Çevrimiçi dolandırıcılığı gösteren 5 tehlike işareti

Dolancılarla karşı karşıya olduğunuzu gösteren işaretler.

Oyuncu, kripto para birimi yatırımcısı ya da çevrimiçi alışveriş yapan herhangi biri… Hiç kimse dolandırıcılardan kaçamaz. Ancak kurban kim olursa olsun, dolandırıcılar ne kadar iyi bir plan yaparsa yapsın, hilelerini çok geç olmadan fark etmenin her zaman bir yolu var. Bugün, bu tehlikeden kaçınmanıza yardımcı olmak için, çevrimiçi dolandırıcılığın en sık görülen 5 işaretine bakıyoruz.

1. Ödül mü, ceza mı?

Dolandırıcılar genellikle insanların aç gözlülüğünü veya korkusunu hedef alır. İnsanların aç gözlülüğünü hedef alırken, kurbana neredeyse dünyaları teklif ederler. Devletten yüklü bir ödeme veya ücretsiz kripto para birimi gibi hediyeler sunarlar. Korkuyu hedef alırken ise kurbanın gözünü korkuturlar. Kurbanın yetişkin içerikli videolar izlediği sıradaki görüntüsünü tüm tanıdıklarına göndermekle veya şirketlerinin internet sitesinin itibarını yerle bir etmekle tehdit ederler.

Her iki durumda da siber suçlular, kurbanlarının mantıklı karar verme yetisini kaybettirmeye çalışır. Bunun gibi bir e-posta aldıktan sonra içinizden gönderenin istediğini yapmak (bir bağlantıya tıklamak, para göndermek, bir numarayı aramak, vs.) geçiyorsa, bunu bir uyarı olarak görebilirsiniz. Derin bir nefes alın ve mesajı tekrar okuyun. Büyük ihtimalle bunun bir numara olduğunu fark edeceksiniz.

2. Saat işliyor

Duygu yüklü durumlar insanların eleştirel düşünce yetisini elinden alabildiğine göre, acele ettirilmek bu sorunu büyütmekten başka bir şey yapmaz. Dolandırıcılar, örneğin, süre sınırları koyarak bu durumdan da yararlanır. Gelen mesaj bir hediye kabul etmek veya tükenmeden önce çok popüler bir ürünü almak için birkaç gün, saat, hatta dakikanız olduğunu söylüyorsa, büyük olasılıkla dolandırıcılıktır.

3. Acemice bir tasarım

Mesajdaki bariz hatalar da ayrı bir tehlike işaretidir. Bu hatalar, özellikle yanlış yazılmış kelimeler, rakamlarla değiştirilmiş harfler veya diğer alfabelerden alınmış benzer görünümlü karakterler olabilir. Bunlar spam filtrelerini kandırabilmek için yapılır. Bazı durumlarda ise gönderen kişinin dil bilgisi zayıftır. Bu, saygın kurumların çalışanlarının aksine dolandırıcılar arasında sık görülen bir durum.

Bu hataların sebebi ne olursa olsun, “Bir мily0n d0lar” alacağınız sözü tehlikenin kesin bir işaretidir.

4. Veri tabanını aramak

Potansiyel kurban e-posta veya sohbet mesajıyla hileli bir internet sitesine ulaştığında, dolandırıcılar genellikle onları, birkaç basit işlem yaptırarak avlamaya çalışır. Bunlar, kısa bir anket doldurmak veya birkaç hediye arasından seçim yapmak için kutucukları doldurmak gibi işlemler olabilir.  Sıklıkla, kurbana veri tabanında (ödül kazandıkları için) arama yapılıyormuş gibi bir animasyon gösterilir ya da ondan bir form doldurması istenir. Bazen “önceki kazananların” (sahte) eleştirilerini veya yorumlarını okuyabilecekleri söylenir. Çok yakın bir zamanda, bir avukat, danışman veya size yardımcı olabilecek bir çalışan gibi davranabilen “bot”ları olan sohbet kutucuklarıyla karşılaştık.

Detaylar ne olursa olsun asıl amaç çok açık: Kişiyi sayfada tutmak için biraz zaman ayırmasını ve emek vermesini sağlamak. Kişi zamanının buna ne kadar çok değdiğini düşünürse ödeme yapması istendiğinde, ki kesinlikle istenecek, sayfayı kapatma olasılığı o kadar düşük olur. Size büyük miktarda bir para teklif eden internet sitesinin sizi oyaladığını mı düşünüyorsunuz? Bu, hiç de iyiye işaret değil.

5. Küçük bir ödeme

Dolandırıcıların en sevdiği numaralardan biri, kurbanın ilgisini çektikten sonra küçük bir miktar ödeme talep etmektir. Bu, kartın onaylanması için bir para transferi veya bir veri tabanına kaydolmak için gereken bir ödeme olabilir. Dolandırıcılar, bu ödeme yapılmadan söz verilen ödülü alamayacağınız konusunda ısrar eder.

İstenen miktar, söz verilen ve akla hayale sığmayacak zenginliğin karşısında oldukça küçük ve önemsizdir. Hatta, daha sonra bu paranın size geri ödeneceği bile garanti edilebilir. Tabii ki çalınan ilk şey ödenen bu para olur. Bu işlem sonunda bir ödül kazanmazsınız. Sadece dolandırıcılara kredi kartı bilgilerinizi verdikten sonra daha çok para kaybetme olasılığınız artar.

Devam edecek

Siber suçlular sürekli güveninizi ve zayıflıklarınızı paraya çevirmek için farklı yollar geliştirir. Sadece bahsettiğimiz bu beş tehlike işaretine karşı gözünüzü açık tutarak, çoğu dolandırıcılığın pençesine düşmekten kurtulabilirsiniz. Tabii ki biz de, kendinizi, verilerinizi ve paranızı bu gibi istenmeyen kişilerden koruma yöntemlerini size aktarmaya devam edeceğiz.


İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.