Dijital Varlıklarınızı Koruyun!

Büyük ihtimalle düşündüğünüzden daha fazla dijital bilgiye sahipsiniz. Eposta ve sosyal medya hesaplarından online finansal hesaplara, alan adlarına, dijital medya kolleksiyonlarına (müzik ve video) ve hatta video oyun avatarlarından uçuş

Büyük ihtimalle düşündüğünüzden daha fazla dijital bilgiye sahipsiniz. Eposta ve sosyal medya hesaplarından online finansal hesaplara, alan adlarına, dijital medya kolleksiyonlarına (müzik ve video) ve hatta video oyun avatarlarından uçuş mili hesaplarına kadar. Bunları güven altında tutmayı düşünmenin ve ileri dönük plan yapmanın değişik yöntemleri var. İşte bazıları:

Kataloglama. İlk iş ilk önce, tüm hesaplarınızın bilgilerini toparlayın ve artık ihtiyacınız olmayanları kapatın. MySpace hesabınızı 2007’den beri kullamıyor musunuz? Ya da bir kaç yıl önce açtığınız blogu? Şifrelerini bulup bu hesapları kapatın. Bundan sonra her tarafı gözden geçirip (sosyal medya hesapları, eposta hesapları youtube safyaları vs.) online hayatınızın her bir parçasının kapsamlı listesini çıkarın.

Erişim koruması. Temiz ve güvenli online yaşam için temel kuralları öğrenin. Güçlü şifreler kritiktir. Harfler, sayılar ve sembollerin karışımından oluşan uzun şifreler kullanın. Sözlük de geçen isim ve kelimeleri kullanmayın. Her online hesap için farklı bir şifre kullanın ve birbirlerine benzemediğinden emin olun. Finansal hesaplarınız için değişik bir eposta hesabı kullanın. Tüm dijital değelerinizi ve online hesaplarınızı düşününce bunları hatırlamak zor gözükebilir ancak Kaspersky PURE 3.0 gibi şifre yöneticileri ve ücretsiz online yedekleme gibi araçlar içeren güvenlik paketleri size bu konularda yardımcı olur. Kaspersky Internet Security gibi programları online aktivitelerinizin güvenliğini sağlar ve hassas online işlemler yaparken sizi potansiyel saldırılardan korur.

Yaşam sonrası. Dijital hayatınız bir merak ile başlayıp yaşamınız süresince geçen zaman içerisinde bir külliyata dönüşebilir. Bu külliyatın, kişisel, finansal ve iş hesaplarınızın siz öldükten sonra ne olacağını düşünüdünüz mü? Sosyal medya hesaplarınızın siz öldükten sonra da aynı şekilde kalmasını mı? Hatıra defteri formatına dönümesini mi? Yoksa kapanmasını mı istediğinize karar vermelisiniz. Kimin bu sitelere ve eposta hesabınıza erişmesini istediğinizi belirleyin. Bu kişinin sizin hayatınızın gizlilik içeren kısımlarına erişme yetkisini de kazanacağını göz ardı etmeyin. Kulanıcı adları ve şifreleriniz gibi dijital bilgilerinizin, online müzik ve film koleksiyonlarınızın kimin kullanımına verileceğini veya kime ait olacağını belirleyin. Dijital varlıkların miras paylaşımı konusunda yasalar halen gelişiyor ve henüz tamamlanmış sayılmaz ancak siz yine de bir adım önde olup bu paylaşımı yapmayı göz ardı etmeyin.

İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.