Çevrimiçi oyuncular için en büyük 5 tehdit

İster Fortnite, ister League of Legends, ister eski Archero olsun, çevrimiçi oyun oynamanın riski çok fazla. Tehditleri önlemek için bunlarla ilgili bilgi edinin.

Yakın zamana kadar, çoğu insan oyun oynamayı çocuklar ve belki gençler için olan bir şey olarak görüyordu, yetişkinlerin endişelenmesi gereken bir şey değildi. Bunun ne zaman değiştiğinden tam olarak emin değiliz ama oyun oynamanın artık saygın ve yaygın bir şey haline gelmesiyle birlikte, hepimizin siber suçlulara karşı korumamız gereken yeni bir cephesi var.

Ara sıra da olsa bir -ya da birden fazla – çevrimiçi oyun oynuyor olma ihtimaliniz yüksek. İster oyun konsolu, ister PC, ister telefon kullanın, ister işe gidip gelirken yolda 10 dakika veya her boş akşamınızda ve hafta sonunun her saatinde oyun oynayın; bu önemli değil. Eğer oyun oynuyorsanız, çevrimiçi oyununuza ilişkin riskleri bilmeniz ve önlemeniz gerekiyor.

Oyunların belirli kötüye kullanımları ve oyun geliştiricilerin hileleri zaman zaman ortaya çıkıyor, ancak hile ve çevrimiçi oyun oynamayı etkileyen diğer yaygın sorunlar devam ediyor. İşte çevrimiçi oyunlarda yer alan herkesi tehdit eden beş büyük risk ve güvende kalmak için neler yapabileceğiniz:

1. Kimlik avı

Dolandırıcıların insanları kredi kartı numaralarını, banka şifrelerini ve diğer hesap girişlerini almak üzere kandırmak için kullandıkları taktiklerin aynıları, oyun hırsızları arasında da popülerdir. Bu durumda ise suçlular, Chase Bank veya benzerlerinin bir kopyasını yapmak yerine çevrimiçi oyun sitelerine benzeyen bir şey oluşturabilir ve oyuncuları şifrelerini değiştirmeye veya hesaplarını doğrulamaya itebilirler, bunu da genellikle oyuncu denilene uymazsa hesabını engellemekle tehdit ederek yapıyorlar. Amaç, hesabı devralmak ve karaborsaya satmaktır.

Çözüm: Kimlik avı kimlik avıdır. Asla e-posta veya kısa mesajdaki bir bağlantıya tıklamayın. Web tarayıcınızı açın, oyun web sitesinin adını kendiniz yazın, hesabınıza giriş yapın ve orada gereken kontrolleri ve doğrulamaları yapın. Tarayıcınızın sahte siteler açmasını engelleyen çevrimiçi koruma kullanın.

2. Troller ve zorbalık

Bu günlerde hemen hemen her çevrimiçi oyun, bir tür ses veya metin tabanlı sohbet içeriyor. Ne yazık ki, bu özellik de yaygın bir şekilde kötüye kullanılıyor. Çevrimiçi savaşın heyecanı içinde, bazı küfürler veya hakaretler duyabilirsiniz. Bu, oldukça rekabetçi bir atmosferde insan doğasının bir gereği olabilir, ancak kaçınılmaz olarak bazı oyuncular diğer oyunculara zorbalık yaparak çizgiyi aşacaktır. Ve bazı oyunlarda, özellikle de çevrimiçi karakterlerin sanal yaşamlarına adanmış olanlarda, bu sohbetler rahatsız edici derecede kişisel olabilir.

Çözüm: Rahatsızlık veren kişileri derhal engelleyin; onlarla oynamayın veya sohbet etmeyin ve kullanıcı adlarını oyun kötüye kullanımı ekibine bildirin. Asla gerçek kimliğinizi veya kişisel bilgilerinizi oyun arkadaşlarınıza açıklamayın. Çocuklarınız oyun oynuyorsa, onlara bu tür olaylardan hemen bahsetmeyi öğretin ve “tehlikeli yabancı” kuralının gerçek dünyanın yanı sıra oyunlarda da son derece geçerli olduğunun farkında olduklarından emin olun.

3. Hileler ve dolandırıcılıklar

Kurallara ve oyun türüne bağlı olarak, hile yapmanın birden fazla yolu olabilir – bazıları meşru kabul edilir, bazıları edilmez. Bunların en kötü kullanımı, sıradan oyunculardan daha iyi oynamaları için oyun istemcilerini ve hatta botları modifiye etti. Ayrıca, bazı oyuncular oyun içinde avantaj elde etmek için oyun sunucusunun kodunda buldukları hatalardan yararlanıyorlar.

Hile yapmanın diğer yolları oyunlara hile karıştırmayı, acemi oyuncuları soymak için sanal çeteleri kullanmayı ve sanal dolandırıcılığı içeriyor. Oyun içi ekonomiler söz konusu olduğunda, yüzlerce yıldır bilinen sahtekarlık planları ortaya çıkıyor. Örneğin size indirimli olarak bazı envanter veya oyun içi avantajlar sunan bir kişiyle karşılaşabilirsiniz ancak genellikle bu tür tekliflerin dolandırıcılık olduğu ortaya çıkar.

[blockquote]Oyun içi malların resmi oyun pazarının dışında satılması, kandırılma ihtimalinizi büyük ölçüde artırır. [/blockquote]

Çözüm: Yabancılardan gelen şüpheli teklifleri kabul etmeyin. Bir teklif gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, büyük olasılıkla gerçek değildir. Birinin oyunda çok hızlı ilerlediğini fark ederseniz, bunu destek ekibine bildirin. Çoğu çevrimiçi oyun sıkı düzenlemelere sahiptir ve hileleri derhal yasaklar.

4. Karakter ve envanter hırsızlığı

Suçluların oyun içi kaynakları, iyi geliştirilmiş oyun karakterlerini, ücretli oyun hesaplarını veya bunlara bağlı kredi kartı verilerini hedeflemesi muhtemeldir. Bunlardan sonuncusu başarması en zor olanıdır, ancak diğerleri sizden birçok şekilde çalınabilir: kimlik avı, parola çalan kötü amaçlı yazılımlar, oyun içi sahtekarlık vb. yollarla. En nihayetinde, karakteriniz veya hesabınız ne kadar iyi olursa, suçluların özellikle sizi hedefleme ihtimali o kadar artar. Bu özellikle dünya çapında büyük, sadık (ve para ödeyen) kitlelere sahip iyi geliştirilmiş oyunlar için geçerlidir.

Çözüm: Bir oyunda ilerledikçe, hesabınıza daha çok dikkat edin. Hesabınız için iki faktörlü kimlik doğrulama kurun, oyun içi hesabınız ve birincil e-posta adresiniz için karmaşık ve benzersiz şifreler kullanın, cihazınız için güçlü bir güvenlik çözümü kullanın ve kimlik avı ile kimlik bilgilerinizi çalma girişimlerine karşı tetikte olun.

[blockquote]Oyun içi karakteriniz ne kadar iyiyse, suçluların sizi kişisel olarak hedefleme olasılığı o kadar yüksektir.[/blockquote]

5. Bilgisayar veya akıllı telefon güvenliği

Genel bir kitle için işe yarayan diğer numaralara ek olarak, bazı bilgisayar korsanları, oyununuzu özelleştirmeyi veya oyundaki ilerlemenizi hızlandırmanıza yardımcı olduğunu iddia eden sahte oyun güncellemeleri veya yardımcı programlarla oyuncuları hedef alır. Kötü amaçlı uygulamalar kimlik avı, oyun içi iletişim, oyuncu forumları veya sohbet odalarındaki eklentiler ve bunlara benzer başka yollarla yayılır.

Bazı istisnai durumlarda, kötü amaçlı yazılımlar, resmi oyun güncelleme mekanizmaları yoluyla bile yayılır. Bu kötü amaçlı yazılımlardan bazıları oyun odaklı olup oyuncuların kimlik bilgilerini veya oyun içindeki mallarını çalıyor ancak bazıları banka hesaplarını çalıyor, PC’nize, Mac’inize, akıllı telefonunuza veya botnet’inize ekleniyor veya Bitcoin yüklüyor.

Çözüm: Yukarıda belirtilen kötü amaçlı yazılımlar, oyuncuların her zaman işletim sistemi satıcılarının en son yamalarını içeren tam olarak güncellenmiş cihazlara ve mevcut olan en güçlü Internet güvenlik paketine ihtiyaç duymalarının sebebidir. Kaspersky Internet Security gibi bazı çözümler sizi kötü amaçlı yazılımlardan ve kimlik avından korur ve ayrıca özel bir oyun oynama modu içerir, bu mod bazı özellikleri geciktirir veya devre dışı bırakır, böylece güvenliğiniz, siz rakiplerinizin canına okurken bilgisayarınızın yavaşlamasına neden olmaz.

İpuçları