Ana içeriğe atlayın

Çevrimiçi bir oyuncu olarak, oyun kurulumunuza yatırım yaptıktan sonra onu güvende tutmak ve korumak önemlidir. Bu, özellikle evinizdeki veya ofisinizdeki diğer bilgisayarlarla aynı ağda çevrimiçi oyunlar oynuyorsanız geçerlidir. Siz oyun oynarken web’e bağlı başka bilgisayarlar da varsa siber saldırılara veya çevrimiçi risklere karşı savunmasız kalabilirler.

Oyun oynarken çevrimiçi güvenliği sağlamak için atabileceğiniz adımlar vardır. İlk olarak, antivirüs yazılımının açık olduğundan emin olun. Kötü aktörlerden korunmanıza yardımcı olmanın yanı sıra, antivirüs yazılımı (özellikle oyun moduna sahip olan) çevrimiçi oyun deneyiminizi geliştirebilir. İkinci olarak, oyun oynamak için bir VPN kullanmayı düşünebilirsiniz. VPN ile oyun oynamak ve oyun oynamak için en iyi VPN’in nasıl seçileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

VPN Nedir?

VPN, sanal özel ağ (virtual private network) anlamına gelir. VPN’ler, web’e doğrudan kendi bilgisayarınızla bağlandığınızdan farklı bir ağ ile erişmenizi sağlayan araçlardır. VPN ile, bilgisayarınız web’e bağlı başka bir bilgisayara bağlanır ve ardından interneti o bilgisayarın web bağlantısı üzerinden kullanabilirsiniz. Bu bilgisayar (veya bu bağlamda sunucu) farklı bir ülkede bulunuyorsa, kendi ülkenizde kullanılamıyor olsalar bile o ülkede bulunan içeriğe veya web sitelerine erişebilirsiniz.

Oyun oynarken neden VPN kullanmalısınız?

Oyun oynarken VPN kullanmanın birkaç akıllıca nedeni vardır. Bunlara aşağıdakiler dâhildir:

Kendinizi siber saldırılardan koruma

Oyuncular, diğer oyuncular onların oyun oynamasını engellemek isterlerse DDoS (dağıtılmış hizmet reddi) saldırılarına maruz kalabilirler. DDoS saldırısı gerçekleştirmek için oyuncuların IP adresinize erişebilmesi gerekir. Oyun oynarken VPN kullanıyorsanız rakipler tam IP adresinizi bulamaz, bu da çevrimiçi oynarken DDoS saldırılarına maruz kalmanızı önlemeye yardımcı olur.

Coğrafi olarak kısıtlanmış oyunlara erişme

Oyun oynamak için VPN kullanmak, coğrafi bölgenizde kısıtlanmış oyunlara erişebileceğiniz anlamına gelir. Oynamak için kullanmak istediğiniz sunucuyu seçtiğinizde, oynamak istediğiniz oyunlara erişim sağlayan bir sunucu seçebilirsiniz. Bazen, oyunlar dünyanın belirli bölgelerinde diğerlerinden daha erken piyasaya sürülür. Başka bir yerde erken yayınlanan bir oyunu oynamak için heyecan duyuyorsanız bu erken erişimden yararlanmak için bir VPN kullanabilirsiniz.

Swatting riskini azaltma

Swatting, bir rakip fiziksel konumunuzu bulmak için IP adresinizi diğer bilgilerle birlikte kullandığında ve sahte bir acil durum çağrısında evinize bir SWAT ekibi gönderdiğinde gerçekleşebilir. Bazı dikkat çeken örnekler olmuştur ve bu durum SWAT ekipleri gerçek bir acil durum bulmayı bekleyerek mülkünüze girdiğinden dolayı tehlikeli olabilir, bu da birinin bu süreçte zarar görme riskini artırır. Bir VPN kullanmak sizi swatting’den tamamen koruyamaz (özellikle de swatter’lar saldırılarını gerçekleştirmek için yalnızca IP adreslerine güvenmedikleri için), ancak riski azaltmaya yardımcı olabilir.

Halka açık Wi-Fi ağlarında oyun oynama

Yalnızca halka açık Wi-Fi erişimine sahipseniz ve yine de çevrimiçi oyun oynamak istiyorsanız güvende kalmak için bir VPN kullanabilirsiniz. VPN üzerinden halka açık bir Wi-Fi ağına erişerek, bilgisayarınızdaki bilgileri aynı halka açık Wi-Fi ağını kullanıyor olabilecek kötü niyetli aktörlerden korursunuz. Ayrıca, sizinle aynı ağa bağlı olarak cihazınıza erişimi olan birinin oluşturduğu kötü amaçlı yazılımlardan, casus yazılımlardan veya diğer siber tehditlerden de kendinizi korursunuz.

IP adresinizi gizleyerek IP yasaklarının üstesinden gelme

Bir oyun, oyuncuların davranışlarını ilgili IP adresinden onaylamazsa veya belirli bir IP adresinden bir oyuncu oyun kurallarını ihlal ederse bir IP adresini yasaklayabilir. Oyuncuların oyunda farklı bir IP adresinden görünmelerini sağlayan bir VPN kullanarak bir IP yasağını aşmak mümkündür. Ancak, IP yasaklarının üstesinden gelmek için bir VPN kullanmanın çoğu çevrimiçi oyun için hizmet şartlarını ihlal ettiğini unutmayın.

Anonim olarak oynama

İnsanların çevrimiçi olarak hangi oyunları oynadığınızı bilmelerini istemeyebilirsiniz veya rakiplerinizle oynarken tanınmak istemeyebilirsiniz. Bir VPN kullanmak kimliğinizi ve verilerinizi tamamen anonimleştirir, böylece kimsenin çevrimiçi olarak ne yaptığınızı veya ne oynadığınızı bilmediğinden emin olabilirsiniz.

VPN’in diğer avantajları

Oyunun ötesinde, VPN kullanmak şu avantajları sağlar:

  • Uzaktan çalışma: İnsanlar genellikle VPN kullanarak uzaktan çalışırlar. Çalışanlar, şirketleriyle aynı ülkede değillerse şirketin bulunduğu ülkede internete erişmek için bir VPN kullanabilirler, böylece şirketlerinin sunucusunda veya ağında iş yaparken sorun yaşamazlar.
  • İnternet bağlantısı kısıtlamasından kaçınma: İnternette gezinirken çok fazla veri veya bant genişliği kullanırsanız İSS’niz hızınızı düşürebilir, yani bağlantıyı yavaşlatır. Bazı insanlar VPN’lere yönelir, böylece yavaşlama konusunda endişelenmeden internette gezinebilirler. VPN kullanırken kısıtlamaya maruz kalmamak için veri kapasitesi veya sınırı olmayan bir VPN seçtiğinizden emin olun.
  • Bilgilerinizi güvende tutma: İnsanlar cihazlarındaki verileri güvende tutmak veya ağları üzerinden erişilebilir olmak için VPN’leri kullanır. VPN’ler, bilgileri devlet gözetiminden veya internet kullanımınızı gözetleyen bilgisayar korsanlarından koruyabilir. Bir VPN’e bağlandığınızda, donanımınız ve üzerindeki bilgiler güvende kalarak, herhangi bir kötü aktörün yalnızca VPN sunucusu üzerinden şifrelenmiş istatistikleri görmesine olanak tanır.
  • Kısıtlanmış içeriğe erişme: Ülkenizdeki televizyon programları, web siteleri veya filmler gibi belirli içeriklere erişemiyorsanız farklı bir ülkedeki bir bilgisayara bağlanmak için VPN kullanabilirsiniz. Ardından, o ülkedeki web’de bulunan her şeye göz atabilirsiniz. İnternet kullanımının sansürlendiği ülkelerde yaşayan insanlar bazen bunu atlamak için VPN’leri kullanırlar.
  • İnternette anonim olarak gezinme: İnternet kullanımınızın sizle herhangi bir şekilde bağdaştırılmasını istemiyorsanız bir VPN kullanarak internette gezinebilirsiniz. Bu, çevrimiçi davranışınızın size geri dönmemesini sağlar.

VPN ping hızlarını düşürür mü?

İnsanlar “VPN oyun oynamayı etkiler mi?” diye sorduklarında, genellikle ping hakkında sorular sorarlar. Ping, bir iletinin sizden başka bir IP adresine ulaşması için geçen süreyi ifade eder. Düşük ping süresi, mümkün olduğunca az gecikme süresi yaşadığınız anlamına gelir. Yüksek ping süresi, kiminle oyun oynuyorsanız onunla iletişim kurmanın uzun zaman aldığı anlamına gelir. Bağlantı kısıtlaması ile yüksek ping süreleri oluşabilir.

Bazı VPN’ler ping süresini azalttığını ve oyununuzda yavaşlama veya gecikme olmadığından emin olmanıza yardımcı olduğunu iddia ederek size gelişmiş bir oyun deneyimi sunar. Ancak, verilerinizin bilgisayarınızdan bir VPN sunucusuna gitmesi ve geri dönmesi gerektiğinden, bu durum her zaman böyle değildir; bu, süreci yavaşlatabilecek bir yolculuktur. Oyun oynamak için en iyi VPN’ler yalnızca minimum yavaşlama içerir, ancak biraz yavaşlama olma ihtimali hiç yavaşlama olmamasından daha büyük bir olasılıktır.

¿Qué es Clubhouse?

Oyun oynamak için VPN seçme

Piyasada birçok VPN var, peki oyun oynamak için en iyi VPN’i nasıl seçersiniz? İşte akılda tutulması gereken bazı önemli noktalar:


Bir VPN seçerken, istediğiniz veya ihtiyaç duyduğunuz konumdaki sunuculara erişebildiğinizden emin olun. Yalnızca belirli bir yerde yayınlanmış bir oyuna veya bulunduğunuz yerde kısıtlanmış ancak başka yerlerde olmayan bir oyuna erişmek isteyebilirsiniz. Seçtiğiniz VPN’in, istediğiniz oyunlara ve içeriğe erişim sağlayacak sunuculara sahip olduğundan emin olun.


Birçok çevrimiçi oyun, oynamak için eşler arası (P2P) bağlantılar gerektirir. Tüm VPN’ler P2P bağlantılarına izin vermez. İstediğiniz oyunu oynayabilmeniz için buna uygun olan birini seçtiğinizden emin olun.

VPN’in oyun oynamak istediğiniz platformla uyumlu olduğundan emin olun

Tüm VPN’ler tüm oyun platformlarıyla uyumlu değildir. Bilgisayarınızdan mobil cihazınıza ve Nintendo Switch’inize kadar birçok cihazı çevrimiçi oyun oynamak için kullanabilirsiniz. Seçtiğiniz VPN’in çevrimiçi oyun için kullandığınız tüm cihazlarla çalışacağından emin olun, çünkü seçiminizin bunlardan biriyle çalışmayarak sizi sınırlamasını istemezsiniz.

Güvenli ve güvenilir bir VPN seçin

Seçtiğiniz VPN’in güvenilir ve güvenli olduğundan emin olun. VPN, başka türlü erişemeyeceğiniz bir oyuna erişim sağlayabilir, ancak sizi siber tehditlere maruz bırakacaksa kullanmaya değmeyecektir. Seçmeyi planladığınız oyun için VPN’in itibarını kontrol edin ve güvenli bir bağlantı sunduğundan emin olun. Bu, sizi DDoS saldırılarından korumaya yardımcı olduğundan emin olmak için gereklidir.

Kayıt tutmama politikasına sahip bir VPN seçin

Birçok insanın VPN ile oyun oynamayı veya internette gezinmeyi seçmesinin önemli bir nedeni, çevrimiçi deneyimlerini anonimleştirmeleridir. Kullanıcı verilerini kaydetmeyen bir VPN seçtiğinizden emin olun, çünkü bu amaca uygun değildir. Bir VPN, çevrimiçi ortamda daha güvenli ve daha anonim bir deneyim yaşamanıza yardımcı olmak için anonim olarak internette gezinmeye ve oyun oynamaya izin vermelidir.

Hızlı olduğundan emin olun

Hızlı bir VPN seçtiğinizden emin olun. Doğru konumda sunucuları olan VPN’ler, yavaşlamayı gereksiz yere artırarak oyun deneyiminizden ödün vermez. VPN’inizin bağlantınızı yavaşlatmasını istemezsiniz; bu, oyun deneyiminizi olumsuz yönde etkileyecektir. Yüksek bant genişliğine sahip çok sayıda sunucu barındıran bir VPN’e bakın; bu, oyununuzu sorunsuz bir şekilde oynamaya devam etmenizi sağlayacaktır.

Veri kapasitesi olmayan bir VPN arayın

Bazı VPN’lerin veri kapasiteleri vardır, bu da VPN’de kullanabileceğiniz veri miktarının sınırlı olduğu anlamına gelir. Çevrimiçi oyunlar önemli ölçüde bant genişliği ve veri kullanabilir, bu nedenle seçtiğiniz VPN’in verilerinizi sınırlamayacağından emin olun. VPN’iniz verileri sınırlıyorsa ve izin verilen maksimum değere ulaşırsanız, sağlayıcı bağlantı hızınızı düşürerek oyun oynama becerinizi etkileyebilir.

VPN’in yapılandırma seçeneklerine sahip olup olmadığını kontrol edin

Herhangi bir VPN, VPN’inizi yapılandırma olanağı sağlar. Gecikme süresini azaltmanıza ve oyun deneyiminizi ve performansınızı geliştirmenize yardımcı olacak daha hızlı bir bağlantı seçmek isteyebilirsiniz. Alternatif olarak, sizi çevrimiçi siber saldırganlara veya kötü niyetli aktörlere karşı savunmasız bırakabilecek bir oyuna erişiyorsanız güvenliği optimize etmek için bir VPN seçmek isteyebilirsiniz. Protokolleri ayarlayabileceğiniz bir VPN seçerseniz, oyun oynamak için seçtiğiniz VPN’in, bu ihtiyaçların durumdan duruma değişip değişmediğine veya farklılık gösterip göstermediğine bakılmaksızın ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olun.

VPN’in bulut oyun hizmetleriyle uyumlu olup olmadığını kontrol edin

Bulut oyun hizmetleri, oyunları akıllı telefonlar ve tabletler gibi taşınabilir cihazlara aktarır. Stadia, Amazon Luna, Xbox Game Pass ve diğerleri gibi popüler bulut oyun hizmetlerinden keyif alıyorsanız seçtiğiniz VPN’in uyumlu olduğundan emin olun.

Oyun oynamak için VPN’i ayarlama

Bir VPN ile oyun etkinliklerinizi güvence altına almanın üç farklı yolu şu şekildedir:

  1. VPN uygulaması kullanma: Seçtiğiniz VPN uygulamasını oyun oynadığınız cihaza indirin. İyi bir VPN, oyun bilgisayarınızda, dizüstü bilgisayarınızda veya mobil cihazınızda kolayca kurabilmeniz adına tüm büyük platformların uygulamalarına sahip olacaktır.
  2. Yönlendiricinize yükleyin: Konsolunuzda oyun oynarken güvenlik için seçtiğiniz VPN’i Wi-Fi yönlendiricinize yükleyebilirsiniz. Bu, ona bağlı her cihazın şifreleme ile korunacağı anlamına gelir.
  3. Kendiniz yapılandırın: Manuel bağlantıyı tercih ediyorsanız VPN’inizi cihazlarınıza kendiniz kurabilirsiniz.

VPN’ler ve oyunlar hakkında sıkça sorulan sorular

VPN’ler ve oyunlar hakkında sıkça sorulan sorular şunlardır:

Oyun VPN’inin avantajları nelerdir?

Oyun oynamak için iyi bir VPN sizi DDoS saldırılarından korur, swatting riskini azaltır, halka açık Wi-Fi bağlantısında güvenli bir şekilde oyun oynamanıza izin verir, bant genişliğinin daraltılmasını önlemenize yardımcı olur, coğrafi olarak engellenen oyunları oynamanıza olanak tanır, bazı yeni sürümleri erken kullanıma sunar ve bazı durumlarda gecikme ve ping sürelerini azaltabilir.


Oyun oynamak için bir VPN’in sahip olması gereken özellikler nedir?

Bir oyun VPN’i için en temel özellik, mükemmel bir bağlantı hızına sahip olmasıdır. İdeal olarak, normal bağlantı hızınıza mümkün olduğunca yaklaşırsınız. Ayrıca, iyi gizlilik kimlik bilgilerine sahip bir oyun VPN’i istersiniz. Her şeyden önce, güvenilirliği isteyin. Oyunun kritik anlarında kesilen bir VPN istemezsiniz.


Oyun oynamak için VPN kullanmak yasal mıdır?

VPN’ler çoğu ülkede yasaldır, ancak kullanmadan önce ülkenizin yasalarını kontrol edin. Örneğin, VPN’ler Çin’de yasal olsa da kısıtlanmışlardır ve bunları kullanmak şüpheli davranış olarak görülebilir. Genel olarak, yasadışı olan VPN’in kendisi değil, nasıl kullanıldığıdır. Örneğin, bölgeye özgü fiyatlarla oyunlara erişmek için VPN kullanmak, sağlayıcının hizmet şartlarını ihlal edebilir ve hesabın askıya alınmasına neden olabilir. Telif hakkıyla korunan materyalleri torrent yoluyla indirmek için VPN kullanmak genellikle yasalara aykırıdır. Yetki alanları değişiklik gösterebilir, bu nedenle ülkenizdeki yasaları kontrol edin.

Önerilen ürünler

Oyun oynamak için bir VPN arıyorsanız Kaspersky Secure Connection size yardımcı olabilir. Kaspersky Secure Connection, çevrimiçi oyun oynarken verilerinizin çalınmamasını sağlamaya yardımcı olurken ışık hızında VPN güvenliği sunar. Ayrıca, ülkenizde erişilemeyen daha fazla küresel içeriğe ve oyuna bağlanmanıza yardımcı olabilir. Kaspersky Secure Connection, VPN üzerinden bağlanabilen beş cihazı kapsar.

Daha fazla bilgi:

Oyun oynamak için VPN kullanmalı mısınız?

VPN oyun oynamak için uygun mudur? Bir VPN ile oyun oynamak sizi siber tehditlerden koruyabilir ve sizi yavaşlatmadan IP adresinizi gizleyebilir. Daha fazla bilgi edinin.
Kaspersky Logo