Ana içeriğe atlayın

Uç nokta güvenliği, büyüklüğü ne olursa olsun tüm işletmeler için gerekli olan daha geniş bir siber güvenlik programının bir parçasını oluşturur. Geleneksel antivirüs yazılımından sofistike zararlı yazılımlara ve gelişen sıfırıncı gün tehditlerine karşı kapsamlı korumaya dönüşmüştür. Peki ama nedir, nasıl çalışır ve işletmelerin neleri bilmesi gerekir?

Uç nokta güvenliği nedir?

Uç nokta güvenliği veya uç nokta koruması, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve mobil cihazlar gibi uç noktaların siber güvenlik tehditlerine karşı güvence altına alınması anlamına gelir. Uç noktalar, siber suçluların yararlanabileceği kurumsal ağlara giriş noktaları oluşturabilir. Uç nokta güvenliği bu giriş noktalarını zararlı saldırılara karşı korur.

Uç nokta güvenliği neden önemlidir?

Son yıllarda işletmelerdeki uç noktaların sayısı artmıştır. Bu durum, özellikle dünya genelinde uzaktan çalışmanın artmasına neden olan Covid-19 salgınından bu yana geçerlidir. Evden çalışan veya hareket halindeyken halka açık Wi-Fi'ye bağlanan daha fazla çalışanla birlikte, kurumsal ağlar artık her zamankinden daha fazla uç noktaya sahip. Ve her uç nokta saldırılar için potansiyel bir giriş noktası olabilir.

Her büyüklükteki işletme siber saldırıların hedefi olabilir. Dizüstü bilgisayarlar veya mobil cihazlar gibi uç noktalardan giren saldırılardan korunmak giderek zorlaşmaktadır. Bu cihazlar saldırıya uğrayabilir ve bu da veri ihlallerine yol açabilir. Başarılı veri ihlallerinin %70'inin uç nokta cihazlarından kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Veri ihlalleri, itibar kaybına yol açmanın yanı sıra maliyetli de olabilmektedir: IBM tarafından görevlendirilen Ponemon tarafından hazırlanan 2020 tarihli bir rapor, bir veri ihlalinin dünya genelindeki ortalama maliyetinin 3,86 milyon dolar (ABD'de ise daha fazla) olduğunu ortaya koymuştur. Veriler genellikle bir şirketin sahip olduğu en değerli varlıktır ve bu verileri veya bu verilere erişimi kaybetmek tüm işletmeyi riske atabilir.

Uzaktan çalışmanın artmasıyla birlikte uç nokta sayısı artmakla kalmıyor, aynı zamanda Nesnelerin İnterneti'nin büyümesi sayesinde işletmeler uç nokta türlerinin sayısındaki artışla da mücadele etmek zorunda kalıyor.

İşletmelerin verilerini korumaları ve gelişmiş siber tehditlere karşı görünürlük sağlamaları gerekir. Ancak birçok küçük ve orta ölçekli işletme, ağ güvenliğini ve müşteri bilgilerini sürekli izleyecek kaynaklardan yoksundur ve genellikle ağlarını korumayı yalnızca bir ihlal gerçekleştikten sonra düşünürler. Bu durumda bile işletmeler ağlarına ve altyapılarına odaklanarak en zayıf unsurlardan bazılarını, yani uç nokta cihazlarını korumasız bırakabilir.

Uç noktaların ve hassas verilerinin oluşturduğu riskler devam eden bir siber güvenlik sorunudur. Dahası, uç nokta ortamı gelişiyor ve küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler siber saldırıların hedefi oluyor. Bu nedenle uç nokta güvenliğinin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlamak önemlidir.

Uç nokta güvenliği nasıl çalışır?

Uç nokta koruması, uç nokta güvenliği ve uç nokta koruma platformları terimleri, kuruluşların uç noktaları korumak için kullandıkları merkezi olarak yönetilen güvenlik çözümlerini ifade etmek için genellikle birbirinin yerine kullanılır. Uç nokta güvenliği, dosyaları, işlemleri ve sistemleri şüpheli veya zararlı etkinliklere karşı inceleyerek çalışır.

Kuruluşlar, zararlı aktörlerin sistemlerine sızmak için zararlı yazılım veya diğer araçları kullanmasını önlemek için cihazlara bir uç nokta koruma platformu - EPP - yükleyebilir. Bir EPP, şüpheli davranışları işaretlemek ve ihlalleri gerçekleşmeden önce önlemek için diğer tespit ve izleme araçlarıyla birlikte kullanılabilir.

Uç nokta koruması, kuruluşların ağlarını bağlayabilecekleri merkezi bir yönetim konsolu sunar. Konsol, yöneticilerin potansiyel siber tehditleri izlemesine, araştırmasına ve bunlara yanıt vermesine olanak tanır. Bu, yerinde, bulutta veya hibrit bir yaklaşımla gerçekleştirilebilir:

Yerinde: Yerinde veya şirket içi yaklaşım, yönetim konsolu için bir merkez görevi gören yerel olarak barındırılan bir veri merkezini içerir. Bu, güvenlik sağlamak için bir aracı aracılığıyla uç noktalara ulaşacaktır. Bu yaklaşım eski bir model olarak görülüyor ve yöneticiler genellikle yalnızca kendi çevrelerindeki uç noktaları yönetebildikleri için güvenlik siloları oluşturmak gibi dezavantajları var.

Bulut: Bu yaklaşım, yöneticilerin, cihazların uzaktan bağlandığı buluttaki merkezi bir yönetim konsolu aracılığıyla uç noktaları izlemelerini ve yönetmelerini sağlar. Bulut çözümleri, siloları ortadan kaldırarak ve yönetici erişimini artırarak geleneksel çevrenin arkasında güvenliği sağlamak için bulutun avantajlarını kullanır.

Hibrit: Hibrit yaklaşım, hem yerinde hem de bulut çözümlerini bir araya getirir. Bu yaklaşımın yaygınlığı, pandeminin uzaktan çalışmayı artırmasından bu yana artmıştır. Kuruluşlar, bazı bulut yetenekleri kazanmak için eski mimarilerini uyarladılar ve bunun unsurlarını buluta uyarladılar.

Tehdit bilgilerinden oluşan bir veritabanı tutmak için bulutu kullanan EPP'ler, uç noktaları bu bilgilerin yerel olarak depolanmasıyla ilişkili şişkinlikten ve bu veritabanlarını güncel tutmak için gereken bakımdan kurtarır. Bulut tabanlı bir yaklaşım aynı zamanda daha hızlı ve daha ölçeklenebilirdir. Bazı büyük kuruluşlar yasal nedenlerden dolayı şirket içi güvenliğe ihtiyaç duyabilir. Daha küçük ve orta ölçekli işletmeler için bulut tabanlı bir yaklaşım muhtemelen daha uygundur.

Uç nokta güvenlik yazılımı genellikle bu unsurları içerir:

  • Sıfırıncı gün tehditlerini tespit etmek için makine öğrenimi
  • Düşman ağ saldırılarını önlemek için entegre bir güvenlik duvarı
  • Kimlik avı ve diğer sosyal mühendislik girişimlerine karşı koruma sağlayan bir e-posta ağ geçidi
  • Kurum içinden kötü niyetli veya kazara gelebilecek tehditlere karşı koruma sağlamak için içeriden gelen tehditlere karşı koruma
  • Uç nokta cihazları ve işletim sistemleri genelinde kötü amaçlı yazılımları tespit etmek ve kaldırmak için gelişmiş antivirüs ve kötü amaçlı yazılımdan koruma
  • Güvenli web taramasını kolaylaştırmak için proaktif güvenlik
  • Veri sızmasına karşı koruma sağlamak için uç nokta, e-posta ve disk şifreleme

Sonuç olarak, uç nokta güvenliği yöneticiler için merkezi bir platform sunarak görünürlüğü artırır, işlemleri basitleştirir ve tehditlerin hızla izole edilmesini sağlar.

EPP kısaltmasının yanı sıra, uç nokta güvenliği ile ilgili olarak EDR kısaltmasına da rastlayacaksınız. EDR, 'uç nokta tespiti ve yanıtı' anlamına gelir. Genel olarak, bir uç nokta koruma platformu veya EPP pasif tehdit koruması olarak kabul edilirken, EDR daha önce meydana gelmiş ihlallerin araştırılmasına ve kontrol altına alınmasına yardımcı olduğu için daha aktiftir. Bir EPP her bir uç noktayı izole ederek korurken, bir EDR birden fazla uç noktaya yayılan saldırılar için bağlam ve veri sağlayacaktır. Modern uç nokta güvenlik platformları genellikle hem EPP hem de EDR'yi birleştirir.

Evden çalışan bir adam. Uzaktan çalışma eğilimi çoğu işletme için uç nokta sayısını artırmıştır.

Uç nokta olarak ne kabul edilir?

Ağ uç noktası, bir kuruluşun ağına güvenlik duvarının dışından bağlanan herhangi bir cihazdır. Uç nokta cihazlarına örnekler şunlardır:

  • Dizüstü bilgisayarlar
  • Tabletler
  • Masaüstü bilgisayarlar
  • Mobil cihazlar
  • Nesnelerin İnterneti cihazları
  • Giyilebilir cihazlar
  • Dijital yazıcılar
  • Tarayıcılar
  • Satış noktası (POS) sistemleri
  • Tıbbi cihazlar

Esasen, merkezi ağ ile iletişim kuran herhangi bir cihaz bir uç nokta olarak kabul edilebilir.

Bilgisayar korsanları bilgiye erişmek ve çalmak için yeni yollar ürettikçe ya da çalışanları hassas bilgileri ifşa etmeleri için kandırdıkça tehdit ortamı daha karmaşık hale geliyor. Bir veri ihlalinin neden olabileceği itibar ve mali zarar göz önüne alındığında, uç nokta güvenliği her büyüklükteki işletme için olmazsa olmazdır. Kaspersky, işletmeler için buradan görüntüleyebileceğiniz bir dizi uç nokta güvenlik çözümü sunar.

Daha fazla bilgi için:

Uç nokta güvenliği nedir ve nasıl çalışır?

Uç nokta güvenliği, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve cep telefonları gibi uç noktaların siber güvenlik tehditlerine karşı korunmasını içerir. Uç nokta güvenliği ve nasıl çalıştığı hakkında bilgi edinin.
Kaspersky Logo