Yeni Grafik Arama Özelliği ve Facebook Gizlilik Kuralları

Facebook’un yeni grafik arama özelliği ile büyük değişiklikler geliyor. Peki bunların Facebook hesabınıza etkisi ne olacak? Facebook kullanıcılarının kişisel gizlilik hakları konusunda endişe etmediği bir ay bile geçmiyor. Mark Zuckerberg’in

Facebook’un yeni grafik arama özelliği ile büyük değişiklikler geliyor. Peki bunların Facebook hesabınıza etkisi ne olacak?

fb

Facebook kullanıcılarının kişisel gizlilik hakları konusunda endişe etmediği bir ay bile geçmiyor. Mark Zuckerberg’in dev sosyal ağı şimdi de yeni bir aracını daha tanıtıyor: Grafik Arama.

Grafik Arama, arama motorunun zor ulaşılır özellikleri ile sosyal medyanın kişisel dokunuşunu bir araya getirerek arama sonuçlarının daha spesifik olarak oluşturulmasına yardımcı oluyor. Bunu gerçekleştirmek için de kullanıcının Facebook arkadaşlarının paylaşımlarındaki bilgileri kullanıyor. Kitap tavsiyesi mi istiyorsunuz? Arkadaşlarınızın neler okuduğunu arayın. Modern sosya-politik bir ideoloji konusunda araştırma mı yapıyorsunuz? Hangi arakadaşınızın bu konuyla ilgilendiğini arayın. Bu yöntemin sonucu olarak herkesin alacağı cevaplar kendisine özel olacak.

Gizlilik konusunda Facebook üzerinden sıkça değişiklikler yapılıyor. Kişisel bilgilerin gizliliğini savunanlar bu yeni özelliğin Facebook üzerindeki bilgilerinin istemsiz paylaşımı konusunda en yeni ve büyük ihlal olmasından korkuyor. Şirket yetkilileri ise sadece paylaşımına izin verilen bilgilerin arama sonuçlarında görüntüleneceği konusunda ısrar ediyorlar.

Sonuç olarak, Grafik Arama ile herkese açık olarak ve arkadaşlarınızla paylaştığınız şeylerin bu kişiler tarafından bulunması çok kolaylaşacak.

Grafik Arama halen Beta aşamasında. Ancak kullanıcıların profillerini ve paylaşımlarını kontrol ederek tüm dünya ile paylaşmaktan rahatsız olacakları şeyleri gözden geçirmelerinde fayda var.

Grafik Arama ile istenmeyen paylaşımlar yapmanın önüne geçmeniz için size dört tavsiyemiz var:

Herkese Açık Bilgilerinizi Korumaya Alın: Profilinizdeki hangi bilgilerin kime açık olduğunu bilmelisiniz. Gizlilik ayarlarından “Benim bilgilerimi kimler görebilir” seçeneğine gelip bu ayarın istediğiniz şekilde olup olmadığını kontrol edin.

Arkadaş Listesi Yapın: Bu en zor adımdır ancak mutlaka yapmalısınız. Facebook arkadaşlarınızı kategoriler altında listelere ayırmanıza izin verir. Her liste için ona özel erişim izinleri tanımlayabilirsiniz. Bu Google+ altındaki Çemberlere benzer. Eğer bunu daha önce yapmadıysanız mutlaka yapın.

Fotoğrafları, Beğenileri ve Yazılarınızı Gözden Geçirin: Çünkü Grafik Arama, fotoğraflarınız, beğenileriniz ve yazılarınız içinde arama yapar. Tüm bunları gözden geçirip paylaşmayı istemeklerinizi ayıklayın. İsterseniz bundan sonraki yazılarınızın kimler tarafından görülmesini istediğinizi ayarlayabilirsiniz.

Bul, Ayıkla ve Tekrar et: Gizlilik kurallarınızı her zaman göz önünde bulundurun ve yukarıdaki adımları sık sık uygulayın.

İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.