Ana içeriğe atlayın

Gençler ve 8-12 yaş aralığındaki çocuklar tarafından kullanılan uygulamalar ve web siteleri sürekli gelişiyor. Bunların büyük bir çoğunluğu keyifli ve zararsız bir deneyim sunarken, bazı uygulamalar bazen çocuklar için riskli durumlara neden olabiliyor. Bu tip durumlar arasında yabancılarla istenmeden başlatılan iletişimler, kişisel bilgilerin izinsiz olarak açıklanması ve siber zorbalık sayılabilir.

Çocuklarınızın yaşlarına ve durumlarına uygun uygulamaları kullanmasını sağlamak adına bu risklerin farkında olmanız önemlidir.

Bu makalede çocuklar için potansiyel olarak tehlikeli uygulamalardan web sitelerinden bahsedeceğiz.

Tik Tok

Tik Tok nedir?

Şimdiye kadar kadar 1,65 milyar indirmeye ulaşan Tik Tok, gençler ve 8-12 yaş aralığındaki çocuklar arasında çok popüler. Tik Tok, kullanıcıların kısa müzik videoları oluşturmasına, paylaşmasına ve keşfetmesine imkan veriyor ve dijital çağın karaokesi olarak tanımlanıyor. Bu videolara özel efektler eklenebiliyor ve böylece kullanıcılar kendilerini yaratıcı bir şekilde ifade edebiliyor.

Tik Tok çocuklar için güvenli mi?

  • 13 ile 15 yaş arası kullanıcılar uygulamaya kaydolduğunda, hesapları varsayılan olarak gizli ayarına getiriliyor. Bu özellik, videolarına sadece arkadaşlarının yorum yapabileceği anlamına geliyor. Sadece 16 yaş ve üzeri kullanıcılar canlı yayın yapabiliyor ve doğrudan mesajlaşmayı kullanabiliyor. Sanal hediyeler satın almak, göndermek ya da almak içinse yaş sınırı 18.
  • Ancak uygulamanın bir yaş doğrulama sistemi yok ve sadece kullanıcıların girmiş olduğu doğum tarihlerine güveniliyor.
  • Uygulama performansı teşvik ettiğinden ve çoğu kullanıcı yeteneklerini sergilemek konusunda heyecan duyduğundan, avcıların genç insanlarla iletişim kurmanın bir yolu olarak övmeyi ve iltifatları kullanması mümkün .
  • Bazı ebeveynler, bazı videolardaki uygunsuz dil kullanımı hakkında endişe duyuyor (uygulama, kullanıcıların "seks" veya "porno" gibi sakıncalı içerikleri aramalarına izin vermemesine rağmen).
  • Ebeveynler, bir miktar denetim sağlamak için Kısıtlı Modu kullanabilir ya da Aile Güvenliği Modunu kullanarak ayarları tamamen kontrol etmek için kendi hesaplarını çocukları ile eşleştirebilir.

Resmi yaş sınırı?

Resmi yaş sınırı: 13+

Omegle

Omegle nedir?

Omegle, üyelik gerektirmeksizin diğer kullanıcılarla sohbet etme olanağı tanıyan bir internet sitesidir. Uygulamanın pazarlama sloganı ise “Yabancılarla konuş!” Sizi, dünyanın herhangi bir yerinden siteye giren başka bir kullanıcı ile rastgele eşleştiriyor.

Hem metin hem de görüntülü sohbet sunuyor ve diğer kullanıcılarla, ortak ilgi alanlarına göre bağlantı kurmanızı sağlayan “ilgi alanları” etiketleri var. Uygulamanın popülerliği, 2020 yılındaki koronavirüs salgını sırasında zirve yaptı.

Siz kimliğinizi açıklamadığınız sürece sohbetler anonim olarak gerçekleştiriliyor. Bir sohbet başlatıldığında, karşınızdaki sizi bir “yabancı” olarak görüyor. Kullanıcılar, rahatsızlık duymaları halinde “Durdur” düğmesine tıklayarak ve siteden çıkarak bir sohbeti durdurabiliyor ya da başka biriyle yeni bir sohbet başlatabiliyor. 

Omegle çocuklar için güvenli mi?

  • Omegle, sitedeki tehlikeler konusunda şeffaf bir yaklaşıma sahip. Sitede açık bir şekilde “Omegle’nin avcılar tarafından kullanıldığı bilinmektedir, bu yüzden lütfen dikkatli olun.” şeklinde bir uyarıyer alıyor.
  • Bununla birlikte, Omegle çocukları korumak için herhangi bir somut güvenlik kılavuzu veya ebeveyn kontrolü sunmuyor.
  • Omegle, çocukları her yaştan yabancılarla karşı karşıya getirebiliyor. Çocuklarınızı Omegle gibi sitelerdeki gizli tehlikelere karşı korumak istiyorsanız, onlarla bu konuda konuşmanız önemlidir. Böyle sitelerde suç işleme kastına sahip kişilerin olabileceğini açıklamak, en iyi savunma hattınız olabilir.
  • Uygulamayla ilgili en çok öne çıkan ebeveyn kaygıları, siber zorbalık ve sanal istismar potansiyeliyle alakalı.
  • Omegle, diğer kullanıcılar için bir engelleme işlevine sahip olmasa da kullanıcılar uygunsuz davranışları bildirmeleri konusunda teşvik edilir.
  • Omegle, zalimlik ve olumsuz davranışlar sergileyen kullanıcılarını yasaklayabiliyor ve bu yasaklamalar IP adreslerine göre gerçekleştiriliyor. Ancak bu tür bir yasaklama sanal özel ağ (VPN) gibi yaygın kullanıma sahip yazılımlara karşı etkili değil.

Resmi yaş sınırı?

Resmi yaş sınırı: 13+

Houseparty

Houseparty nedir?

Houseparty, arkadaşların birebir ya da 8 kişiye kadar sohbet gruplarında canlı video ve metin aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurmasına olanak tanıyan bir görüntülü sohbet uygulamasıdır. Kullanıcılar sohbet grubundaki diğer kişilerle oyunlar oynayabilir.

Houseparty çocuklar için güvenli mi?

  • Houseparty, bir hesap oluşturmak için 13 yaşın üzerinde olmanız gerektiğini söylese de bir yaş doğrulaması yok; kullanıcılar sadece doğum tarihlerini giriyor.
  • Herhangi bir tarama yok ve videolar canlı yayınlanıyor. Bu yüzden çocukların uygunsuz içerikler görmesini engelleyecek bir şey yok.
  • Uygulamada herhangi bir ebeveyn denetimi de mevcut değil.
  • Houseparty için gizlilik ayarı varsayılan olarak aktif değildir. Bu da uygulamayı kullanırken, arkadaşlarınızın (veya arkadaşlarınızın tanımadığınız arkadaşlarının), sizin öncesinde kabul etmenizi gerektirmeden sizinle bir video sohbetini otomatik olarak başlatabilecekleri anlamına gelir.
  • İnsanlar, o anda hangi sohbetlere katılmış olduğunuzu ve kiminle sohbet etmekte olduğunuzu görebilir ve bir davet olmaksızın bu sohbetlere katılabilir.
  • Kullanıcılar sohbet üzerinden bağlantılar gönderebileceği gibi ekran görüntüleri de alabilir.

Resmi yaş sınırı?

Resmi yaş sınırı: 13+

Tellonym

Tellonym nedir?

Tellonym, kendisini “internetteki en dürüst yer” şeklinde tanımlayan anonim bir mesajlaşma uygulamasıdır.

Kullanıcıların kimliklerini açıklamadan ve okulda gereğinden fazla popülerleşmeden birbirleri hakkında sorular sormalarını ve cevaplamalarına olanak tanır.

Tellonym çocuklar için güvenli mi?

  • İçerik, kullanıcı tarafından üretilir ve anonimdir ve kayıtlara geçmiş cinsel içerik ve uyuşturucu ve alkole referans da dahil olmak üzere (eğer filtreler açılırsa) şiddet tehditleri, yetişkin temalar ve siber zorbalıkla ilgili raporlamalar vardır.
  • App Store’da 17+ olarak değerlendirilmiş olsa bile uygulamada herhangi bir yaş doğrulaması yoktur.
  • Hesaplar varsayılan olarak herkese açık olarak ayarlıdır. Bu da yabancıların çocuğunuzla iletişim kurabileceği anlamına gelir.
  • Kullanıcıların konumlarını paylaşmalarını sağlayan bir özellik de vardır. Bu özellik varsayılan olarak kapalıdır ancak çocuğunuzun bunu açıp açmadığını kontrol etmeye değer.
  • Uygulamada raporlama ve engelleme araçlarının yanı sıra kullanıcıların izlemesi gereken topluluk kuralları vardır.

Resmi yaş sınırı?

Resmi yaş sınırı: Tellonym’in kullanım şartlarına göre kullanıcılar 13 yaşından büyük olmalıdır ancak App Store bu uygulamayı 17+ olarak değerlendirmiştir.

Gençler için tehlikeli uygulamalar

Snapchat

Snapchat nedir?

Snapchat, kullanıcıların alındıktan sonra kaybolan fotoğraflar ve videolar göndermesine olanak tanıyan bir uygulamadır. Sunduğu filtreler ve özel efektler sayesinde kullanıcıların fotoğraflar üzerinde değişiklikler yapmasına imkan verir.

Snapchat çocuklar için güvenli mi?

  • Snapchat’ın hizmet şartlarına göre, kaydolmak için 13 yaşından büyük olunmalıdır, ancak burada da denetim amaçlı bir yaş doğrulaması yoktur.
  • Birçok çocuk, Snapchat’daki görüntülerin kaydedilemeyeceğine ve başka ortamlarda dolaşıma girmeyeceğine inanıyor ve bu yüzden normalde paylaşmayacakları türden fotoğrafları paylaşmak konusunda kendilerini rahat hissetmeleri mümkün. Ancak hem kullanıcılar bir görüntü uygulamadan kaybolmadan önce ekran görüntüsü alabiliyor hem de görüntüler Snapchat’in sunucularında 30 güne kadar saklanıyor.
  • Bazı ebeveynler, kullanıcıların verilerini elde etmek üzere test süsü verilmiş yaşa uygun olmayan türden içerikler ve pazarlama taktikleri ile ilgili endişeleri ortaya koymakta.

Resmi yaş sınırı?

Resmi yaş sınırı: 13+

YOLO

YOLO nedir?

Adını “insan hayata bir kez gelir” anlamındaki “You Only Live Once” cümlesinin baş harflerinden alan YOLO, Snapchat bünyesindeki anonim bir soru cevap uygulamasıdır. Kullanıcılar bir Snapchat hikayesi üzerinden anonim sorular ve yorumlar yayınlayabiliyor ve ayrıca resim de ekleyebiliyor.

Kullanıcı uygulamayı bir Snapchat hesabına bağladıktan sonra, “anonim mesajları alması” ve başkalarının “dürüst mesajlar gönderebilmesi” için bir soru oluşturması isteniyor.

YOLO çocuklar için güvenli mi?

  • Bu ve benzeri uygulamalarda karşımıza çıkan anonimlik unsuru, siber zorbalığın ve zaman zaman da dürüstlük açısından aşırılığa kaçan yorumların ortaya çıkması için biçilmiş kaftandır. Geçmişte, Apple ve Google mağazaları siber zorbalık ve nefret söylemi kapsamında bu tür anonim uygulamaları yasaklamıştı.
  • Kullanıcıların diğer kullanıcıları raporlaması mümkün olsa da, kullanıcılar anonim olduğu için kişileri engellemek mümkün değildir. Biri kötü niyetli bir yanıt gönderdiğinde, algoritmalar bunu algılıyor ve uygulamanın kullanım koşullarında “sakıncalı içeriklerin” tolere edilmeyeceği belirtiyor. Bir yorumu rapor ettiğinizde, yorumun saldırgan içeriğe sahip olduğu görülürse yorum siliniyor.
  • Uygulama, kullanıcı verilerinin nasıl paylaşıldığı konusunda ise yeterince açık değil.

Resmi yaş sınırı?

Resmi yaş sınırı: 13+

Kik

Kik nedir?

Kik, karakter veya mesaj sınırı olmayan ücretsiz bir mesajlaşma uygulamasıdır. Çocukların bir kullanıcı adı oluşturmalarına ve cep telefonu numaralarını paylaşmadan yabancılara mesaj göndermelerine olanak tanıyor. Kullanıcılar bu platform üzerinde fotoğraf, video ve oyun paylaşımı yapabiliyor.

Kik çocuklar için güvenli mi?

  • Uygulama, çocukların yabancılarla çevrimiçi olarak sohbet etmesine izin veriyor. Kik, kullanıcıların kendilerini sadece bir kullanıcı adı ile tanımlamasına izin vererek (bir telefon numarası ile ilişkilendirmeden), anonimlik sağlama konusunda diğer uygulamalardan da ileri gidiyor.
  • Kullanıcıların profillerde yaşa göre arama yapabilmesi ve resimlerin telefonlara kaydedilmeden gönderilebilmesi anonimlikle birleştiğinde, ortaya eleştiri oklarını üstüne çeken bir uygulama çıkıyor.
  • Kik, bir ebeveyn denetimine de sahip değil.
  • 2018 yılında, BBC’de, Kik mesajlaşma uygulamasının Sadece Birleşik Krallıkta 1.100 çocuk cinsel tacizi vakasında önemli bir rol oynayarak çocuklar için en kötü uygulamalardan biri olduğu algısını perçinlediğiyle ilgili bir haber yer aldı.

Resmi yaş sınırı?

Resmi yaş sınırı: 13+

Discord

Discord nedir?

Discord, oyuncular arasında popüler olan bir sesli ve yazılı sohbet uygulamasıdır. Oyuncular bu uygulamayı oyun sırasında diğer oyuncularla sohbet etmek ya da oyun sunucularında ipucu ve tavsiye paylaşımları yapmak için kullanıyor.

Fortnite gibi bazı oyunların, oyuncuların oyun hakkında tartışmalar yapabilmesi için resmi ve doğrulanmış Discord kanalları var.

Discord çocuklar için güvenli mi?

  • Discord sitesinde, ebeveynler ve bakım sağlayanlar için çocukları güvende tutmakla ilgili bilgiler mevcut.  
  • Discord bünyesinde “Beni Güvende Tut” adlı bir işlev de var ve bu sayede doğrudan mesajlar aracılığıyla uygunsuz görüntüler gönderildiğinde otomatik olarak engelleme gerçekleştiriliyor. Çocuğunuz bir hesap oluşturduğunda bunu açmanız gereklidir. Ancak bu özellik metin taraması yapmıyor, dolayısıyla çocuğunuza uygunsuz veya üzücü bir dil içeren mesajlar gönderilmesi mümkün.
  • Çocuğunuzun gizlilik ayarlarını değiştirebilirsiniz, böylece tanımadıkları insanlar onlarla iletişim kuramaz ancak yine de genel sunuculara erişebilirler. Çocuğunuz genel sunucularda üzücü görüntüler, videolar ve yorumlarla karşılaşabilir.
  • Doğrudan uygulama üzerinde bir kullanıcının profiline tıklayarak onu kolayca engelleyebilirsiniz.
  • İçeriklerin raporlanması ise biraz daha karmaşık bir sürece sahip. Bunun için Discord’a bir mesajla birlikte raporlamak istediğiniz mesajın, görüntünün veya videonun bağlantısını göndermeniz gerekiyor.

Resmi yaş sınırı?

Resmi yaş sınırı: 13+

Twitch

Twitch nedir?

Twitch, oyuncular arasında popüler bir canlı yayın sitesidir. Burada kullanıcılar oynadıkları oyunu canlı olarak paylaşabiliyor ve diğer kullanıcılar bu yayını izlerken gerçek zamanlı yorumlar sunabiliyor. Kullanıcılar aynı zamanda daha önce oynanmış olan oyunları izleyerek diğer oyuncularla sohbet edebiliyor.

Twitch üzerinden bir canlı oyuna katılmak mümkün değil ancak oyunu izleyen diğer oyuncularla canlı sohbet üzerinden konuşmak mümkün.

Twitch çocuklar için güvenli mi?

  • Canlı akışın olduğu her yerde, sakıncalı dilin veya uygunsuz görüntülerin yer bulması her zaman mümkündür.
  • Twitch’in sohbet özelliği özellikle yüksek izlemeye sahip popüler yayınlarda kaotik bir hal alabilir. Çünkü bu tip yayınlarda herkes aynı anda yazarak takip ettikleri yayıncı ile etkileşime girmek için çaba harcar. Büyük kanallarda bu sohbetler tam bir keşmekeşe dönüşebilir ve siber zorbalık ve nefret söylemi içerebilir. Böyle durumlarda moderatörler gereğinden fazla kalabalıklaşan sohbeti yönetmekte zorlanır.
  • Çocuğunuz canlı yayın yapıyorsa yaptığı yayının yaşına uygun olduğundan ve sohbetin denetlendiğinden emin olun, böylece istenmeyen kişilerin dikkatini çekme ihtimali ortadan kalkar.
  • Çocuğunuz çoğunlukla diğer oyuncuların canlı yayınlarını izliyorsa, yapılacak en iyi şey çocuğunuzun izlediği insanları ve kanalları araştırmak ve yaşına uygun yayınları izlediğinden emin olmaktır.

Resmi yaş sınırı?

Resmi yaş sınırı: 13+

Tumblr

Tumblr nedir?

Tumblr, kullanıcıların fotoğraflar, videolar, kısa blog yazıları, gifler ve bağlantılar paylaşabildiği bir mikro blog sitesidir. Sitenin bünyesinde sohbet fonksiyonu da vardır. Ayrıca, çocuklar ve gençler tarafından birbirleriyle bağlantı kurmak ve hayran oldukları şeyleri paylaşmak ve istedikleri televizyon programları, diziler veya filmler hakkında yazılar yayınlamak için de kullanılır.

Tumblr çocuklar için güvenli mi?

  • Tumblr, 2018 yılında pornografik içerikleri yasaklamış olsa da, platformda cinsel içerikli görüntüler yine de yer alabiliyor. Pro anoreksi (pro ana olarak da anılır) gönderileri, kendine zarar vermeyi teşvik edici gönderiler ve başka türlü uygunsuz içerikler barındırdığına dair raporlar vardır.
  • Herhangi bir ebeveyn denetimi yoktur ancak çocuğunuzun uyum sağlamasına yardımcı olabileceğiniz gizlilik ayarları vardır.

Resmi yaş sınırı?

Resmi yaş sınırı: 16+

Instagram

Instagram nedir?

Sahip olduğu popülerliği düşündüğümüzde, Instagram’ı muhtemelen pek çok fotoğraf paylaşımı uygulamasına göre çok daha iyi tanıyorsunuzdur. Kullanıcılar akışlarında çeşitli filtrelerle düzenleyebilecekleri fotoğraflar ya da 24 saat boyunca erişilebilir kalacak hikayeler yayınlayabilir. Facebook’a ait olan bu uygulamada, kullanıcılar arkadaşlarını, aile üyelerini ya da ünlü kişileri takip edebilir. Ayrıca bir canlı yayın özelliği de vardır.

Instagram çocuklar için güvenli mi?

  • Uygulamada yerleşik olarak saldırgan kelimeleri ve yorumları kaldırma özelliği vardır. Ayrıca görünmesini istemediğiniz kelimeler için kendiniz de bir liste ekleyebilirsiniz. Ancak yetişkinlere yönelik ya da uygunsuz içeriklerin ve yorumların uygulamada yer alması halen mümkündür (uygunsuz içeriğin incelenmesi için bir şikayet mekanizması olsa da).
  • Bazı insanlar uygulamayı sadece kaba ya da hoş olmayan yorumlar yapmak için kullanıyor. Bunu yapanlara “troll” adı veriliyor ve bu kişiler genellikle anonim kalıyor.
  • Kullanıcılar konumlarını gizleyebiliyor ya da belirli takipçileri engelleyebiliyor ancak çoğu kullanıcı ayarları olduğu gibi bırakarak tanımadıkları kişilerle etkileşim kapısını açık bırakıyor.

Resmi yaş sınırı?

Resmi yaş sınırı: 13+

WhatsApp

WhatsApp nedir?

WhatsApp, kullanıcıların metin, video, fotoğraf gönderebileceği, sesli ve görüntülü görüşmeler yapabileceği son derece popüler bir mesajlaşma uygulaması olduğundan çoğu ebeveyn WhatsApp’ı kullanıyor.

WhatsApp çocuklar için güvenli mi?

  • Çocuklarınız bu uygulamayı kullanarak sadece telefon defterlerinde var olan kişilerle iletişim kurabilecek olsa da, paylaşılabilecek bazı içerikler yaşları için uygun olmayabilir. Bu, özellikle arkadaşları tarafından gruplara eklendikleri zaman bir sorun olabilir. Çünkü bu durumda gerçek hayatta tanımadıkları kişileri telefonlarına kaydetmeleri mümkündür.
  • Dolayısıyla tanımadıkları kişiler tarafından görülebilir veya bu kişiler çocuklarınızla iletişim kurabilir. Ayrıca çocuklarınız bu kişiler tarafından gönderilen içeriklere karşı savunmasız kalabilir.
  • Kullanıcıların bir gruba eklenme aşamasında kontrolleri olmasa da hem gruba aktif katılım sağlama konusunda tercih kendilerinindir, hem de bir gruptan istedikleri zaman çıkmaları mümkündür.
  • Çocuğunuza, tanımadıkları ya da iletişim kurma konusunda kendilerini rahat hissetmedikleri kişilerin bulunduğu gruplardan ayrılmalarını ve durumu size bildirmelerini tavsiye etmek iyi bir fikirdir.

Resmi yaş sınırı?

Resmi yaş sınırı: 16+

YouTube Kids

YouTube Kids nedir?

Youtube tarafından “çocukların YouTube’u keşfetmesi için daha kapalı bir ortam” olarak tanımlanan YouTube Kids, ebeveynlerin ve bakım sağlayan kişilere bu anlamda yardımcı oluyor.

Temelde, popüler video paylaşım sitesinin çocuklara yönelik hazırlanmış ayrı bir versiyonudur. Çocukların uygulamada ne kadar zaman geçirebileceklerinin ayarlanabilmesi, uygulamanın en iyi özelliklerinden biridir.

YouTube Kids çocuklar için güvenli mi?

  • Çocuklar için uygun olmayan her türlü içeriği filtrelemeyi hedefleyen bir algoritması olduğundan ve bu filtre insan moderatörler tarafından da desteklendiğinden, uygulamanın oldukça güvenli olduğu söylenebilir. Bununla birlikte, çıplaklık veya şiddet içeriklerinin gözden kaçma olasılığı az da olsa var.
  • Çocuklar için hazırlanmış gibi görünen ancak kesinlikle öyle olmayan bazı videolara dair bildirimler var. Bu videoların başlıkları son derece dostane ve giriş kısımlarında çocuklara yönelik televizyon programlarından tanıdık karakterler yer alıyor (mesela Peppa Pig) ancak sonrasında videolar tuhaflaşıyor ve hatta rahatsız edici bir hale bürünüyor. Bazı videolar YouTube algoritmasını kandırmak üzere kasıtlı olarak etiketlenmiş olabiliyor.
  • YouTube, çocukların görmelerini istemediğiniz şeyler görebileceği konusunda sizi uyarıyor ve uygunsuz videoları engelleyebileceğiniz veya raporlayabileceğiniz konusunda bilgilendiriyor.
  • Kullanıcılar uygulamanın Premium sürümüne sahip olmadığında, abur cubur yiyecekler veya çocukların görmesini istemeyeceğiniz türden bazı ürünlerin reklamları görüntülenebiliyor.

Resmi yaş sınırı?

Resmi yaş sınırı: 4+

İnternet güvenliği hakkında çocuklarınızla nasıl konuşulacağı konusunda 9 ipucu

İnternette bulunabilecek ve tehlikeli olma potansiyeline sahip bazı web siteleri ve uygulamalar hakkında yeterince bilginiz oldu. Şimdi, oturup çocuklarınızla internet ve çevrimiçi güvenlik konusunda konuşmanın zamanı geldi.

İşte her şeyin yolunda gitmesine yardımcı olacak bazı ipuçları ve tavsiyeler:

1. Çocuğunuza hangi uygulamaları ve web sitelerini kullandığını sorun

Çocuğunuzdan, en sevdikleri uygulamaları, oyunları veya web sitelerini size göstermesini ve size öğretmesini isteyin. Böylece bunların nasıl çalıştıklarını anlayabilir ve uygulamaların çocuklara uygunluğuyla ilgili potansiyel tehlikeleri görebilirsiniz.

2. Olası endişelerinizi çocuğunuzla tartışın

Çocuğunuzun tehlikeli bir uygulamaya veya web sitesine erişim sağladığını düşünüyorsanız, ona neden böyle düşündüğünüzü açıklayın. Mümkünse, çocuğunuzla birlikte ortak bir karar verin ve böylece bir uygulamayı neden kullanmamaları gerektiğini anlamalarını sağlayın.

3. Çpcuklarınıza karşı dürüst ve açık sözlü olun

Onlarla, teknolojinin uygun olmayan kullanımının sonuçları hakkında konuşun. Çocuklarınızı siber zorbalık, korsanlık, sosyal mühendislik ve sanal istismar konularında eğitin.

4. Çocuğunuza, sizinle konuşabileceği konusunda güvence verin

Çocuklarınıza, çevrimiçi olarak açık saçık yorumlar, cinsel içerik veya şiddet içeren görüntülerle karşılaştıklarına dair bir şey söylerlerse aşırı tepki göstermeyeceğinizi söyleyin. Onlara, bu durumu kendilerine saklamaları yerine sizinle konuşmalarını tercih edeceğinizi söyleyin. Rahatsız edici buldukları içerikleri nasıl engelleyebileceklerini ya da raporlayabileceklerini onlara gösterin.

5. Sınırlar koyun ama bunu yaparken gerçekçi olun

İnternet kullanımı için koyduğunuz sınırlar çocuğunuzun yaşına ve aileniz için neyin doğru olduğunu düşündüğünüze bağlı olacaktır. Çevrimiçi olarak geçirebilecekleri zamanın belirlenmesi ve sınırlandırılmasına dair kurallar, insanların yüzlerine karşı söylemeyecekleri şeylerin çevrimiçi olarak da söylenmemesi gerektiği, asla özel resimler göndermemek ya da telefonlarını gerektiğinde kontrol edebilmeniz için şifrelerini sizinle paylaşmaları gibi çeşitli önlemler alınabilir.

6. Ebeveyn denetimleri ayarlayın

Ebeveyn denetimlerinizi ve internet filtrelerinizi ayarlayın ya da zaten varsa ayarları gözden geçirin. Ebeveyn denetimleri, çocukların çevrimiçi ortamlarda uygunsuz içeriklere karşı korunması için tasarlanmıştır. Bu denetimler birkaç şekilde kullanılabilir. Bu kullanımlara örnek olarak çocuklarınızın sadece yaşlarına uygun içeriklere erişmesini sağlamak, kullanım sürelerini ayarlamak, aktivitelerini izlemek ve kişisel bilgilerinin yabancılarla paylaşılmasını engellemek sayılabilir.

7. Çocuğunuzun en son antivirüs programlarını ve en yeni yazılımı kullandığından emin olun

Antivirüs yazılımı, cihazlarınızı gelen tehditlerden koruyup sisteme yönelik olası tehditleri araştırır, yok eder ve bunlara karşı size uyarıda bulunur. Sürekli yeni virüsler ortaya çıkıyor ve antivirüs yazılımları en son tehditlere ayak uyduruyor.

8. Çocuğunuzun gizlilik ayarlarının maksimum seviyede olduğundan emin olun

Neredeyse tüm sosyal medya uygulamaları ayarlayabileceğiniz gizlilik ayarlarına sahiptir. Bunları öğrenin ve ayarları çocuğunuzla birlikte yapın.

9. Tüm çocukların cihazlarınızdaki güvenilir bir siber güvenlik çözümü kullanın

Kaspersky Safe Kids, çocuklarınızı çevrimiçi olarak korumanıza yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır. Çocuğunuzun cihazına ve kendi cihazınıza yüklenecek birer uygulama ile raporları görmenize ve ayarları özelleştirmenize olanak tanır. Yazılımda bütünleşik ebeveyn denetimi vardır ve hatta cihaza göre ekran zamanlarını yönetmenizi sağlar.

İlgili Makaleler:

Çocukların çevrimiçi güvenliği: Ebeveynlerin hakkında bilgi sahibi olması gereken uygulamalar ve web siteleri

Çocuklar ve gençler için en tehlikeli uygulamalar ve web siteleri nelerdir? Potansiyel riskler ve çocuğunuzu çevrimiçi olarak nasıl koruyabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinin.
Kaspersky Logo