Kır kırabilirsen

Steam, Origin, Epic Store ve diğer hizmetlerdeki hesaplar nasıl korunur?

İçerisinde pek çok satın alma ve birçok başarım olan Steam veya Origin hesabınız varsa ve siber suçluların bu hesapla ilgilenmeyeceğini düşünüyorsanız size kötü bir haberimiz var. Her yıl, dolandırıcılar fark gözetmeden binlerce oyun hesabını bir şekilde çalıyor ve karaborsada satıyor. Hesabınızı bu durumdan koruyan ilk engel şifrenizdir. Şifrenizi nasıl daha güçlü bir hale getirebileceğinizi açıklıyoruz.

Saldırganlar oyun hesabınızı neden ele geçirmek isterler?

Hesap çalmak araba hırsızlığına benzer. Bir hesap çok değerliyse hesabı tamamen satarlar, değilse yedek parçalarına ayırıp öyle satarlar. Bu parçalar, spam gönderenlerin veritabanlarını doldurmak için kullanılan oyun içi eşyalar, ödeme kartı bilgileri veya e-posta adresleridir. Oyun içi eşyaları olmayan bir hesap bile spam mesajına maruz kalabilir ve bu yüzden karanlık ağ forumlarında para edebilir.

Hesaplar bir liradan tutun da oldukça yüksek meblağlarda satılabiliyorlar, bu nedenle bazı saldırganlar, her türlü şık kozmetikler, yarı fiyatına ganimet kutuları ve diğer edinilmesi imkânsız eşyalar ile oyuncuları çekmek için inandırıcı kimlik avı siteleri oluşturmak için büyük çaba harcıyorlar. Bazen, şifre kırmak için karmaşık şemalar yerine, kaba kuvvet yönetimi kullanılır. Şifreniz en sevdiğiniz grubun adı, yaşadığınız şehir, arabanızın markası veya doğum tarihiniz gibi basit bir şifreyse hesabınız bir gün elden gidebileceğine hazırlanın.

Hesapları çalmanın bir diğer yaygın yolu ise kimlik bilgisi doldurma olarak bilinen, diğer servislerden sızdırılan şifreleri denemektir. Bu yönetimin başarı şansı düşündüğünüzden daha yüksektir, çünkü birçok kişi farklı siteler için aynı şifreyi kullanır. Bu nedenle, kullandığınız her uygulama ve internet sitesi için her zaman benzersiz bir şifre oluşturmalısınız.

Bir oyun hesabı için güçlü bir şifre nasıl oluşturulur?

Tüm servislerin kendi arayüzü vardır, bu nedenle izleyeceğiniz evrensel bir talimat yoktur. Steam, Battle.net, Origin veya diğer platform ayarlarında Parolayı Değiştir (veya benzeri) seçeneğini bulun. Yeni bir şifre ayarlamak için, büyük olasılıkla eski şifreyi manuel olarak girmeniz veya şifreyi sıfırlamayı talep etmeniz gerekir.

  • Siber suçluların bilgisayarını zorlayacak kadar güçlü bir şifre nasıl oluşturulur?
  • Yeni başlayanlar için şifre, en az on karakter uzunluğunda, tercihen 15 veya daha fazla olmalıdır. Şifre ne kadar uzun olursa o kadar iyi olur.
  • Söz konusu servis tarafından izin veriliyorsa küçük ve büyük harfler, sayılar ve özel karakterler de olmalıdır.

Güçlü bir şifre bulmak zor değildir, zor olan o şifreyi hatırlamaktır. Neyse ki, şifrenizi hatırlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları var. Güvenlik uzmanı David Jacoby’nin yöntemi şöyle:

  • En sevdiğiniz şarkıların bazı satırlarındaki kelimelerin ilk harflerini alın
  • Bu satırlara bazı özel karakterler ekleyin
  • Bu oyun servisi ile ilişkilendirdiğiniz sıra dışı bir sözcük ekleyin
  • Şifrenin güçlülüğünü kontrol edin

Hafızanıza güvenmiyorsanız veya düzinelerce site için bu gibi yöntemlerle uğraşmak istemiyorsanız parola yöneticisi kullanın. Program güçlü, benzersiz şifreler oluşturacak, güvenli ve şifrelenmiş bir biçimde kaydedecek ve oturum açmanız gerektiğinde bunları doğru uygulama veya internet sitesine otomatik olarak girer.

Ekstra güvenlik: İki faktörlü kimlik doğrulama

İki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirerek ek bir güvenlik katmanı oluşturabilirsiniz. Bu şekilde, bilgisayar korsanları tek kullanımlık bir kod olmadan hesabınıza giriş yapamaz, böylece şifre sızıntısı durumundan korunursunuz.

Oyun platformları genellikle iki seçenek sunar: Ya mesaj aracılığıyla kod gönderir ya da kodların platformun mobil istemcisi veya Google Authenticator, Authy ve benzeri üçüncü taraf kimlik doğrulayıcı uygulamaları kullanılarak oluşturulmasını sağlar. İlk yöntem olan mesaj kullanışlıdır, ancak kimlik doğrulayıcı uygulamaları kullanmak çok daha güvenlidir.

Özetlemek gerekirse iki basit adım oyun hesaplarınızı hackerlardan korur:

  • Tüm servisler için güçlü, benzersiz şifreler oluşturun. Farklı şifre kombinasyonları bulamıyorsanız veya bunları unutmaktan korkuyorsanız parola yöneticisi kullanın.
  • Maksimum koruma için iki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirin.
İpuçları

Ev güvenliğinin sağlanması

Güvenlik şirketleri, evinizi hırsızlık, yangın ve diğer olaylardan korumak için başta kameralar olmak üzere çeşitli akıllı teknolojiler sunuyor. Peki ya bu güvenlik sistemlerinin kendilerini davetsiz misafirlerden korumak? Bu boşluğu biz dolduruyoruz.