Dünya yetmez

Faydalı veya ilginç görselleştirmelere sahip altı etkileşimli yerküre.

Verileri dikkat çekici bir şekilde mi sunmanız gerekiyor? İhtiyacınız olan şey bir infografik. İster etkileşimli. İsterseniz de küresel. En çok tercih edileni ise, içinde tüm gezegenin olduğu. Karşınızda saatlerce içinde kaybolacağınız altı dünya haritası (yetiştirmeniz gereken bir iş varsa açmamak sizin için daha iyi olacaktır). İşi olmayanlar, internetin en iyi yerküreleri listemize hoş geldiniz.

Google Earth: Rakipsiz

https://earth.google.com/

Google’ın Earth projesine 20 yıl önce başladığını düşününce insan biraz korkuya kapılıyor. Harita yıllar içinde büyüdü ve değişti, popüler hale geldi ve ardından modası geçmiş gibi göründü — haksız da olsa bunun söylenmesi gerekiyor. Mevcut sürüm sadece evinizi bulmak için herhangi bir yeri araştırmanıza izin vermekle kalmıyor, aynı zamanda artık gezegenin en iyi mimari eserleri ve coğrafi harikalarının 3D modellerini de içinde barındırıyor. Sidney Opera Binası’nı veya Eyfel Kulesi’ni görmekten sıkılan herkes, bilgisayarıyla Alpler veya Himalayalar üzerinde bir uçuşa çıkabilir. Uygulama, pandemi nedeniyle eve kapanmak zorunda kalanlara sunduğu sanal turların yanı sıra mesafelerin ölçülebileceği, yüz ölçümlerinin yapılabileceği kullanışlı araçlara sahip.

LeoLabs: Yörüngedeki her şey

https://platform.leolabs.space/visualization

Bu küre, felaket tellalları ile komplo ve casusluk teorileri severlerin tam aradığı şey: Harita, şu anda gezegenimizin yörüngesinde dönen tüm uyduları (ve dönüştükleri şeyleri, yani uzay çöplüğünü) takip ediyor. Adını ve türünü (uydu, enkaz veya başka bir şey) öğrenmek için fare imlecinizi herhangi bir nesnenin üzerine getirebilir ve yakınlaştırabilirsiniz. Ne yazık ki haritadan ayrıntılı uydu bilgilerine ulaşamıyorsunuz ancak dilerseniz uydu adı ile internette yapacağınız bir arama sonucunda istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ventusky: Parmaklarınızın ucundaki hava durumu

https://www.ventusky.com/

Anlatmaya gerek var mı? Burada hava var! Bu harita, Dünya üzerindeki herhangi bir konuma ait meteorolojik verilerin gerçek zamanlı şekilde görselleştirilmiş halini sunuyor. Sol taraftan sıcaklık, bulut örtüsü, basınç, yağış, nem, hava kalitesi gibi dışarıda olup biten her şeyi seçebilirsiniz. Sağ taraftan inçi santimetreye veya Fahrenhayt’ı, Santigrat’a çevirmekle uğraşmamak için ölçü birimlerini değiştirebilirsiniz. Alttaki zaman çizelgesinde ise basit bir hava durumu tahmini yer alıyor. Şu anki en büyük eğlencemiz, “bugün biraz soğuk” diye şikayet edenlere göstermek için mükemmel bir karşılaştırma verisi sunan ünlü tatil merkezi Verkhoyansk‘in hava durumuna bakmak.

Flightradar24: Uçaklara dair her şey

https://www.flightradar24.com/

LeoLabs’ın görselleştirmesinde ayrıntılı uydu verilerinin olmaması yüzünden hayal kırıklığına uğrayanlar, Flightradar24’e hoş geldiniz. Burada, şu anda havada veya kalkmak üzere olan hemen hemen tüm uçakları gerçek zamanlı olarak bulabilirsiniz. Flightradar24’te uçağın bağlı olduğu havayolu, kalkış ve varış yeri, modeli, irtifası, hızı ve rota üzerindeki konumu hakkında bilgileri yer alıyor. Uygulama, oldukça ilginç olmasının yanı sıra, her şeyin kontrolü altında olmasını isteyenler için de faydalı işlevler sunuyor. Diyelim ki biriyle havaalanında buluşacaksınız: Uçağın kesin iniş saatini öğrenmek için Flightradar24’e uçuş numarasını girmeniz yeterli. Havaalanının internet sitesindeki uçuş bilgilerine yalnızca amatörler bakar.

Ücretli aboneler, uçağın seri numarası, düşey sürati, dış yüzey sıcaklığı ve gerçek havacılık meraklılarına yönelik bir dizi başka istatistik ile uçağın daha kapsamlı bir uçuş geçmişine ulaşabiliyorlar. Bu arada, açık deniz gemileri için de benzer bir harita bulunuyor. Ever Given‘ın neden olduğu engel uzun süre önce ortadan kalkmış olsa da Süveyş Kanalı’ndan geçen deniz trafiğini izlemek hala büyüleyici.

TheTrueSize: Hangisi daha büyük, Grönland mı Hindistan mı?

https://thetruesize.com/

Gelmiş geçmiş en büyük illüzyonist David Blaine veya banka müdürünüz değil, Gerardus Mercator’dur. Her ne kadar bir küreyi bir düzleme yansıtmanın farklı yolları olsa da herkesin çocukluğundan beri aşina olduğu dünya haritası ona ait. Haritanın bir çıktısını alın ve bir küreye düz bir şekilde yapıştırmaya çalışın, bunu yapmaya çalıştığınızda takip ettiğiniz yoldan saparsınız — ve kutuplara yaklaştıkça boyutlar arasındaki uyumsuzluk da artar. Mercator projeksiyonundaki püf noktası şu; uçtaki kuzey ve güney enlemlerinde yatay boyutların uzatılması gerekir, bu da Grönland ve Afrika’nın kabaca eşit görünmesine neden olur.

TheTrueSize, aynı Mercator projeksiyonundaki herhangi bir ülkeyi almanıza ve objektif karşılaştırmalar yapmak için harita üzerinde sürüklemenize olanak tanıyor. Örneğin Meksika’nın Avrupa’ya göre gerçek boyutunu veya Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Alaska’ya göre gerçek boyutunu görmek için arama çubuğuna ülkenin adını yazın ve haritada seçili hale geldikten sonra karşılaştırmak istediğiniz yere sürükleyin. Grönland’lı kullanıcıların bunu yapmasını pek önermiyoruz.

Earth 2050: Geleceğe kısa bir bakış

https://2050.earth/

Geleceğe dair tamamen bizim ön görülerimiz, hepsi tek bir interaktif küre üzerinde. Gelecekten bir zaman seçin (2030, 2040 veya 2050’ye kadar) ve ilerlemenin beraberinde getirdiklerini görün. İlk sualtı çiftliklerinin, şekil değiştiren apartmanların ve Mars kolonilerinin — hatta Half-Life 3‘ün (boşa umutlanmayın) — ne zaman ortaya çıkacağına bakın. Ön görülerin bazıları profesyonel fütüristlere aitken, bazıları kullanıcıların tahminlerinden oluşuyor. Dolayısıyla, haritada bir şeylerin eksik olduğunu düşünüyorsanız, siz de gelecek vizyonunuzu paylaşabilirsiniz. Paylaştığınız şeylerin denetimden geçtiğini unutmayın, bu nedenle lütfen tahminde bulunurken fizik yasalarını dikkate almaya çalışın.

İpuçları

Uçakta sahte Wi-Fi

Yakın zamanda gerçekleşen bir tutuklama olayının da kanıtladığı gibi, seyir halindeyken bile siber tehditler dijital hayatınızı alt üst edebilir. Peki deniz seviyesinden 10.000 metre yükseklikte kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?