Bitcoin’lerinizi Nasıl Güvenle Saklarsınız?

Henüz bitcoin kullanarak online ödeme yapmadıysanız, büyük ihtimalle çok yakında yapacaksınız. Bu dijital para birimi 2008 yılında icat edildi ve online alışverişler konusunda oldukça yaygın bir altyapıya sahip. Özellikle büyük

Henüz bitcoin kullanarak online ödeme yapmadıysanız, büyük ihtimalle çok yakında yapacaksınız. Bu dijital para birimi 2008 yılında icat edildi ve online alışverişler konusunda oldukça yaygın bir altyapıya sahip. Özellikle büyük siteler tarafından kullanılmaya başlaması yaygınlığını ciddi ölçüde artırdı.

Ancak bu devrimsel para biriminin saygınlığını tamamen güvenliğine bağlıyken yakın zamanda bu güvenlik bir kaç kez sarsıldı. Bu oldukça şok edici: günlük hayatımızın parçaları – kişisel bilgilerimiz, finansal verilerimiz ve elbette paramız – online dünyaya kayıyor. Suçlular da bu nedenle ilgilerini online dünyaya çevirmiş durumda. Paranızın tamamının Internet üzerinde olduğunu ve bilgisayarınızda veya bazı kullanıcıların tercih ettiği gibi özel online bankalarda saklandığını düşünün. Bu durum siber hırsızlar için çok çekici hedef haline geliyor.

Peki bitcoin’lerinizi nasıl koruyacaksınız? İlk olarak, onları online bankalarda veya borsa servislerinde tutmayın. Bunlar isimsiz olarak işletilen yeni kurumlar ve eğer soyulurlarsa paranızı geri alabileceğinizin garantisi yok. Bilmelisiniz ki dijital bir bankayı soymanın gerçek bir banka kasasını soymaktan çok daha fazla yolu var. Ama günlük harcamalar için bir miktar bankaya yatırmaktan zarar gelmez.

Bitcoin’lerinizi Electrum veya Armory gibi cüzdan servisleri ile diskinizde yüksek kriptolama altında saklamayı tercih edin. Bu servisleri kullanırken güçlü ve karmaşık şifreler kullanın. Kendi oluşturduğunuz şifreler yerine açık kaynaklı şifre oluşturma yazılımları tarafından oluşturulan şifreler kullanmayı tercih edin. Ultra güvenlik için bu cüzdanları bilgisayarınız dışında bir sabit disk üzerinde ve Internete bağlı olmayacak şekilde saklamanızı öneriyoruz. Bu sabit diski sadece online bir alışveriş yapmanız gerektiğinde Internete bağlayın ve işiniz bittiğinde tekrar bağlantıyı kesin.

İpuçları

Uçakta sahte Wi-Fi

Yakın zamanda gerçekleşen bir tutuklama olayının da kanıtladığı gibi, seyir halindeyken bile siber tehditler dijital hayatınızı alt üst edebilir. Peki deniz seviyesinden 10.000 metre yükseklikte kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?