Facebook Yüz Tanıma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Facebook yakın zamanda fotoğraflar için yüz tanıma özelliğini geri getireceğini duyurdu. Şirket açıkladığı her yenilikte olduğu gibi yine gizililik savunucuları Facebook üzerindeki kişisel gizliliği ihlal edecek potansiyel bir tehlike olduğundan

Facebook yakın zamanda fotoğraflar için yüz tanıma özelliğini geri getireceğini duyurdu. Şirket açıkladığı her yenilikte olduğu gibi yine gizililik savunucuları Facebook üzerindeki kişisel gizliliği ihlal edecek potansiyel bir tehlike olduğundan endişelerini dile getiriyor.

Facebook yüz tanımayı ilk olarak 2010 yılında tanıtmıştı ve ardından geçtiğimiz yıl bu özelliği geri çekmişti. Geçen ay bu özelliğin tekrar geri geleceği duyuruldu (şimdilik sadece ABD için geçerli olacak. Heralde bu özelliğin Avrupadaki yönetmeliklerle Facebook’un başını çok belaya sokabileceğini düşündüler). Bu özellik kullanıcıların fotoğrafları etiketlemesini kolaylaştırmak için geliştirilmiş olmasına rağmen kullanıcıların aslında etkitlenmek istemedikleri hatta çekildiğini bilmedikleri fotoğraflarda dahi etiketlenmesi gibi bir durum ortaya çıkarabilir.

İyi haber şu ki, eğer online gizliliğinizi ve anonimliğinizi korumak sizin için önemliyse bu özellği kapatarak fotoğraflarınız başkaları tarafından yüklendiğinde bu tür sorunlarla karşılaşmaktan kurtulmuş olursunuz. İşte nasıl yapacağınız:

Gizlilik ayarlarına gidin, sol taraftaki kolondan Timeline ve Etiketlemeyi seçin. “Kişilerin eklediği etiketler ve etiketleme önerilerini nasıl yönetirim” altında “İçinde sizin bulunduğunuz fotoğralar yüklendiğinde kim etkitetleme önerilerini görsün” özelliğini düzenleyin. “Arkadaşlar” ve “Hiç kimse” olarak iki seçenek göreceksiniz. Bu sizi tamamen tanımayan birileri sizin fotoğrafınızı çektiyse sizi etiketlemelerini engellemiyor gibi gözüküyor ancak Facebook bu açığı kapatacaktır. Şimdilik bu iki seçenekten birini seçmek zorundasınız.

İpuçları

Uçakta sahte Wi-Fi

Yakın zamanda gerçekleşen bir tutuklama olayının da kanıtladığı gibi, seyir halindeyken bile siber tehditler dijital hayatınızı alt üst edebilir. Peki deniz seviyesinden 10.000 metre yükseklikte kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?