Akıllı telefonunuzu kilitlemenin en iyi yolu nedir?

Android akıllı telefonunuzu hangi ekran kilitleme yöntemi en iyi şekilde korur: PIN kodu, şifre, desen kilidi, parmak izi veya yüz tanıma?

En yeni Android akıllı telefonlar, ekranı kilitlemek için birçok farklı yol sunar. Bir desen kilidi, PIN veya şifre belirleyebilir veya parmak izinizle, hatta yüzünüzle ekran kilidini açabilirsiniz. Bu denli farklı seçenek kafa karıştırıcı olabilir, bu yüzden hangi yöntemin en güvenli ve en pratik olduğunu bulalım.

PIN kodu

Modern işletim sistemleri, oturum açma denemelerinin sayısını sınırlayarak ve yeni denemeler arasındaki aralığı artırarak davetsiz misafirlerin PIN kodunuzu tahmin etmesini etkili bir şekilde önler. Bu nedenle bir PIN kodu — özellikle altı veya sekiz basamaktan oluşan uzun bir kod — akıllı telefonunuzu korumak için teoride oldukça güvenli bir seçenek olabilir.

Ancak, akılda tutulması gereken birkaç önemli nokta var. İlk olarak, maksimum güvenlik sağlamak için ideal bir PIN kodu rastgele bir sayı dizisi olmalıdır. Ancak, çoğu insan tahmin etmesi kolay bir kod belirleme eğilimindedir — örneğin sıklıkla doğum tarihleri tercih edilir. Bu da telefona girmeyi çok daha kolay hale getirir.

İkinci olarak, PIN kodunun telefonunuzu etkili bir şekilde koruyabilmesi için gizli tutulması gerekir. Ortalama bir kişi, akıllı telefonunun kilidini çok sık açar — günde yüzlerce kez. Bu nedenle, PIN kodunuza gizlice göz atmayı hedefleyen birinin pek çok fırsatı vardır.

Şifre

Hem sayı hem harflerin kullanıldığı, karmaşık bir şifre uzun bir PIN kodundan çok daha güvenlidir. İşletim sisteminin oturum açma deneme sayısına getirdiği kısıtlamalarla şifreyi tahmin etmek neredeyse imkansızdır. Şifreye göz atmak ve hatırlamak da daha zordur.

Ancak, burada da bariz bir handikap var: Uzun bir şifreyi günde yüzlerce kez girmek çok sıkıcı. Dolayısıyla, böyle bir güvenlik önlemi yalnızca telefonunuzun kilidini açmanın daha uygun bir yolunu (örneğin parmak izinizi kullanarak) tamamlayan bir yedekleme seçeneği olarak uygundur.

Desen kilidi

Desen kilidi, muhtemelen akıllı telefonunuzu korumanın en az güvenli yoludur. Bir Android cihazda teoride yaklaşık 390 bin olası kilit modeli vardır. Bunların bazıları gerçekten karmaşıktır. Ancak pratikte çoğu kişi çok kısa, tahmin etmesi kolay desenler kullanır.

Vakaların yaklaşık %50’sinde desenler sol üst köşeden başlar; yani başlangıç ​​noktası oldukça tahmin edilebilirdir. Ve elbette, insanlar desen kilitleri için akılda kalıcı şekiller kullanma eğilimindedir. Bu da doğru deseni tahmin etmeyi göründüğünden çok daha kolay hale getirir.

Ayrıca, biri desen kilidini girerken göz atıp bunu hatırlamak çok da zor değildir: ayırt edici parmak hareketlerini izlemek, sanal düğmelere dokunmaktan daha kolaydır. Buna ek olarak, girilen desenler genellikle ekranda iz bırakarak hacklenme olasılığını daha da artırır. Tüm bunlar göz önüne alındığında, akıllı telefonunuzu korumak için desen kilidi kullanmamanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Parmak izi

Bir akıllı telefonun parmak iziyle kilidini açmak için kullanılan teknoloji, şu anki haliyle 10 yıl önce ortaya çıktı, bu yüzden şimdiye kadar iyi bir şekilde test edildi. Elbette bu yöntemin de dezavantajları var: Telefon sahibinin sahte parmak izini oluşturarak telefona girmenin birkaç yolu var.

Ayrıca, araştırmacılar son zamanlarda bu kimlik doğrulama yöntemiyle ilgili bir dizi güvenlik açığı keşfettiler. Kaba Kuvvet Saldırısı (BrutePrint) bu açıklardan yararlanıyordu. Bu saldırıda bilgisayar korsanları parmak izi tanıma mekanizmasını kaba kuvvetle zorlayabiliyordu.

Ancak, bunların hepsi oldukça yüksek düzeyde uzmanlık, bazı egzotik ekipmanlar, bilgisayar korsanlığı için çok fazla zaman ve çaba harcama motivasyonu gerektiren sofistike tekniklerdir. Bu nedenle, Android kullanıcılarının büyük çoğunluğu için parmak iziyle kimlik doğrulama güvenli bir seçenek olmaya devam ediyor.

Elbette, telefonunuz çok gizli bilgiler içeriyorsa, kişisel tehdit modunda l bu tür karmaşık saldırıları hesaba katmanız gerekebilir. Böyle bir durumda, uzun bir şifre kullanmanızı ve şifrenizi kimsenin görmemesi için olabildiğince seyrek ve gizli bir şekilde girmenizi öneririz. Ancak geri kalanımız için, “günlük” olarak Android akıllı telefon kilidini açmanın en güvenli yolu hâlâ uzun bir PIN kodu ile veya daha da iyisi yedekleme yöntemi olarak karmaşık bir şifre ile tamamlanabilen parmak izidir.

Yüz tanıma

Ne yazık ki Android için, iPhone’larda yerleşik olarak kullanılan Face ID teknolojisinin tam teşekküllü bir benzeri yok. Android akıllı telefonlar yüz tanıma için ön kamerayı kullanır. Bu, kandırılması çok daha kolay olan, çok daha az güvenli bir yöntemdir.

Google’ın kendisi de bu konuda oldukça açık konuşuyor. Şirket, Face Unlock özelliğinin bugüne kadarki en az güvenli özellik olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, Pixel 7’den başlayarak, ekran kilidini açmak için yalnızca yüz tanıma özelliğini kullanabilir, ancak ödemeleri onaylayamaz veya uygulamalara giriş yapamazsınız:

“Pixel 7 veya sonraki sürümlerde, uygulamalarda oturum açmak veya ödeme yapmak için Face Unlock’u kullanamazsınız. Bu etkinlikler için parmak izi kilidi ve/veya güçlü şifreler, desenler veya PIN’ler kullanabilirsiniz.”

Ödemeleri yüzünüzle onaylamanıza izin veren farklı bir Android akıllı telefon kullanıyor olsanız bile, cihazdaki teknolojinin daha güvenli olması pek olası değildir. Bana göre, tüm Android akıllı telefon sahipleri Google’ın tavsiyesine kulak vermeli: telefonunuzun kilidini açmak için yüz tanımayı kullanmaktan kaçının.

Android akıllı telefonunuzu yabancılardan nasıl güvenle korursunuz?

Özetle: Android telefonlar için mükemmel güvenlik kombinasyonu, günlük kilit açma için bir parmak izi ve yedek olarak uzun bir PIN kodu — veya daha da iyisi, güçlü bir şifredir.

PIN kodunuzu veya şifrenizi nadiren gireceksiniz, bu nedenle karakter uzunluğu konusunda cömert davranabilirsiniz. Ancak, unutma ihtimalinize karşı parolanızı veya PIN kodunuzu güvenli bir yere, örneğin Kaspersky Password Manager içindeki şifreli bir nota kaydettiğinizden emin olun.

Son ipuçları:

  • Kısa süre işlem yapılmadığında ekranınızı otomatik olarak kilitlenecek şekilde ayarlayın. Bu, kilitlemeyi unutursanız akıllı telefonunuzu yabancılardan korumaya yardımcı olacaktır.
  • Bazı Android akıllı telefonlar (Samsung’lar gibi), belirli sayıda başarısız giriş denemesinden sonra cihaz sıfırlamayı etkinleştirmenize izin verir. Telefonunuzda özellikle önemli bazı verileri saklıyorsanız, bu seçeneği göz önünde bulundurun.
  • Bunu yapmanıza izin veren tüm uygulamaları ayrı bir PIN kodu veya şifre ile koruyun. Bu arada, Kaspersky for Android'in ücretli sürümünde bulunan Uygulama Kilidi işleviyle, herhangi bir uygulama için bir PIN kodu belirleyebilirsiniz.
İpuçları