Çevrimiçi izleyicilerin sesi

Bir tarayıcı bir reklam izleyiciyle her etkileşime girdiğinde, Googerteller adlı program küçük bir ses çıkarır.

Googerteller her izlemenin sesini duymanızı sağlar

Hepimiz çevrimiçi ortamda izlendiğimizi biliyoruz, ancak bunun büyüklüğü; en azından bu ölçek doğru bir şekilde iletildiğinde, şaşırtıcı olmaya devam ediyor. “Tarayıcınız son bir saat içinde 456 reklam izleyicisine bağlandı” gibi yavan bilgiler genellikle konuyu anlatmada yetersiz kalır. Sorun, bu tür rakamların bağlamdan yoksun olmasıdır. Bu bilgilerin sorunu, çevrimiçi eylemlerimiz ile bunların görünmeyen sonuçları arasında bağlantı kuramamaları. Peki ya çevrimiçi izlemeyi bir şekilde görünür ya da duyulabilir hale getirebilseydik? Elektronik müzik sanatçısı Jasmine Guffond birkaç yıl önce tam da bunu yaptı…

Google izlemesinin sesi

Tarayıcınız bir çerez dosyasını her kaydettiğinde, değiştirdiğinde veya sildiğinde bir ses çalan Listening Back adlı bir tarayıcı uzantısı geliştirdi. Bu etkinlikler hemen hemen her kullanıcı eylemine eşlik ettiğinden, sonuç hem zihin açıcı (kulağınızın pasını silici de diyebilirsiniz) hem de oldukça tuhaf bir şekilde güzeldir.

Benzer bir fikir, DNS sunucuları için PowerDNS yazılımını geliştirmesiyle tanınan Hollandalı programcı Bert Hubert’in de aklına geldi. Hubert, ağ etkinliği günlüklerini incelerken, sitelerin Google ile (ve diğer sitelerle de) ne kadar sık iletişim kurduğunu fark etmiş ve bu ona Googerteller adını verdiği küçük bir program yazması için ilham vermiş.

Programın orijinal versiyonunda Google ile her bağlantı kurulduğunda bir ses çıkarılıyordu. Sonuç da oldukça etkileyiciydi, sadece sesin kulağa nasıl geldiğini dinliyordunuz. Örneğin; Hollanda hükümetinin, istihbarat kurumlarındaki boş pozisyonlar için yayınladığı ilanlarının yer aldığı resmi iş bulma sitesine yapılan bir ziyaretin kaydı.

Bu sitedeki neredeyse her tıklama Google’a bilgi gönderiyor ve kullanıcı bu konuda asla uyarılmıyor.

Daha fazla izleme eşittir daha fazla ses

Sadece Google ile yetinmeyen Bert Hubert, Googerteller’a Facebook ve diğer bir dizi “popüler” çevrimiçi izleyiciye ait adresleri de ekledi. Ardından, çevrimiçi izlemeyi Hollanda hükümetinin iş bulma sitesinden çok daha fazla kötüye kullanan birkaç web sitesini ziyaret etti. Sonuçlar çok şey anlatıyor.

Ne yazık ki, Googerteller yalnızca GitHub’da kaynak kodu olarak mevcut. Çevrimiçi izlemeyi kendi kulaklarıyla dinlemek isteyen herkes bunu derleyebilir ve ardından bilgisayarında çalıştırabilir. İşte Linux, macOS ve diğer X sistemleri için orijinal Googerteller kodu ve işte Windows için GoogeDotTeller adlı “hayran yapımı bir sürüm”. Googerteller’ı kendiniz derlemeden deneyimlemenin tek yolu, Mozilla Firefox için Googerteller’dan esinlenen bu eklentidir (eklentinin kaynak kodu için tıklayın).

Bununla birlikte, yukarıda bahsedilen elektronik müzisyenin Listening Back tarayıcı uzantısı, hem Google Chrome hem de Mozilla Firefox için resmi uzantı mağazalarında kolayca bulunmaya devam ediyor. Hiçbir teknik beceri gerekmiyor, sadece kuruyor ve başlıyorsunuz.

Sessizliğin tadını çıkarın

Hakkınızda bilgi toplayan izleyicileri sadece dinlemek yerine aktif olarak engellemek istiyorsanız, Özel Tarama özelliğimiz size yardımcı olmak için hazır. Çevrimiçi reklam izleyicilerine etkili bir şekilde karşı koyan bu özellik tüm ev kullanıcısı aboneliklerimizde sunulur: Kaspersky Standard, Kaspersky Plus ve Kaspersky Premium.

Ayarlarınızı kontrol etmeyi unutmayın: Özel Tarama özelliği varsayılan olarak yalnızca izleyici algılama ve sayma modunda çalışır. Engelleme modu manuel olarak etkinleştirilmelidir. İşiniz bittiğinde, Googerteller veya Listening Back’i çalıştırın ve tarayıcınızın korumalı ve korumasız nasıl ses çıkardığını karşılaştırın.

İpuçları