Sosyal medyada gençlerin ruh sağlığını korumak

Sosyal medyada geçirdikleri zamanın artmasıyla birlikte, gençlerin ruh sağlıklarının korunması her zamankinden daha önemli bir konu haline geldi.

Yakın zamanda, olumlu bir değişim yaratmak için ruh sağlığının önemini vurgulayan uluslararası bir gün olan Dünya Ruh Sağlığı Günü’nü kutladık. İçinde bulunduğumuz sosyal medya çağında gündeme gelen ergenlerin ruh sağlığı, psikolojik bağımlılık ve diğer sorunlarla ilgili sorular daha fazla ilgiyi hak ediyor.

Sosyal medya kaygısı

Yakın tarihli bir Facebook araştırması, Instagram’ın gençler, özellikle de kızlar üzerinde ruhsal açıdan zararla neden olabildiğini ortaya çıkardı. Genç kızların %32’si, kötü hissettikleri anlarda Instagram’ın kendilerini daha da kötü hissetmelerine neden olduğunu ifade etti. Sıklıkla belirtilen stres nedenleri arasında gerçekçi olmayan güzellik standartları ve ekranda gösterilenlerle kıyaslandığında yaşam standartlarıyla ilgili hissettikleri yetersizlik duygusu yer alıyor.

Instagram, beğeni sayısını gizleme veya gerçekçi olmayan güzellik standartlarına yönelik filtreleri yasaklama gibi çeşitli işlevlerle bu sorunların bazılarıyla başa çıkmaya çalışıyor.

Bununla birlikte kullanıcıların da bu konuda yapabileceği birkaç şey bulunuyor:

  • Sizi üzen, yetersiz, güvensiz veya keyifsiz hissettiren hesapları takip etmeyi bırakın.
  • İnternette harcadığınız zamanı azaltmaya çalışın.
  • Sosyal ağlardan uzaklaşmak, rahatlamak ve kendinize odaklanmak için küçük molalar verin ve dijital detoksa Bunu yapmanıza yardımcı olmak için Kaspersky, dijital bir CyberSpa alanı yarattı.

Siber zorbalık

Bir gencin ruh sağlığını etkileyebilecek herkesçe bilinen bir diğer sorun da siber zorbalık. Ne zaman yapılırsa yapılsın, tolerans gösterilmemeli veya göz ardı edilmemelidir.

Bir genç internette zorbalığa maruz kalıyorsa, yapması gereken ilk şey ebeveynlerinden veya danışmanı, spor hocası veya öğretmeni gibi güvenilir yetişkinlerden yardım istemektir. Zorbalığa uğrayan kişi durumu arkadaşlarına anlatma konusunda kendini rahat hissetmiyorsa, bir yardım hattına başvurabilir ve profesyonel bir danışmanla görüşebilir.

Günümüzde Instagram da dahil olmak üzere sosyal ağlar, fotoğraf ve videolara yapılan kötü niyetli yorumlarla mücadele etmek amacıyla aktif olarak yapay zekadan faydalanıyor. Ayrıca her sosyal platform, paylaşımlarınıza kimlerin yorum yapabileceğini veya görüntüleyebileceğini özelleştirmenin yanı sıra kullanıcıları engellemenizi ve yaşadığınız zorbalık veya tehdit olaylarını bilgirmenizi sağlayan araçlara sahiptir. Bazı durumlarda yaşananları göstermek için kanıt olarak ekran görüntüleri almak da yararlı olabilir.

Facebook

Facebook, Gençler için Zorbalıkla Mücadele Merkezi oluşturdu. Facebook’ta zorbalığa karşı savaşmak için şunları yapabilirsiniz:

  • Kimlerin sizi paylaşımlarında etiketlediğini takip edebilirsiniz. Bunu, Günlük ve Etiketler (Chronicle & Tags) ayarlarından yapabilirsiniz.
  • Halihazırda paylaşılmış olan etiketlendiğiniz içerikleri kontrol edebilir ve gerekiyorsa Etkinlik Günlüğünü (Activity Log) kullanarak ilişkilendirilmek istemediğiniz içerikleri kaldırabilirsiniz.
  • Saldırganları arkadaş listenizden çıkarabilir, böylece sizinle iletişim kurma fırsatını ortadan kaldırabilirsiniz. Arkadaş listenizden çıkarmak işe yaramazsa, engelleyebilirsiniz. Engellediğinizde kendilerine bununla ilgili bildirim gitmeyeceğini unutmayın. Engelleme, istismarcıların profilinizi bulmasını ve içeriğinizi etiketlemesini engeller. Ayrıca sizi arkadaş olarak ekleyemezler ve hareketlerinizi takip edemezler.
  • Rencide edici içerikleri destek birimine bildirdiğinizden emin olun. Bir gönderi, fotoğraf veya yorumun hemen yan tarafından içerik hakkında şikayette bulunabilirsiniz — bunu yapmak, Facebook moderatörlerinin konuyla ilgili dikkatini çekmeyi sağlar.

Instagram

Kullanıcılar tarafından paylaşılan içerikler Instagram tarafından takip edilir. Platform olası bir ihlalle karşılaşırsa, kullanıcıyı, sınırları aşan bir paylaşım yapmak üzere olduğu konusunda bilgilendirir. Instagram kullanıcısı olarak şunları yapabilirsiniz:

Twitter

Twitter’da da yardım ve öneriler sunan bir Çevrimiçi Zorbalık yardım merkezi bulunur. Twitter kullanıcıları zorbalıkla mücadele etmek için şu adımları atabilirler:

  • Twitter’ın genişletilmiş bildirim filtrelerini kullabilirsiniz. Bu filtreler, profil fotoğrafı olmayan kullanıcılardan bildirim almamak gibi bildirim aldığınız hesapları filtrelemenize olanak tanır.
  • Twitter, ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebileceğiniz sessize alma ve bildirim seçeneğine sahiptir. Örneğin, belirleyeceğiniz anahtar kelimeler veya bütün ifadeler için bildirimleri bir gün, bir ay veya süresiz olarak kapatabilirsiniz.
  • Atılabilecek bir diğer etkili bir adım da kullanıcıları engelleme seçeneğidir. Bu, engellediğiniz hesapların paylaşımda bulunmasını, tweet’lerinizi görmesini ve akışınızı okumasını önler.
  • Eğer bir zorbalıkla karşı karşıya kaldıysanız, rahatsız edici içeriği de bildirmelisiniz. Bu, Twitter’ın harekete geçmesini ve kullanıcıyı veya içeriği engellemesini sağlar.

TikTok

TikTok da kullanıcıların istenmeyen ilgiyi sınırlandırmasına olanak tanıyan çeşitli araçlar geliştiriyor. Şirket, zorbalık davranışını tespit etmeyi ve buna karşı önlem almayı sağlayan bir rehber hazırladı. Konuyla ilgili gençler uygulamadaki şu özelliklerden faydalanabilirler:

  • Kişisel bir hesabtaki her bir videoyu kimlerin görüntüleyebileceğini seçmek ve kişisel videoların yüklenmesini kısıtlamak için video gizlilik ayarlarını yapılandırabilirsiniz.
  • İstenmeyen yorumlar filtresi, kullanıcıları zorbalıktan korumak için videolardaki yorumlarda veya canlı yayınlarda engellenecek istenmeyen anahtar kelimelerin bir listesini oluşturmanıza .
  • Kullanıcı filtresi, bir kullanıcı videosuna kimlerin Düet ekleyebileceğini seçme imkanı sunar.
  • Kullanıcıları engellemek, topluluk kurallarını ihlal eden zorbaları engellemeyi ve eylemleri hakkında platformu bilgilendirme fırsatı sunar.
  • , gençlerin güvende kalmasını sağlar ve kişisel sınırları aşmadan yaratıcılıklarında onları destekler.

Görece olarak kısa bir geçmişe sahip olmasına rağmen her ne kadar başka faydaları olsa da sosyal medyanın her zaman ruh sağlığımız için faydalı olmayabileceğini gördük. Ancak sahip olduğumuz bazı araçlardan yararlanarak sorunları kendimiz ele alabilir ve gençleri daha sağlıklı bir yola yönlendirme konusunda yardımcı olabiliriz.

 

İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.