Ana içeriğe atlayın

Tüm ailenin katılacağı bir proje arıyorsanız bir aile bloğu başlatmak iyi bir seçenek olabilir. Blog tutmak; çocuklarınızın etkinlik ve başarılarının kaydını tutarak, seyahatleriniz hakkında yazarak, dostlarınızı ve aile üyelerinizi hayatınızda olan bitenlerden haberdar ederek ailenin birbiriyle olan iletişimini güçlendirmenin harika bir yoludur. Çocuklarla blog tutmak eğitici olmanın yanı sıra ebeveynlere, çocuklarıyla çevrimiçi güvenliği konuşma şansı yaratır.

Hangisi daha iyidir: bir aile bloğu mu yoksa bir aile sitesi mi?

Aile hayatınızı kaydeden ve potansiyel olarak birçok kesimden okuyucu çeken kamuya açık bir blog olan aile bloğu ile özel bir aile sitesi arasında bir fark vardır. Özel bir aile sitesi, rahat hissettiğiniz mahremiyet seviyesini korurken bir yandan da fotoğraflar ve farklı bilgileri paylaşmanıza olanak tanır. Özel blog siteleri, aile sitesi sayfalarınızı yalnızca sizin ve aile üyelerinizin erişim sağlayabileceği şekilde 'kilitlemenize' olanak tanır. Her şeyin kamuya açık bir forumda paylaşıldığı sosyal paylaşım sitelerinin aksine özel bloglar, aile sitenize yalnızca sizin istediğiniz kişilerin girebilmesini sağlayan güvenlik özellikleri sunarlar.

Çocuklarla blog tutma - artıları ve eksileri

Kamuya açık bir aile bloğu yaratmaya karar verirseniz bunun hem avantajları hem de dezavantajları olacaktır. Bunlar şunlardır:

Aile bloğunun artıları:

Çocuk günlüğü görevi görür: Bir aile bloğu, canlı bir çocuk günlüğü gibidir; çocuğunuzun geçmişe nostaljik bir bakış atmasını daha keyifli hale getirir.

Bir ebeveyn olarak deneyimlerinizin kaydını tutar: Bazı ebeveyn blogları, aile hayatının gerçeklerini göz önüne serer ve 'kusursuz ebeveynlik' gibi gerçek dışı tasvirlere karşı koyar. Blog tutmak diğer ailelere ulaşmanıza, ebeveynlik hikayenizi paylaşmanıza ve bir destek ağı oluşturmanıza yardımcı olur.

Çocuklarınız için yaratıcılıklarını gösterecekleri bir alan oluşturur: Çocuklarla blog tutmak, çocuğunuzun yazma becerisini geliştirmesine yardımcı olur. Çocuklarınız her zaman okulda kendilerini ifade edemeyebilir ve blog tutmak kendilerini yazılı olarak ifade etmenin özgürleştirici bir biçimidir.

Eğitici anlar sunar: Blog tutmak, eğitici ve öğretici olabilir. Aile bloğunda değinmeyi seçebileceğiniz konulardan bazıları, çocuklarınızın farklı bakış açılarını ve görüşleri anlamalarına yardımcı olabilecek sohbet konuları yaratabilir.

Akrabalar ve arkadaşlar ile iletişim halinde kalmak: Bir aile bloğu, akrabalar (özellikle de uzakta yaşayanlar) ile zayıflayan bağları güçlendirmek için harika bir yol olabilir.

Gelir elde etmek: Bloglardan para kazanmak mümkündür. Bazı ebeveynler aile bloğuna bir ek gelir kaynağı olarak da yaklaşabilirler.

Aile bloğunun eksileri:

Çocuğun mahremiyetinin ihlal edilmesi olasılığı: Bazıları kamuya açık aile bloglarının, özellikle de hakkında paylaşılan bilgilere rıza gösteremeyecek kadar küçük olan çocukların mahremiyetlerini ihlal ettiğini düşünmektedirler.

İstismar edilme potansiyeli: Bazıları çocukların fotoğraflarının, sponsorlu gönderilerde ebeveynlerinin 'markasını' tanıtmak için veya başka bir potansiyel sömürücü maddi kazanç için kullanıldığını düşünebilir.

Siber zorbalık potansiyeli: Çoğu çevrimiçi içerik türünde olduğu gibi, bloglar da internet zorbalarının veya trollerin ilgisini çekebilir.

Yüz yüze iletişimden kaçınmak: Bloglar yüz yüze iletişimden kaçınma aracı olarak kullanılabilirler. İletişimimizi ne kadar çok bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirmeye başlarsak başkalarıyla yüz yüze iletişim kurma becerimizin o seviyede köreleceğini öne sürmek mümkündür.

Çevrimiçi avcılar: Aile bloğu, kişisel bilgileri kamuya açık bir alana sunduğu için çocukların güvenliği açısından risk oluşturabilir.

Nihayetinde, çevrimiçi mahremiyeti en üst seviyede tutmak temel endişeniz ise parola koruması sayesinde erişimi aile üyeleriyle sınırlayan bir özel blog sitesi en uygun yöntem olacaktır.

Aile bloğu fikirleri

Blog tutanlar için en iyi tavsiye, tutkunu olduğunuz konulara odaklanmanız olacaktır. Aile blogları için çok çeşitli fikirler ve temalar vardır. Bazıları şunlardır:

  • Aile tatilleri
  • Aile geçmişi
  • Hobiler ve ilgi alanları
  • Sağlıklı aile yemekleri ve tarifleri
  • En sevilen aile filmleri
  • Aile bütçesini planlama
  • Aile oyunları
  • Aile sporları
  • Ailenin evcil hayvanları
  • Çocuklar için podcast'ler
  • Çocuk modası ve saç stilleri
  • Çocuk odası için dekorasyon fikirleri
  • Çocuk ürünleriyle ilgili yorumlar
  • Hamilelikte sağlık ve egzersiz
  • Yeni bir bebeğe hazırlık

Blog tutmak çok kişisel olabilir. İnsanlar blogları genellikle başkalarının hayatlarında yaşananları ve kendi hayatlarıyla benzerliklerini görmek için okurlar. Bloğunuzda işlemeyi seçtiğiniz konu veya tema ne olursa olsun verilebilecek en iyi tavsiyelerden biri, özgün olmaya çalışmaktır. Her şeyin sürekli kusursuzmuş gibi görünmesi yönündeki baskılara karşı koyun. İnsanlar, kendileriyle aynı sorunları yaşayan ve benzer tuhaf huylara sahip olanlara yakınlık hissederler.

creating-a-family-blog-2.jpg

Aile bloğu nasıl oluşturulur?

Bir aile bloğu oluşturmaya karar verdiyseniz aklınızda tutmanız gereken bazı kritik adımlar var:

1: Ailenizin de destek verdiğinden emin olun:

Bir aile bloğuna başlamadan önce ailenizin tüm üyelerinin de buna istekli olduğundan emin olun. Bir aile bloğu hayatınızı herkesin gözleri önüne serer, bu da mahremiyet endişeleri doğurabilir. Bir aile üyenizi utandıracak ya da rahatsız olmalarına sebep olacak bir içerik yayınlamayı doğal olarak istemezsiniz. Bu sebeple bir aile bloğu başlatıp başlatmamayı ailece görüşüp kararlaştırmanız yerinde olacaktır.

2: Barındırma hizmetine karar verin:

Aile bloğunuzu barındırmak için iki yol vardır: kendi etki alanınızda ya da bir blog platformunda. Kendi etki alanınızı almak oldukça kolaydır ve Register.com, GoDaddy.com ve benzeri siteler aracılığıyla oldukça ucuza gerçekleştirilebilir. Fakat özel bir URL almak sizin için önemli değilse ve en sade çözümü istiyorsanız çoğu blog platformu yeni bir siteye ücretsiz barındırma hizmeti verirler. URL'niz 'aileblogu.wordpress.com' gibi bir şey olacaktır ve blog platformu arka plandaki teknik detayları sizin yerinize halledecektir. Ancak bloğunuzu, blog platformunun katı sınırları ötesinde özelleştirmek istemeniz durumunda aylık bir ücret ödemeniz gerekeceğini unutmamalısınız.

3. Blog platformunuzu seçin:

WordPress en popüler blog platformlarından biridir ancak çok sayıda alternatifleri bulunduğundan size en uygun seçeneği araştırmanız yerinde olacaktır. WordPress'in popüler olma sebebi, kolay düzenlenebilir olması ve sezgisel bir arayüze sahip olmasıdır. Küçük bir ücret karşılığında düzen, renk ve başlık özelleştirmesi yapılabilir. Hangi blog platformunu seçerseniz seçin, takıldığınız konular hakkında YouTube veya forumlarda ‘eğitici’ kılavuzlar bulabilirsiniz. Önde blog platformları arasında size yardımcı olabilecek bir karşılaştırmayı burada bulabilirsiniz.

4. Uygun bir blog adı seçin:

Bazı aile bloğu kullanıcıları, okuyucuları onları tanıyabilsin diye bloglarına soyadlarını eklerler ancak bu doğal olarak çevrimiçi mahremiyet endişelerini doğurur. Bu durumu engellemek için mahlas ya da takma isim kullanabilirsiniz. Aile üyeleriyle blog ismi için bir beyin fırtınası yapın. Akılda kalıcı bir şey seçin, aliterasyon kullanmayı düşünün ve ilham almak için sözlük ya da eş anlamlı kelimeler sözlüğünden faydalanın. Hangi isme karar verirseniz verin, bu ismin daha önce kullanıp kullanılmadığıyla ilgili internette ayrıntılı bir tarama yapın.

5. Eklentilerle özelleştirin:

Eklentiler, çok fazla teknik bilginiz olmasa dahi bloğunuzu özelleştirmenizi mümkün kılar. Fotoğraf galerileri oluşturmanıza, videolar eklemenize, kullanıcıların e-posta ile kaydolmasına, istatistiklerinizi takip etmeye vb. yarayan özellikler gibi blog platformunuzun sunduğu eklentileri öğrenin. Bunlar, sitenizin ziyaretçiler açısından daha çekici olmasını sağlayacaktır. Eklentileri kolaylıkla kurabilirsiniz ve bunlar gönderi hazırlamayı sizin için daha kolay hale getirecektir.

6. Hedef pazarınızı ve okuyucu kitlenizi belirleyin:

Hedef pazarınız nedir? Okuyucu kitleniz kimler olacak? Bu sorulara net yanıt verebilirseniz bloğunuz büyük ihtimalle başarılı olacaktır. Yalnızca aileniz ve yakın arkadaşlarınızla paylaşım için özel bir blog oluşturuyorsanız bu sorular hakkında pek kafa yormanıza gerek olmaz. Ama daha geniş bir kitleye hitap etmek istiyorsanız tahminen üstüne biraz kafa yormanız gerekecektir.

7. Gönderileri kimin yazacağına karar verin:

Bloğun baş yazarı siz mi olacaksınız? Partneriniz ve çocuklarınız da katılacak mı? Herkesin kendi kullanıcı adları ile giriş yapabilmesini sağlarsanız herkes istediği gibi gönderi paylaşabilir.

8 Gönderi paylaşmaya başlayın:

İlk başta korkutucu görünse de gönderi yazdıkça daha kolay gelmeye başlayacaktır. Blogçunun rolünün kimseyi etkilemek olmadığını unutmayın. Bir blogçu yalnızca yazmak istediklerini yazmaya ihtiyaç duyar ve insanlar onu zamanla takip etmeye başlar. Ayrıca unutmayın ki yazılı gönderiler yayınlayabileceğiniz yegane gönderiler değildir. Slayt gösterileri, videolar, ses kayıtlar ve benzerlerini de yayınlayabilirsiniz.

9. Dostlarınıza ve ailenize anlatın:

Aile bloğunuzla en çok ilgilenecek kişiler doğal olarak arkadaşlarınız ve aileniz olacaktır. Onlara bloğunuzu gösterip – tabii bloğunuzun gizli ve parola korumalı kalmasını istemiyorsanız – tanıdıklarına anlatmalarını ve sosyal medyada bahsetmelerini rica edin. Çoğu blogçuyu yazmaya en çok teşvik eden şey, insanların yazdıklarını okuyor olmasıdır.

Bloğunuzu gizli tutmaya karar verdiğinizi düşünelim. Bu durumda parola korumalı olacak ve sadece belirli takipçilere açık olacaktır, blog platformunuzdaki gizlilik ayarlarından bu ayarlamaları yapabilirsiniz. Örneğin, WordPress özel blog tutma konusunda gerekli bilgileri burada sunuyor.

Aile bloğu - çevrimiçi güvenlik ipuçları

Bir aile olarak bir blog tutmak yalnızca eğlenceli değildir, aynı zamanda ebeveynlere, çocuklarıyla çevrimiçi güvenlik konusunda konuşma imkanı da sunar. Çocuklarla blog tutarken göz önünde bulundurulması gereken çevrimiçi güvenlik ipuçlarından bazıları şunlardır:

Güçlü parolalar kullanın:

Blog hesabınızı oluştururken çocuklarınızla güçlü parolaların önemi konusunda konuşmayı ve bir parola oluşturmalarına yardımcı olmayı unutmayın. Güçlü bir parola şöyle olmalıdır:

  • En az 12 karakter uzunluğunda, büyük harf, küçük harf, sembol ve rakamların bir kombinasyonu olmalıdır.
  • Ardışık sayılar (“1234”) veya doğum tarihiniz veya evcil hayvanınızın adı gibi sizi tanıyan kişiler tarafından tahmin edilebilir kişisel bilgileri içermez.

Parolanızı daha karmaşık hale getirmek için bir 'anahtar parola' belirleyebilirsiniz. Anahtar parolalar, hatırlaması kolay anlamlı bir cümleyi alıp her kelimenin ilk harfinden bir parola üretmeyi içerir.

Güvenlik ayarlarını öğrenin:

Kullandığınız blog sitesinin güvenlik ayarlarını öğrenmek için zaman ayırın. Çoğu blog platformu, bloğunuzu gizli tutmanıza ve okuyucu eklemenize izin verir; bu da gizli bir blog tutmak isteyenler için iyi bir seçenektir.

İki faktörlü kimlik doğrulama kullanın:

İki faktörlü kimlik doğrulama (TFA veya 2FA), kullanabileceğiniz ilave bir güvenlik önlemidir. İki faktörlü kimlik doğrulama, bir şeye erişim için iki ayrı, bağımsız kimlik tespit aracı gerektirir. İlk faktör paroladır ve ikinci faktör de çoğunlukla telefonunuza gönderilecek bir kısa mesaj ya da parmak izi, yüz veya retina gibi bir biyometrik özelliğinizdir. Mümkün olduğunda hesaplarınızda çok faktörlü kimlik doğrulamayı etkin hale getirin.

Çevrimiçi itibarınızı göz ardı etmeyin:

Bloğunuz kamuya açıksa gönderilerinizin potansiyel etkisini düşünün. Kendinize şunları sorun: Bu fotoğraf, bu durum güncellemesi veya blog makalesi çocuğum için olumlu bir itibar sağlayacak mı? Bu bilgiler, çocuğum yıllar sonra bir üniversiteye ya da işe başvururken yeniden ortaya çıkabilecek fiziksel ya da zihinsel zorlukları içeriyor mu? Çevrimiçi paylaştığımız ve başkalarının bizimle ilgili paylaştığı her şey kalıcı dijital itibarımıza eklenir.

Tatil fotoğraflarını tatil sonrasına bırakın:

Herkesin her an nerede olduğunuzu bilmesini istemezsiniz. İnsanlar evinizden uzakta olduğunuzu bilirlerse evinizin boş ve korumasız olabileceğini de bilirler. Seyahat fotoğraflarını anlık olarak paylaşmak yerine döndükten sonra bir tatil albümü oluşturun ve seyahat sonrası şeklinde etiketleyin.

Çocuklarınızla ilgili fotoğraf ve gönderilerinizde kimlik tanımlayıcı bilgileri sınırlayın:

Çevirimiçi ortamda çocuklarınız için takma isimler ya da mahlaslar kullanın. Çocuklarınızın fotoğraflarında nelerin görülebildiği konusunda dikkatli olun. Evinizin numarasının görülebildiği fotoğraflar paylaşmayın ve yaşadığınız mahalleyi açıkça belirtmeyin. Arka plandaki okul tabelası gibi belirli ayrıntılar, insanlara çocuğunuzun nerede olduğu konusunda bilgi verebilir.

Çocuğunuzun okuluyla ilgili bilgi paylaşmaktan kaçının:

Çocuğunuzun okulunda konserler, kermesler, spor etkinlikleri ve benzeri birçok eğlenceli etkinlik gerçekleşir. Ama çocuğunuzun okulunun adını sosyal medyada veya bloğunuzda paylaşmak iyi bir fikir değildir ve çocuğunuzun güvenliğini riske atabilir. Çocuğunuzun, üzerinde tanınabilecek bir amblem veya logosu olan belirli bir okul kıyafeti varsa bunları içeren bir fotoğraf paylaşmadan önce iki kez düşünün.

Doğum tarihlerini paylaşmaktan kaçının:

Doğum günü kutlamalarında çocuklarınızı paylaşmak isteyebilirsiniz ancak tam doğum tarihlerini paylaşmaktan kaçının. Doğum günü kutlamasından fotoğraflar paylaşacaksanız tarihler konusunda müphem ve kaçamak davranabilirsiniz. Doğum tarihi, siber suçlular tarafından kullanılabilecek bir bilgidir.

İçeriği gözden geçirin:

Aile bloğu gönderilerinde çocuklarınız yazarlık yapıyorsa gönderileri yayınlamadan önce size göstermelerini isteyin. Olası sorunları ve bazı içeriklerin çevrimiçi yayınlamaya uygun olup olmayacağını konuşun.

Bir ebeveyn kontrolü uygulaması kullanın:

Çocuklarının çevrimiçi güvenliğini en üst düzeye çıkarmak isteyen ebeveynler, yetişkin içeriklerini engellemenizi, uygunsuz oyunlara ve uygulamalara erişimi ve cihazlara göre ekran süresini yönetmenizi sağlayan Kaspersky Safe Kids gibi bir ebeveyn kontrolü uygulaması kullanmayı düşünebilir.

Ek olarak kaliteli bir antivirüs kullanmak da siz ve ailenizin çevrimiçi güvenliğine yardımcı olur. Kaspersky Total Security 7/24 cihazlarınızı ve verilerinizi korumak için çalışır, virüsleri, zararlı yazılımları, fidye yazılımlarını, casus uygulamaları ve en güncel bilgisayar korsanı numaralarını engeller.

İlgili makaleler:

Aile bloğu oluşturma yöntemleri ve aile bloğu güvenlik ipuçları

Bir aile bloğu başlatmak, aile içi iletişimi güçlendirmek için harika bir fikir olabilir. Çocuklarla blog tutma, aile bloğu fikirleri, bir aile sitesi ve özel blog oluşturma yöntemleri.
Kaspersky Logo