Gençleri Online Tehditlere Karşı Nasıl İzlersiniz?

Bugünün gençleri hayatlarını genellikle – skolastik, sosyla ve diğer şeyler olarak – online dünyada geçiriyor. Bu durum ebeveynleri hem onları korumak isterken hem de mahremiyetlerine saygı duymak konusunda zor bir

Bugünün gençleri hayatlarını genellikle – skolastik, sosyla ve diğer şeyler olarak – online dünyada geçiriyor. Bu durum ebeveynleri hem onları korumak isterken hem de mahremiyetlerine saygı duymak konusunda zor bir durumda bırakıyor.

İzleme ile herşey burnunu sokma arasında belirgin bir çizgi var ancak uzmanların hem fikir oldukları konu çocukların online aktivitelerinde karşılarına çıkacak tehlikeleri – kötü niyetli kişilere, siber kabadayılara karşı – takip ederken hata yapmak çok olası.

Ebeveynlerin çocuklarının aktivitelerini takip etmesi için piyasada çok miktarda program mevcut. Hangi siteleri ziyaret ettiklerinden sosyal medya yazılarına hatta hızlı mesajlarına kadar hepsini izlemek mümkün. Ancak gençler online dünyayı genelde ebeveynlerinden daha iyi kavramış durumdalar ve bu nedenle ebeveynler bu konuda anlayabildikleri kadarını yapamak durumunda kalıyor.

Bu saf olmak anlamına gelmiyor, çocuklarının online bir aktivitenin kurbanı olması riski kadar kendileri de riskli bir durumu oluşturabilirler. Bu risk hesaplanan ve hesaplanamayan riskleri kapsar.

2012 yılında yayınlanan bir araştırma gençlerin %32’si porno içeriğe erişirken %43’ünün şiddet içeren içeriklere eriştiğini göstermiştir. Bu süpriz olmayabilir ancak buna ek olarak 2000’den fazla gencin katıldığı araştırmada %15’inin sosyal ağlarda hacklendiği, %9’unun eposta hesaplarının hacklendiği ve %16’sının okulada kopya çekmek için mobil cihazlarını kullandığı saptanmıştır.

Buradaki daha büyük problem gençlerin bu davranışlarını ebeveynlerinden saklama konusundaki başarılarıdır. Yine aynı araştırmaya göre, gençlerin %53’ü web tarihçesini sildiklerini, %23’ü ebeveynlerinin kontrol etmediği bilgisayarları kullandığını, %21’i mobil cihazları kullandıklarını, %15’i ebeveynlerin bilmediği eposta hesapları açtıklarını ve %9’u sahte veya kopya sosyal medya profilleri açtıklarını söylemiştir.

Eğer ebeveynler Internet erişimini kısıtlamak için web tarayıcısı ve sistem ayarlarını kullanmak istiyorlarsa veya online aktiviteleri takip eden bir program indireceklerse uzmanlar bunu çocuklarının önünde yapmasını ve herkesin bu durumu anlayarak buna dahil olmasının daha doğru olacağını söylüyorlar.

Çocuklarının uygunsuz online aktivitelerde bulunduğunundan şüphelenen veya endişelenen ebeveynler şu işaretleri gözlemleyebilirler:

Online Olarak Çok Uzun Zaman Geçirme: Eğer çocuğunuz dışarı çıkıp arkadaşları ile vakit geçirmek yerine bilgisayar başında çok fazla zaman geçiriyorsa ve özellikle bunu hafta sonları da yapıyorsa bir sorun var demektir.

Şüpheli Davranış: Eğer odya girdiğinizde çocuğunuz web sayfasını değiştiriyor veya kapatıyorsa bir sorun var demektir. Ayrıca bilgisayar başında iken sürekli odadamısınız diye sizi kontrol ediyorsa bu bir kırmızı alarmdır.

Tanınmayan Kişiler: Eğer çocuğunuz okuldan veya takım arkadaşları dışında tanımadığınız kişilerden telefon veya eposta alıyorsa bu çok ciddi bir potansiyel tehlike anlamına gelir. Online canavarlar sanal ilişkilerini gerçek dünyaya taşımak isterler, bu tür bir iletişim de bunun ilk adımıdır.

Güvenli Mobil Internet Paylaşımı

Diyelim ki açık alanda bir yerdesiniz ve dizüstü bilgisayarınızı kullanmak istiyorsunuz ancak kullanabileceğiniz WiFi bağlantısı yok. Eğer cep telefonunuzun desteği varsa dizüstü bilgisayarınızı onun bağlantısı üzerinden internete bağlayabilirsiniz. Bunun adına

İpuçları