öksürdüğü anda uçuşan küçük damlacıklar ile ya da siz kapı kollarına, asansör düğmelerine ve buna benzer yüzeylere dokunduktan sonra telefonu elinize aldığınızda.

Telefonunuzu başka insanlara vermezseniz (ki bunu neden yapasınız?) ve yoldan geçen insanların telefonunuzun üzerine öksürüp tükürüklerini saçmasına müsaade etmediğiniz sürece, virüsün hava yoluyla bulaşma olasılığı düşüktür. Elle bulaşma ise temas süresine bağlıdır ve farklı mikroorganizmalar için değişiklik göstermektedir; şu an için COVID-19 açısından güvenilir bir veri yoktur.

Bu nedenle, bir enfeksiyon kaynağına dokunduktan ve daha sonra ellerinizi yıkamadıktan sonra akıllı telefonunuzu tutarsanız virüsün telefon yüzeyine geçebileceğini varsaymak mantıklı olacaktır. Ayrıca, telefonunuza sadece ellerinizle değil, yüzünüz ve kulaklarınızla da temas ettiğinizi unutmayın. Genel olarak, dışarıdan geldiğinizde telefonunuzu düzenli olarak dezenfekte etmek iyi bir fikirdir.

Akıllı telefonunuzun üzerindeki koronavirüsü nasıl temizleyebilirsiniz

En yaygın ev ürünleri arasında koronavirüsü temizlemek için en faydalı olanlar sırasıyla etanol (C2H5OH), izopropil alkol (C3H7OH), hidrojen peroksit (H2O2) ve sodyum hipoklorit (NaClO).

İzopropil alkolün, parmaklarınızın ekran üzerinde rahatça kaymasını ve hiç parmak izi bırakmamasını sağlayan oleofobik kaplamaya en az zarar veren ürün olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden mümkünse (sprey veya ıslak mendil ile birlikte) onu kullanın. Örneğin, Apple’ın şu kılavuzuna göz atabilirsiniz.

Etanol ve hidrojen peroksit, başka hiçbir şey bulamadığınızda kullanacağınız bir yedek plan düşünülmelidir. Sık şekilde kullanıldığında, oleofobik kaplamaya kolayca zarar verebilirler. Kaplamaya bağlı olarak, bu ürünlerle bir defa temas etmesi bile zarar görmesi için yeterli olabilir, bunu deneyerek öğrenmek istemezsiniz.

Konsantrasyon olarak en uygun oran yaklaşık %70-80 arasındadır. Daha saf oranlı alkol çok hızlı buharlaşır; en iyi sonucun alınabilmesi için dezenfektanın yaklaşık bir dakika boyunca yüzeyde kalabilmesi gerekir. Öte yandan, daha düşük konsantrasyon ise virüslerin öldürülmesi açısından daha az etkilidir. Tam olarak bu yüzden etil alkol yerine votkaya veya izopropil alkol yerine cam temizleyiciye güvenmemelisiniz: bu bileşiklerde %70’ten daha düşük bir alkol oranı vardır.

Telefonunuz su geçirmez olsa bile, dezenfektanı cihaz üzerindeki bağlantı noktalarına, hoparlörlere ve diğer açıklıklara dökmeyin. Bunun yerine pamuklu bir bez alın, sıvıya batırın ve cihazın her tarafını onunla silin. Sert şekilde bastırmanıza gerek yoktur, sadece tüm yüzeyleri dikkatli şekilde ve iyice silmeniz yeterlidir.

Dezenfeksiyon söz konusu olduğunda bir başka şüpheli de Klorheksidin’dir, ancak bu madde koronavirüse karşı koruma sağlamak açısından pek de işe yaramayacağı için tavsiye edilmemektedir.

Alternatif yöntemler

Kimyasal dezenfeksiyon sizin için uygun değilse, akıllı telefonunuzu sterilize etmek için başka yollar da bulunuyor. Örneğin, ultraviyole ışınlama. Ya da her dışarı çıktığınızda telefonunuzu kapalı plastik bir torbaya koyabilir ve hemen sonra bu torbayı atabilirsiniz (virüsler polietilen üzerinde de uzun süre hayatta kalabilir). Bu işlem, her ne kadar çok şık görünmese de kullanılabilirliği fazla etkilemez ve sizi güvende tutar.

En temel seçenek ise kesinlikle gerekli olmadığı sürece evden çıkarken telefonunuza hiç dokunmamaktır. Bu aynı zamanda etkili bir dijital detoks stratejisi olarak da kullanılabilir.

Ayrıca, halka açık yerlerde kullandığınız diğer elektronik cihazları ve ürünleri de ihmal etmeyin: tabletler, dizüstü bilgisayarlar, akıllı saatler, bileklikler, kulaklıklar vb. Bununla birlikte ürünün web sitesinde veya talimatlarda, üreticinin cihaz temizliği için hangi maddelerin en uygun olduğuna ve bunların nasıl uygulanacağına dair herhangi bir önerisi olup olmadığını kontrol etmek iyi bir fikir olacaktır.

Akıllı telefon dezenfeksiyon ipuçları

  • Akıllı telefonunuzu silmeden önce, kullandığınız solüsyonun içeriğini kontrol edin.
  • Etil alkol veya hidrojen peroksitten uzak durun; bu maddeler oleofobik kaplamaya zarar verebilir.
  • Bir akıllı telefonu silmek için en iyi seçenek izopropil alkoldür.
  • Optimal konsantrasyon %70-80 arasındadır.
  • Eve her döndüğünüzde akıllı telefonunuzu silin.
İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.