Kadir Has Üniversitesi’nde Kaspersky Cyber Day

Instagram hesabımızı takip eden takipçilerimizin bildiği gibi 14 Kasım’da Kadir Has Üniversitesi’nde Kaspersky Cyber Day gerçekleştirdik.

Instagram hesabımızı takip eden takipçilerimizin bildiği gibi 14 Kasım’da Kadir Has Üniversitesi’nde Kaspersky Cyber Day gerçekleştirdik.

Tüm okullardan öğrencilere açık olan bu etkinliğimizde, Kaspersky Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi’nden Kıdemli Güvenlik Araştırmacısı Maher Yamout, Türkiye’nin ve dünyanın içerisinde bulunduğu siber tehdit manzarası hakkında geniş bilgiler içeren harika bir sunum gerçekleştirdi. Yüzden fazla öğrencinin katılımıyla gerçekleşen etkinliğin ilk kısmı olan “eğitim” bölümünde öncelikle en yaygın tehditlerden olan oltalama saldırısı ve türleri (smishing, vishing), finans dolandırıcılıkları, şantaj – sextortion (incel içerikli şantaj), fidye yazılımları, siber casusluk, kimlik hırsızlığı, fiziksel saldırılar, açık wi-fi tehditleri, nesnelerin interneti tehditleri tek tek ve detaylı şekilde incelendi. Hemen sonrasında bu tehditlerin dağılım yerleri olan internet siteleri, sosyal ağlar, mmailler ve USB’ler ile ne şekilde dağıldığnı anlatarak siber dünyada karşılaşılabilecek durumlar hakkında öğrenciler bilinçlendirildi.

Hemen ardından bu tehditlere karşı kendimizi ve çevremizdekileri nasıl koruyabileceğimiz, bize yönelen sosyal mühendislik olaylarını nasıl anlayabileceğimiz, kullandığımız cihazların ve uygulamaların güncelliğinin önemi, parolaların korunmadaki önemi, güvenlik programlarının önemi ve gerekli durumlarda uzmanlara nasıl danışabileceğimiz hakkında hazırlıklı olmak adına eğitim bölümünün sonuna gelindi.

Eğitim bölümünün en ilgi çekici noktalarından biri de Türkiye’nin bu siber tehdit manzarasındaki konumu oldu. META bölgesindeki en çok tehdit alan ülkelerden biri olan Türkiye’deki kullanıcıların %17,4’ü, 2019’un 3. çeyreğinde internet tabanlı saldırılara maruz kaldı. Bu oran geçtiğimiz yıl %20,1’di. Aynı dönemde tespit ettiğimiz toplam 9 milyon farklı internet tabanlı saldırı oldu. Bu sayı, 2018’de yaklaşık 200.000 daha azdı.

Kısa bir aradan sonra etkinliğin ikinci kısmına KIPS (Kaspersky Interactive Protection Simulation) ile başladık. Bu eğitim simülasyonu, gruplara ayrılmış öğrencilere kısıtlı zaman ve farklı tehditler altında limitli bütçe ile şirket güvenliği sağlamayı öğretmeyi hedefliyor. Kaspersky tarafından yürütülen eğitim projelerine göz atmak için tıklayın.

Keyifli simülasyon sürecinden sonra katılımcılarımıza sertifikalarını verdik. Tümüyle harika bir etkinliği geride bıraktık. Bu etkinliğin videosuna aşağıdan göz atabilirsiniz.

İpuçları