Pek tuhaf işler: çevrimiçi dolandırıcılar “yatırımcıları” nasıl kandırıyor?

Emtia, kripto para ve diğer varlıkların talihsiz yatırımcıları, resmi mağazalarda bulunan uygulamalarda nasıl dolandırılıyor?

Çevrimiçi yatırımın popülaritesi arttıkça, bağlantılı çevrimiçi dolandırıcılıkların sayısı da artıyor. Birkaç ay önce App Store’da bulduğumuz bazı sahte yatırım uygulamalarına bir göz atmıştık. Bundan sonra, biraz daha derine inmeye ve bu tür uygulamaların daha başka nerelerde gizlendiğini görmeye karar verdik. Araştırmalarımız beklediğimizden çok daha ilginç sonuçlar verdi.

Bu yazıda en ilginç bulgularımıza yer veriyoruz: Android mağaza önerilerinde sahte “gaz” uygulamaları; App Store ve Google Play’de “petrol yatırımı” uygulamaları; ayrıca “Recep Tayyip Erdoğan”, “Elon Musk” ve daha başka ünlü kişilerin var olmayan yatırım platformlarını tanıttığı bir dizi sahte video.

Android uygulama mağazalarındaki gaz dolandırıcıları

İlk olarak, sorunun boyutunu ana hatlarıyla ortaya koyalım. Farklı dillerde yüzlerce dolandırıcılık uygulaması tespit ettik (toplamda 300’den fazla). Bunlar doğal kaynaklara yatırım, “kuantum yatırım algoritmaları” ve küçük bir meblağı anlatılmamış zenginliklere dönüştürmeyi iddia eden diğer süslü vaatler sunuyorlar.

Bu tür uygulamalar, çeşitli markaların telefonlarına önceden yüklenmiş olan mağazaların tamamında bulunabilir: örneğin, Xiaomi akıllı telefonlarındaki GetApps veya Tecno cihazlarındaki Palm Store.

Android için GetApps ve Palm Store'da yüzlerce dolandırıcılık amaçlı yatırım uygulaması

Android için GetApps ve Palm Store’da yüzlerce dolandırıcılık amaçlı yatırım uygulaması

Hatta mağazalardan biri, kullanıcı mağazayı açtığında kendisine sunulan öneriler listesinde bir dizi dolandırıcılık uygulamasına yer vermiş ve bu uygulamalar önceden işaretlenmiş – yani mağazanın kendisi kullanıcıyı bunları yüklemeye teşvik ediyor!

Palm Store'un önerilenler listesinde dolandırıcı yatırım uygulamaları

Palm Store’un önerilenler listesinde dolandırıcı yatırım uygulamaları

Bazı Android reklam uygulamalarının “gaz” ve “kuantum” uygulamaları ya da aynı hizmetleri sunan dolandırıcılık siteleri için reklamlar içerdiği tespit edildi: doğal kaynaklar, yatırım algoritmaları ve parmağınızı bile kıpırdatmadan günde yüzlerce dolar kazanmanın pek çok garantili yolları.

Dolandırıcılık uygulamalarının reklamı

Android için “gaz” ve “kuantum” dolandırıcılığı uygulamalarının reklamı

Sahte videolar: “Elon Musk” ve “Recep Tayyip Erdoğan” yatırım platformlarının reklamını yapıyor

Bu tür uygulama ve sitelerin yanı sıra, çeşitli “yatırım platformlarını” tanıtan bazı büyük bilgilendirme kampanyalarını da ortaya çıkardık.

Bunlar özellikle sıradan kullanıcıların yatırımlar yoluyla nasıl zengin olduklarına dair sahte haberler yaydı ve kampanyaların her biri, yerel medyanın yaygın tarzlarında ve ünlü siyasetçi ve iş insanlarının isimlerini kullanarak hedef bölgeye göre uyarlandı.

Başarılı yatırımlarla ilgili sahte hikayeler

Yatırım platformlarında kazançlarla ilgili sahte haber içeriği

Ayrıca, dünyanın neredeyse tüm bölgeleri için yerelleştirilmiş ve tanınmış politikacılar, aktörler, iş adamları ve diğer kişilerin “oynadığı” çok sayıda (yaklaşık 800) sahte video keşfedildi.

Doğal olarak, medya mensuplarının kendileri bile görüntülerinin bu tür amaçlar için kullanıldığından haberdar değiller. Videoların yaratıcıları resmi nitelikte gerçek görüntüler kullanıyorlar; örneğin ulusal TV kanallarıyla yapılan röportajlar, halka açık konuşmalar ve bölgesel hedef kitlenin aşina olduğu benzerleri. Bu şekilde dolandırıcılar, bu tür sahtekarlıklarla ikna edilebilecek kurban sayısını en üst düzeye çıkarmaktadır.

Videoların oldukça iyi hazırlandığını söylemek gerekir. Kurgulanmış video görüntülerinin üzerine yerleştirilen ses parçaları son derece inandırıcıdır. Bu da ses için deepfake tekniklerinin kullanıldığını kuvvetle düşündürmektedir. Ayrıca videolar ses olmadan da izlenebildiği için sesler özenle altyazılandırılmıştır.

Buna ek olarak, dolandırıcılar herkesin duyduğu şirketlere benzer şirket adları kullanmaktadır. Örneğin, Rusça bir videoda, Elon Musk tarafından bir araç otopilot sistemi geliştirmenin yan ürünü olarak oluşturulduğu iddia edilen “Tesla X yatırım platformunu” tanıtılıyor. Bu yatırım algoritmasının çalışma prensibi “çoklu pişiriciler gibidir: malzemeleri koyarsınız ve hazır bir akşam yemeği elde edersiniz” (dolaylı alıntı).

Elon Musk, Leonardo DiCaprio ve "Tesla X yatırım platformu" ile dolandırıcılık videosu

Elon Musk, Leonardo DiCaprio ve “Tesla X yatırım platformu” ile dolandırıcılık videosu

Türkçe bir başka videoda ise ana karakter büyük paralar vaat eden bir “yatırım platformunu” açıklıyor gibi görünen Türkiye Cumhurbaşkanı. Tek yapmanız gereken, Türk devletine ait bir petrol ve gaz boru hattı şirketinin sözde hisselerine sadece 5000 lira (yaklaşık 170 dolar veya 160 avro) “yatırım yapmak”.

Türkiye Cumhurbaşkanı'nın yer aldığı sahte video

“Recep Tayyip Erdoğan” sadece 5000 lira “yatırım” yaparak zengin olma fırsatı sunuyor

Sırada İspanyolca bir video var. Videoda, Meksikalı milyarder Carlos Slim, vatandaşlarına Oil Profit adlı bir “yatırım platformu” aracılığıyla petrole yatırım yapmalarını “tavsiye ediyor”.

Carlos Slim ve Petrol Kazancı hakkındaki sahte video

Carlos Slim, Oil Profit adlı bir “yatırım” uygulamasını tanıtıyor gibi görünüyor

Birçok ülke ve bölge için hazırlanan bu tür videolar sayısızdır ve çoğu, büyük kamu ve özel projelere para yatırmayı “teşvik eden” ulusal veya bölgesel liderler tarafından onaylanmış izlenimi vermektedir ki bu paralar elbette gerçekte doğrudan dolandırıcıların cebine girmektedir.

Moldova vatandaşlarına Moldindconbank’tan cazip bir kazanç oranı vaat ediliyor, çünkü “ödemeler Merkez Bankası başkanı tarafından garanti ediliyor!” Kazakistan vatandaşlarına KazMunayGas’a, Romanya vatandaşlarına ise Romgaz’a “yatırım yapmaları” tavsiye ediliyor; her iki videoda da baş karakter ülkenin cumhurbaşkanı. Bu arada Kore vatandaşları, görünüşte Samsung’a ait sahte bir “ulusal düzeyde yatırım platformuna”, Bulgaristan vatandaşları ise Bulgar Enerji Holding’in yine sahte bir planına yatırım yapmaya davet ediliyor. Bu liste daha da uzatılabilir…

Sadece gazla da değil: App Store ve Google Play’de “petrol” dolandırıcıları

Carlos Slim’in görünüşte petrol yatırımlarını teşvik ettiği vakasını araştırırken, App Store ve Google Play’de başlığında “Oil Profit” yazan birkaç uygulama daha keşfettik (yaratıcıların kendi yazım ve noktalama işaretleri korunmuştur):

  • Oil Profit – Trading Insignts
  • Oil – Profit, Trade, News
  • Oil Profit – News & Help
  • Oil Profit : Ai Technology
Dolandırıcı Petrol Kazanç uygulamaları

Google Play ve App Store’daki Dolandırıcı Petrol Kazancı uygulamaları

Bu “petrol” uygulamaları “gaz” kuzenleriyle aşağı yukarı aynı şekilde çalışıyor, tek fark İngilizce olması. Ancak kodun analizi kampanyanın Arap ülkeleri, Meksika, Fransa, İtalya ve Polonya’yı hedeflediğine işaret ediyor. İlk olarak, potansiyel kurbana olağanüstü zenginlik vaat eden videolar gösterilir. Ardından, bir chatbot (“Oil Profit sisteminin yapay zekası”) ile konuşma şeklinde bir anketi tamamlamaları istenir ve bunun ardından günde 777 $ gibi muazzam bir getiri oranı beklemeleri söylenir!

Dolandırıcılık amaçlı Oil Profit uygulamasında neler oluyor?

Dolandırıcılık amaçlı Oil Profit uygulamasının iç mekaniği: baştan çıkarıcı bir video, büyük zenginlikler vaad eden bir anket ve bir “temsilciden” telefon alma teklifi

Doğal olarak bunu, bu kez bir iş gününde sizinle irtibata geçecek bir “uzman” tarafından aranmanız teklifi izliyor. Bu arama sırasında, elbette, kurban şu ya da bu bahaneyle parasını vermeye ikna ediliyor.

Nasıl korunursunuz?

Birisi size karşılıksız olarak bir sürü para teklif ettiğinde, para kazanmak yerine sizden ona para vermeniz isteneceği garantidir. Dolandırıcı uygulamalara ve mobil zararlı yazılımlara karşı korunmak için tüm cihazlarınızı Kaspersky Premium gibi kapsamlı bir korumayla güvence altına alın.

İpuçları

Uçakta sahte Wi-Fi

Yakın zamanda gerçekleşen bir tutuklama olayının da kanıtladığı gibi, seyir halindeyken bile siber tehditler dijital hayatınızı alt üst edebilir. Peki deniz seviyesinden 10.000 metre yükseklikte kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?