Okula dönüş tehditleri: sanal sınıflar ve video konferans

Web hizmetleri ve uygulamalar, hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olarak modern öğrenme sürecinin bir parçası ve bölümüdür. Ancak bunlar genellikle güvenilir değildir ve çocuğunuzun kişisel verileri için tehdit oluşturur. Nasıl güvende kalınabilir?

Okula dönüş serimizdeki önceki gönderiler çocuğunuzun cihazlarını nasıl koruyacağınız içeriyordu veBugün modern eğitimde kullanılan temel ve çoğu zaman zorunlu olan uygulamalardan bahsediyoruz. Bu, elektronik günlükler ve sanal sınıfların yanı sıra uzaktan eğitim için video konferans anlamına gelir. Bunların hepsi güvensiz.

Elektronik günlükler

Günümüzde eğitim sürecinin yönetilmesine yardımcı olmak için elektronik çalışma günlükleri ve sanal sınıf web siteleri kullanılmaktadır. Eğitimciler bunları ders programlarını, ev ödevlerini ve duyuruları paylaşmak için kullanır. Ve veliler çocuklarının notlarını görebilir, hatta çocukların öğretmenleriyle sohbet edebilir.

Bu tür web uygulamalarının temel sorunu, verilen kişisel verilerin standartların altında korunmasıdır. Hatta 2020 yılında, ABD’nin New Mexico eyaletinin başsavcısı, şirketin çocuklardan kişisel verileri toplama ve bunları ticari amaçlarla kullanma iddiasını öne sürerek Google Classroom’a karşı bir dava bile açtı. Ve 2022 yılında, Hollanda Eğitim Bakanlığı, tam olarak aynı nedenden ötürü Google hizmetlerinin okullarda kullanımına bir dizi kısıtlama getirdi.

Ne yazık ki, çoğu durumda ebeveynlerin okulların hangi hizmetleri kullanmaya karar verdiği hizmetler üzerinde hiçbir kontrolü yoktur. Google Classroom’un hikayesi kesinlikle en kötüsü değil. Hizmetle ilgili sorunlar uzun süredir açıkça tartışılıyor ve Google, konuyu dikkate alıp korumasını güçlendirmeye zorlandı. Ancak, üç çocuk babası olarak, kişisel veri depolama ve aktarımıyla ilgili durumun şaibeli değilse de hiçbir şey olmadığı diğer elektronik günlüklerin aktif olduğunu görme talihine/talihsizliğe nail oldum.

Ebeveynler bu konuda ne yapabilir? İhtiyacınız olan tüm hizmetlerde gizlilik ve kişisel veri kullanımına ilişkin tüm ayrıntıları okula sormak iyi bir başlangıçtır. Ve çocuğunuza bu tür sitelerde mümkün olduğunca az kişisel veri bırakmayı öğretin.

Video konferans

Kovid karantinası birçok çocuk için büyük bir olağanüstü durum oldu: okula gitmenize gerek olmadığı ortaya çıktı! Dersler birdenbire daha eğlenceli hale geldi, ancak bunun nedenleri yanlıştı: Kızım bir pencerede öğretmeniyle sohbet ediyor, başka bir pencerede (veya farklı bir cihazda) film izliyor veya oyun oynuyor.

Bu tür bir uzaktan “öğrenme” yalnızca ebeveynlerin endişelerini artırıyor. Bankacılık Truva atları, casus yazılımlar ve fidye yazılımları, Google Play ve diğer resmi mağazalarda bile yasal uygulamalar kisvesi altında sürekli olarak gizlice içeri sızdığından dolayı Kovid’den önce bile çocuklarımızın ne indirdiğini izlemek zorundaydık. Ancak en azından okulda, bu tür tehditlere daha az maruz kalıyorlardı çünkü internet kullanımı genellikle sınıf içi öğrenmenin bir parçası değildi.

Ancak uzaktan eğitim devrimiyle birlikte, “çalışma” amaçlı sınırsız internet kullanımının yanı sıra artık çocuklarımızın tabletlerinde biz ebeveynleri endişelendirecek olandan bile daha fazla uygulama var.

Ve her ne kadar karantinalar sona ermiş olsa da birçok okul bazı dersler için uzaktan eğitim uygulamasına devam ediyor. Bu arada Zoom, Teams ve diğer video konferans platformları saldırılara karşı savunmasız durumda kalmaya devam ediyor. Bu tür saldırıların en belirgin sonucu daha önce olduğu gibi kişisel verilerin sızmasıdır. Ancak durum daha da kötüleşebilir: Kötü niyetli bir üçüncü taraf sanal bir sınıfa erişim sağlarsa, kesinlikle “çocuklara uygun olmayan” bazı videolar gösterebilir.

Ve ebeveynler görüntülü sohbetlerin güvenli bir şekilde barındırılması konusunda bilgili olsalar bile, okulun araç seçimini etkilemeleri pek mümkün değildir. Burada da okuldan neden güvenli olmayan bir programın seçildiğine dair bir açıklama istemelisiniz.

Ayrıca çocuklarınıza bu tür uygulamaları kullanmanın temel güvenlik kurallarını da öğretmeniz gerekir. Özellikle çocuğunuz gerekmediğinde hem mikrofonu hem de kamerayı kapatmayı, ayrıca arka planı bulanıklaştırmayı ve varsayılan olarak ekran paylaşımını devre dışı bırakmayı öğrenmelidir. Ve elbette, çocuğunuz asla yabancılardan gelen görüntülü sohbet davetlerini kabul etmemeli veya bir video konferansa davet edilmeden gelirse yabancılarla iletişim kurmamalıdır.

Çocuğunuzun kullandığı tüm cihazların sağlam bir güvenlik önlemi ile korunması gerektiğini söylemeye gerek yok — bu çözüm bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda virüslere ve kişisel veri sızıntılarına karşı koruma sağlayan ve çocuğunuzun gizliliğini koruyan bir çözüm olmalıdır. Tüm cihazlar için tam korumaya ilaveten, Kaspersky Premium‘un bir parçası olarak ücretsiz yıllık Kaspersky Safe Kids aboneliğiniz ile, çocuğunuzun çevrimiçi etkinliği ve çevrimdışı konumu üzerinde güçlü ebeveyn denetimlerine sahip olursunuz.

İpuçları