Ana içeriğe atlayın

ChatGPT nedir?

ChatGPT'yi oluşturanlar, ChatGPT'yi "çeşitli görevlere yardımcı olmak için eğitilmiş bir yapay zeka" olarak tanımlarlar. Temel olarak kullanıcı sorularına doğal bir dille yanıt verebilen yapay zeka temelli bir sohbet botudur. ChatGPT, milyonlarca belgeyle eğitilen makine öğrenme algoritmasıyla desteklenir. Kullandığı dil modeli nedeniyle ChatGPT insan sesine benzeyen metin oluşturabilir ve insanlarla sohbet edebilir (adında da sohbet var zaten).

Dil tabanlı basitleştirilmiş yapay zeka sürümleri yıllardır kamuya açık olarak bulunsa da, ChatGPT şu ana kadar en gelişmiş sürümüdür. ChatGPT, bir yapay zeka ve araştırma şirketi olan OpenAI tarafından geliştirilmiştir.

ChatGPT neyin kısaltmasıdır?

ChatGPT'deki GPT Önceden Eğitilmiş Üretken Dönüştürücü demektir.

ChatGPT neler yapabilir?

Güçlü doğal dil işleme yetenekleri ve hızlı kişiselleştirilmiş yanıtlar üretebilme yeteneği sayesinde ChatGPT, müşteri hizmetleri, müşteri destek, pazarlama otomasyonu gibi çeşitli iş ortamlarında kullanılabilir. Pek çok kişi ne ölçüde olacağı henüz tam bilinemese de ChatGPT'nin çalışmayı devrimleştireceğini düşünüyor.

Araç aynı zamanda bireysel kullanıcılar için de yararlıdır. Bireyler için ChatGPT'nin örnek kullanımları aşağıdaki gibidir:

  • Bir belgenin önemli noktalarını veya yapılacakları özetleme
  • Metinleri diğer dillere çevirme
  • Kod yazma veya ayıklama
  • Belirli sorguları yanıtlama
  • Belirli görevlerin nasıl yapılacağını açıklama
  • Müzik yapma veya şiirler yazma

ChatGPT çok sayıda dilde kullanılabilir ve dünyada epey yaygındır (bununla birlikte veri koruma yasaları gereği bazı ülkelerde yasaklanmıştır). ChatGPT'nin yanıtları bir yapay zeka modeli tarafından oluşturulduğundan her zaman net veya tam değildir. ChatGPT'nin sağladığı bilgileri değerlendirmek ve gerektiğinde ek kaynaklara başvurmak önemlidir.

ChatGPT güvenli midir?

En büyük endişelerden biri ChatGPT gibi yapay zeka modellerinin zararlı şekilde kullanılıp kullanılamayacağı konusundadır. Olası ChatGPT güvenlik riski sorunları aşağıdakileri içerebilir:

Spam ve kimlik avı

En yaygın internet tehditlerinden biri kimlik avıdır. Kimlik avı dolandırıcılıkları genellikle kolayca tanınabilir, çünkü içlerinde yazım hataları, kötü dil bilgisi ve garip ifadeler bulunabilir. Bu genellikle dolandırıcılar ana dilleri olmayan bir dilde mesaj oluşturduklarında olur. ChatGPT tüm dünyadaki dolandırıcıların İngilizcesini (ve diğer dilleri) epey geliştiriyor. Böylece kimlik avı mesajları da daha iyi bir dille yazılıyor ve fark edilmeleri zorlaşıyor. Ayrıca, modelin eğitildiği büyük miktarda veri nedeniyle, dolandırıcıların taklit ettikleri şirketin tarzında ikna edici e-postalar oluşturması her zamankinden daha kolay hale gelmiştir.

Dolandırıcıların, insanları paralarından etmek için ikna edici sahte bir müşteri hizmetleri sohbet robotu oluşturmak üzere OpenAI'nin teknolojisini kullanması da mümkündür.

Veri sızıntıları

Mart 2023'te, ChatGPT'in üreticisi OpenAI bir sorun tanımladı ve ChatGPT birkaç saat boyunca çalışmadı. Bu süre boyunca bazı ChatGPT kullanıcıları diğer kullanıcıların konuşma geçmişlerini gördü. ChatGPT-Plus abonelerinin (uygulamanın gelişmiş bir versiyonu için ödeme yapanlar) ödeme ile ilgili bilgilerinin de sızdırılmış olabileceği yönünde raporlar vardı.

OpenAI olayla ilgili bir rapor yayımladı ve sorunun nedenini ele aldı. Bu durum gelecekte yeni sorunların ortaya çıkmayacağı anlamına gelmez. Tüm çevrimçi hizmetlerde, sayıca artan korsanlar nedeniyle kazara sızıntı ve siber güvenlik ihlali riski vardır.

Gizlilik kaygıları

Anlaşılır bir şekilde, verilerin kötüye kullanımı olasılığı geçerli bir güvenlik kaygısıdır. OpenAI ChatGPT SSS bölümünde hassas bilgilerin paylaşılmaması önerilir ve kullanıcılar istemlerin silinemediği yönünde uyarılır. Aynı yerde ChatGPT'nin kayıtlı konuşmalarının eğitim amaçlarıyla OpenAI tarafından incelendiği belirtilir.

Cep telefonuna bakan kadın

Yalan haber ve yanlış bilgilerin yayılmasına katkı

Yanlış bilgilendirme, yanıltıcı bilgi ve sahte haberlerin çevrimiçi olarak hızlı bir şekilde yayılabildiği bir dünyada, bazıları ChatGPT'nin bu soruna katkıda bulunabileceğinden endişe ediyor. ChatGPT'nin yanıtları, büyük bir kısmı internetten alınan bilgilere dayanarak eğitilmiştir. Uygulama daha sonra birbirini takip etmesi muhtemel kelimelerin bir dizisini oluşturur ve bunu yanıt olarak verir. İnternette yanlış bilgilendirme ve yanıltıcı bilgiler bulunduğundan, ChatGPT'nin yanlış bilgi ile yanıt verme olasılığı da mevcuttur. ChatGPT, başkalarını manipüle ederek bireyleri taklit etmek için de kullanılabilir.

Önyargı potansiyeli

Bilgiler doğru olsa bile politik veya başka tür önyargılar içerebilir. Tüm makine öğrenmesi modellerinde olduğu gibi ChatGPT eğitildiği verilerin önyargısını yansıtır. Eğer o veriler önyargılıysa, çıktıları da önyargılı olabilir. Böylece haksız, ayrımcı veya hatta saldırgan yanıtlarla sonuçlanması mümkün hale gelir. ChatGPT'nin politik olarak hassas soruları tanımlayıp yanıtlamaktan kaçınmak için adımlar attığı bildirilmiştir. Ancak hizmeti kullanırken olası önyargılardan haberdar olmak önemlidir.

Kimlik hırsızlığı ve bilgi toplama

Kötü niyetli kişiler, zararlı amaçlar için bilgi toplamak amacıyla ChatGPT'yi kullanabilir. Sohbet robotu, büyük miktarda veri üzerinde eğitildiği için, yanlış ellere geçerse zarar vermek için kullanılabilecek çok fazla bilgi biliyor.

Örneğin, bir keresinde, ChatGPT'ye belirli bir bankanın hangi IT sistemini kullandığını açıklaması istendi. Kamuoyuna açık bilgileri derleyerek, sohbet robotu söz konusu bankanın kullandığı çeşitli IT sistemlerini sıraladı. Kötü niyetli bir aktörün, zarar vermek için kullanılabilecek bilgileri belirlemek veya izole etmek amacıyla ChatGPT'yi kullanmasının bir örneğidir.

Bu kaygılara yanıt vermek için OpenAI dil modellerinin güvenli olmasını sağlamak üzere adımlar attı. Söz konusu adımlar, insanların izinsiz olarak sistemlerine girmesini önlemek için sıkı erişim kontrolleri oluşturmayı ve ayrıca yapay zeka geliştirme ve kullanımı için etik kurallar belirlemeyi içerir. Kurallar, teknolojinin sorumlu kullanımı, şeffaflık ve adalete olan bağlılığı içerir.

ChatGPT'yi kötü amaçlı kod yazması için kandırmak

ChatGPT kod üretebilir, ancak kötü amaçlı kod veya korsanlık amaçlı kod üretmemek üzere programlanmıştır. Eğer korsanlık kodu talep edilirse, ChatGPT'nin amacının "faydalı ve etik görevlerde yardımcı olmak ayrıca etik kurallara ve politikalara uymak" olduğunu kullanıcılara bildirir.

Ancak, ChatGPT'nin manipülasyonu imkansız değildir ve yeterli bilgi ve yaratıcılıkla, kötü niyetli kişiler yapay zekayı korsanlık kodu üretmeye zorlayabilir. Korsan forumlarında, korsanlar sohbet robotunu yeniden zararlı yazılım türlerini yaratmak için test ettiklerini iddia etmişler. Bu tür bağlantılar kamuoyuna açıklandığına göre, karanlık ağda daha fazlası olabilir. ChatGPT'nin kendisinin ele geçirilmesi olasılığı daha az tartışılmaktadır. Bu durumun gerçekleşmesi halinde tehdit aktörleri ChatGPT'yi yanlış bilgi yaymak için kullanabilirler.

ChatGPT dolandırıcılıkları

Herhangi bir yeni teknoloji veya platform ortaya çıktığında, siber suçlular para kazanmanın yollarını aradığı için yeni dolandırıcılıklar da ortaya çıkar. ChatGPT'nin piyasaya sürüldüğünden bu yana büyük ilgi gördüğü düşünüldüğünde, parolalarınızı ve paranızı çalabilen zararlı yazılımlar yayan sahte ChatGPT uygulamaları gibi dolandırıcılıkların yayılması şaşırtıcı olmasa gerek. Bazen bu sahte uygulamalar, son derece hızlı ve en yeni özelliklere sahip ücretsiz ve sınırsız erişim mesajları ile tanıtılır.

Her zaman olduğu gibi, eski atasözünde haklılık payı var. Bir şey çok iyi görünüyorsa, muhtemelen şüphe etmek gerekir. Sosyal medya veya e-posta yoluyla paylaşılan ChatGPT önerileri konusunda dikkatli olun. ChatGPT olduklarını öne süren uygulamalara dikkat edin. Mobil tarayıcınızı kullanarak veya resmi uygulamayı kullanarak ChatGPT'yi telefonunuzda kullanabilirsiniz.

ChatGPT, siber güvenlik profesyonellerine de yardımcı olabilir

ChatGPT, iyi dil becerilerine sahip kamuya açık ilk yapay zekâ örneklerinden biri olarak, hem fırsatları hem de potansiyel riskleri hakkında çok fazla tartışma yaratmıştır. Her yeni teknolojiyle olduğu gibi, dikkatli olmak önemlidir. Heyecana kapılıp, karşılaştığınız şeyin istismar edilebilecek veya kötüye kullanılabilecek bir çevrimiçi hizmet olduğunu unutmak kolaydır.

ChatGPT'nin siber suçluların amaçlarına ulaşmalarına yardımcı olabilmesinin yanı sıra, savunma amaçları için de yardımcı olabileceği doğrudur. ChatGPT, siber güvenlik profesyonelleri tarafından da bir araç olarak kullanılabilir.

Çevrimiçi güvende kalmak için VPN kullanın

ChatGPT'yi nasıl kullanırsanız kullanın, çevrimiçi gizliliğinizi maksimize etmenin ana yollarından biri VPN veya Sanal Özel Ağ kullanmaktır. VPN, internet bağlantınızı anonim hale getirir ve IP adresinizi gizler. Böylece üçüncü tarafların etkinliğinizi takip etmesini engeller.

IP adresinizi gizlemek, güvenli bir şekilde gezinmek ve verilerinizi korumak istiyorsanız, Kaspersky VPN Secure Connection gibi bir VPN, düşünülebilecek iyi bir seçenektir. Kaspersky Secure Connection, sektör lideri hızlarda güvenli ve anonim olarak çevrimiçi gezinmenizi ve her yerden kısıtlama olmadan küresel içeriğe erişmenizi sağlar.

Ek koruma için, sizin için güçlü rastgele parolalar oluşturan ve bunları dijital bir kasada güvenli bir şekilde saklayan bir parola yöneticisi kullanmayı da düşünebilirsiniz.

İlgili ürünler:

Daha fazla bilgi için:

ChatGPT'yi kullanmak güvenli midir? Bilmeniz gerekenler

ChatGPT çeşitli güvenlik ve gizlilik sorusunu beraberinde getirir. ChatGPT güvenliği ve ChatGPT'yi kullanmanın güvenli olup olmadığıyla ilgili rehberimizi okuyun.
Kaspersky Logo