Tanımadığım biri bana para vermek istiyor. Ne gibi bir terslik olabilir ki?

Bir mağdurun para aldığı ancak hiçbirinin iyi sonuçlanmadığı iki ayrı plandan söz edeceğiz.

Bir internet dolandırıcılığını tespit etmede kullanılabilecek çeşitli belirtiler vardır. Bunların en güçlüsü, pek anlaşılamayan bir bahaneyle birine para gönderme isteğidir (ve hatta talebidir). Peki ya paranızı öylece vermek yerine, hesabınıza yüklü miktarda bir havale gelirse? Kulağa çok hoş geliyor. Bir bit yeniği var ama ne?

Durum şu ki, o para gelmiyor. Bu makalede gelen para havalelerine dayalı iki tip dolandırıcılığı ele alacağız.

“Selam, bana bir logo hazırlamanızı istiyorum”

Andy’nin serbest tasarımcı olarak çalışmaya başladığından beri kişisel bir internet sitesi var. Bu site üzerinden fazla bir hareketlilik olmadıysa da Andy’nin siteyi kapatmak gibi bir niyeti yoktur; sonuç olarak kişisel alan adına sahip olmanın getirdiği avantajlar vardır.

Site bir süredir yeni bir müşteri getirmiş değil ancak bir gün Andi bir mesaj alır:

“Selam, ben Dave. Logo tasarımı da yapıyor musunuz?”

Gerçek anlamda bir detay verilmeden e-posta yoluyla birkaç kez yazışırlar. Görünen o ki, Dave yeni bir iş kurmuş. İnternet sitesi yapım aşamasında ve logo ile broşür materyali bir “danışmanda” kalmış. Bu danışmandan K. Bey diye söz ediyor.

Ancak Dave bir an önce işe başlamaya o kadar istekli ki, Andy’nin ilk fikrini kabul ediyor ve hiçbir soru sormadan başlama izni veriyor. Ancak küçük bir engel var: Dave’in bu iş için gereken materyali danışmandan alması gerekiyor ve K. Beye de biraz borcu var. Üstelik çok da büyük bir miktar değil, bin dolardan biraz fazla o kadar ve Dave de memnuniyetle bu parayı ödeyecektir ancak bazı “teknik nedenlerden” ötürü havale gerçekleşemez.

Bunun üzerine Dave, parayı Andy’ye gönderebileceğini söyler. Böylelikle Dave, Andy’nin projesinin tekrardan hareketlenmesine yardımcı olacaktır. Herhangi bir sorun yaşanır mı? İşin ücretini, K. Beye olan borcunu ve de Andy’nin zahmeti için bir miktar fazlasını havale edecektir. Andy de K. Beye borçlu olunan miktarı havale edecek ve her şey tekrar yoluna girecektir.

Böyle bir teklifi kim reddedebilir ki?

Gelen havale dolandırıcılığı: Nasıl işliyor

Anlaşma ne kadar cazip görünürse görünsün, yine de şüpheli. Bu tip dolandırıcılıklar, en azında birkaç yıl boyunca kol gezer. Andy bu teklifi kabul ederse, olaylar şu şekilde gelişecektir:

Dave, Andy’nin hesabına 4.500$ gönderir: Bunun 3.000$’ı Andy’nin ücreti, 1.400$’ı K. Beye olan borç, 100$ da “zahmet” karşılığı ödenen ekstra paradır.
Dürüst bir insan olan Andy, anlaştıkları gibi kendi hesabından K. Beye 1.400$ gönderir.
Birkaç gün veya hafta sonra, ilk baştaki havalenin yapılmasında kullanılan kart, çalıntı olarak mimlenir. Banka işlemi geri çevirir ve Andy hem kendi ücretini hem de fazladan ödemeyi kaybeder. Ama K. Beye yaptığı havale iptal edilemez. İronik bir şekilde, o işlem kanunlara uygundur.

[blockquote]Kısacası: Gelen havale işlemi bir süre sonra iptal edilir ve söz konusu para hesabınızdan silinir. Ama sizin yaptığınız havale işlemini geri almak imkansız olmasa da çok zordur.

“Hatalı” gelen havale dolandırıcılığı

Tasarımcılar ve diğer serbest çalışanlar genellikle bilgili ve zekidir (ya da durumu hızlı bir şekilde kavrarlar). Potansiyel bir müşterinin şüpheli tutumu ya da alışılmadık talebi karşısında doğruca bu gibi durumların tartışıldığı subreddit veya bloglara girerler.

Ancak, yorumlara bakacak olursanız, insanların hala yemi yutmaya ve para kaybetmeye devam ettiğini görürsünüz. Bu da dolandırıcıların dolandırıcılıkta hala neden ısrarcı olduğunu açıklıyor.

Bir diğer gelen havale dolandırıcılığı da, daha geniş bir hedef kitlesine yöneliktir. Biri hesabınıza genellikle çok küçük miktarda para gönderir. Ardından sizi endişeli bir kişi arar veya yazar ve parayı yanlışlıkla size gönderdiğini söyler ve iade etmenizi talep eder.

Bunun sonunu zaten biliyorsunuz. Parayı dolandırıcılara geri gönderirseniz, kısa bir süre sonra ilk havale de buhar olur uçar.

Hesabınıza böyle bir havale geldiyse ne yapmalısınız?

Çoğu durumda en basit ve en etkili yanıt şudur: Hiçbir şey yapmayın. Bu, hiçbir şey yapmamanın bir şey yapmaktan daha iyi olduğu nadir durumlardan biridir. Şüpheli “müşterileri” engelleyin, yanlışlıkla para gönderenlere de bankalarıyla iletişime geçmelerini söyleyin. Tercihen en iyisi, bankanızı arayın ve durumu açıklayın.

Beklemediğiniz parayı harcamayın, — gönderen bu parayı banka veya mahkeme aracılığıyla geri almaya çalışabilir.

İpuçları