Uzaktan eğitimde zorlukların üstesinden nasıl gelinir?

Uzaktan eğitimde verimliliği sürdürmenin yolları.

2020 baharından bu yana uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim, hayatımızın bir parçası oldu ve kalıcı da olacak gibi görünüyor. 2019’dan sonra üniversiteye giren öğrenciler, gerçek üniversite deneyiminin büyük bir bölümünü kaçırdı. Her ne kadar eksikleri olsa da uzaktan eğitim, hiç de önemsiz olmayan faydalar sunuyor: Daha fazla uyku, daha iyi beslenme ve iş ile ders çalışmayı daha verimli bir şekilde bir araya getirebilme imkanı. İşte uzaktan eğitimin dezavantajlarını ortadan kaldırırken sunduğu avantajlardan yararlanmanın yolları.

1. Sınırları net şekilde çizin

Okullar uzaktan eğitime geçtiğinde, tanıdığım herkesi heyecanlandıran ilk şey, yataktan çıkmadan çalışabilmek ve ders çalışabilmekti. Diğer her şeyin yanı sıra, erken saatteki dersler daha katlanılabilir hale geldi. Yine de bu illüzyon hızlıca yok oldu denilebilir.

Yataktan çıkmadan eğitim alabilme kavramı, pratikte beklediğimden biraz daha az şaşırtıcı oldu. Sunduğu rahat ortamdan birkaç hafta yararlandıktan sonra, çalışma ve boş zaman arasındaki sınırı ortadan kaldırdığımı fark ettim ve yaklaşan son teslim tarihi düşünerek geceleri uyanmaya başladım.

Hepimiz, farklı işlerimizi yaparken doğru çalışma ortamlarına ihtiyaç duyuyoruz. Odaklanabileceğiniz, dinlenebileceğiniz, sohbet edebileceğiniz, okuyup çalışabileceğiniz öğrenmek için ihtiyaç duyduğunuz bir alan oluşturmanızı şiddetle tavsiye ederim. Evde ders çalışacak veya iş yapacaksanız çalışma ve boş zaman arasında net bir sınır belirleyin ve her aktivitenizi uygun alanlarda gerçekleştirin.

Eski normalden gelen erken kalkmak, dişlerinizi fırçalamak, pijamaları çıkarıp giyinmek, kahvaltı yapmak gibi genel olarak okula giderken yaptığınız ritüelleri sürdürmenin de faydası olabilir.

2. Uyku ve yemek yeme

Çevrimiçi eğitime geçerken, bir uçtan diğerine geçiş yapmak kolaydır. Benim yaşadığım sorun derslere aşırı odaklanmaktı, ancak bununla birlikte arka planda sosyal medyaya bakma, dizi izleme ve telefondan oyun oynama gibi bunun tam tersi örnekler de oldukça çoktu. İlginç bir şekilde, aynı ipuçları her iki durum için de size yardımcı olabilir.

İlk olarak, uyku düzeninize dikkat edin. Geleneksel eğitim düzeninde ulaşım ve hazırlanmak için çok zaman harcıyorken uzaktan eğitimde durum pek de öyle değil. Yeni oluşan bu boş zamanınızı uykunuzu almak için değerlendirebilirsiniz.

Bir diğer önemli adım ise yeme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesi. Örneğin, her gün aynı saatte kahvaltı, öğle ve akşam yemeği yemeye özen gösterin veya daha sağlıklı yemekler hazırlamak için biraz daha zaman ayırmaya çalışın. Uzaktan eğitimle, ders programınıza göre değil, ihtiyaç duyduğunuzda yemek yeme özgürlüğünüz var; bu da size doğru beslenme için daha az zaman harcamak ve aynı zamanda daha iyi yemekler yeme konusunda daha çok özgürlük sunabilir.

Boş zaman konusuna özen göstermemek de iyi bir fikir değil. Son teslim tarihleri ve ödevler asla bitmez, ancak herkes arkadaşlarıyla görüşmeye, film ve dizi izlemeye ya da sadece eğlenmeye ihtiyaç duyar. Ara vermek, daha verimli bir şekilde öğrenmemize ve eski sorunlarımızla ilgili yeni bakış açıları kazanmamıza yardımcı olur.

3. Hareket etmeyi ihmal etmeyin

Aktif olmak, sağlık açısından olmazsa olmazdır. Zamanınızın çoğunu evde oturarak geçirmek zorundaysanız, ders aralarında veya bitiminde 20 veya 30 dakika bile olsa hareket etmeye çalışın. Bunu yapmak yaşam kalitenizde inanılmaz bir fark yaratır.

İşe yarayacağını düşünüyorsanız bunun için bir uygulama da deneyebilirsiniz. İster ekipmanlı ister ekipmansız, fonksiyonel, kardiyovasküler, yoga, spor; yavaş, hızlı, yoğun veya sakin, size hitap eden bir çeşitlilikteki, gerçekçi ama aynı zamanda zorlayıcı egzersiz veya diğer aktivite planlarına bakın. Ders aralarında dışarı çıkmaktan zarar gelmez.

4. Görüntülü görüşmeler için hazırlık yapın

Uzaktan eğitim, tüm öğrenci ve eğitimcileri Zoom, Teams, Skype, Discord ve diğer birçok çevrimiçi iletişim aracından oluşan yeni bir dünyaya adım atmak zorunda bıraktı. Muhtemelen şimdiye kadar hepimiz bu yeni dünyaya uyum sağlamış olsak da pandeminin üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen komik ve utanç verici olaylar yaşanmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında sınıfımdaki herkes, sınıftakilerden birinin arkadaşının TikTok’ta ilk milyon görüntülemeye ulaştığına şahit oldu. Mikrofonunuzun sessizde ve kameranızın kapalı olduğundan daima emin olun!

5. Derslerinizi ertelemeyin

Öğretmenler genellikle çevrimiçi derslerini kaydeder ve kayıtları paylaşır, bu da derse girmemeyi cazipleştirebilir. Bunu yapmanızı pek tavsiye etmiyorum. Derse girmeme hakkınızı daha uygun bir zamana saklayın ve olabildiğince ders programına uymaya çalışın; bunu yapmak programlı olmanıza ve odaklanmanıza yardımcı olur — ayrıca dürüst olalım, bu kayıtların gerçekten ne kadarını izliyorsunuz ki?

6. Bildirimleri ayarlayın ve parolalarınızı unutmayın

Planda olmayan şeylerden bahsetmişken, takviminize tarihler eklemek de önemlidir, aksi takdirde farkında olmadan kendinizi, işlerinizi son güne bırakmış bulabilirsiniz. Bu konuda kullanabileceğiniz Google Calendar, Google Keep, Todoist, Tick-tick ve geleneksel takvimler gibi bir çok faydalı araç var.

Bildirimler, yazacağınız bir makalenin veya önemli bir ödevin son teslim tarihini unutmanızı engelleyip sizi kurtarabilir. Kurs sohbet gruplarından ve okul takvimlerinden veya e-posta bildirimlerinden gelen mesajların gözden kaçmasını önlemek için bildirimlerinizi doğru şekilde yapılandırın. İşte bunu yapabilmenizi sağlayacak bir kaç faydalı yazı:

Uzaktan eğitim, hepimizi farklı farklı hizmetlerde binlerce hesap açmak zorunda bıraktı ve tüm bu hesaplara ait parolaları akılda tutmak hiç de azımsanacak bir başarı değil. Dolayısıyla henüz kullanmıyorsanız, bir parola yöneticisi kullanmaya başlamanın tam zamanı.

7. Arka plan gürültüsüyle başa çıkmayı öğrenin

Çevrimiçi eğitimin beraberinde getirdiği bazı zorlukların aşmada, insanlığın bugüne kadar elde ettiği mühendislik başarıları da yardımcı olabilir. Her zaman çevrenizdekilerin biraz daha sessiz olmasını isteme şansınız olsa da, tam anlamıyla huzurlu bir ortam için teknolojik çözümlere ihtiyacınız olabilir.

Bu uygulamalar, konuştuğunuz kişilerin çevrenizdeki aşırı gürültüyü duymasını engelleyebilir, peki ya konsantrasyonunuz? Çalışma ortamınızı sessiz ve sakin tutmak için komşularınızı susturmaktan başka seçenekleriniz de var.

8. Donanımınızı yükseltin

Evden öğrenimin, bazı donanımları yenilemeyi gerektirmesi hiç de sürpriz değil. O güçlü dizüstü bilgisayarı veya ikinci bir monitörü almayı ertelediyseniz, bugün onları almak için doğru zaman olabilir.

Nakit sıkıntısı çeken öğrenciler pahalı cihazlar satın alamayabilir ve ihtiyaçlarınızın, en azından bir kısmının, eski bir tabletin ikinci bir ekran olarak kullanılması ve bir akıllı telefonun iyi bir web kamerası işlevi görmesi gibi eski cihazlarla karşılanması mantıklı bir tercih olabilir.  İş yüklerinin artması neredeyse kesin olduğu için Wi-Fi yönlendiricilere de ayrıca özen göstermek gerekebilir.

Anı yaşayın!

Uzaktan eğitim belki de geleneksel öğrencilik deneyiminin sunduğu zevklerin bir kısmından mahrum kalmamıza yol açtı; ancak aynı zamanda çok sayıda yeni olasılığı da beraberinde getiriyor — ayrıca unutmayın, pandemi bir gün bitecek ve bu süre zarfında geliştirdiğiniz tüm beceriler hayatınız boyunca işinize yarayacak.

İpuçları